Ventspils Jaunrades, kādreizējo pionieru, namu 56 gadu pastāvēšanas laikā apmeklējušas vairākas ventspilnieku paaudzes. Šī interešu izglītības iestāde piedāvā ne tikai saturīgi pavadīt brīvo laiku, bet arī apgūt praktiskas iemaņas un, iespējams, saņemt ievirzi nākamās profesijas izvēlē.

Interešu izglītības mērķi ir daudz plašāki par bērnu un jauniešu spēju un talantu izkopšanu, uzskata Jaunrades nama direktore Daiga Silarāja. Apmeklējot kādu no piedāvātajām 54 apakšprogrammām, audzēkņi vienlaikus gūst ievirzi karjeras izvēlē un arī dzīvē noderīgas lietas – iemācās uzšūt, saremontēt, iestādīt utt. Var apgūt arī vairākas programmas vai izmēģināt, kas labāk patīk.

Ne vienmēr izdodas uzreiz atrast īsto. Piemēram, mamma caur meitu grib realizēt savu nepiepildīto sapni – dejot baletā. Meitenei arī tas šķiet skaisti un aizraujoši, bet ikdienas nodarbības studijā Konfetti parāda, vai tam, pirmkārt, ir fiziskie dotumi un vai bērnam pietiek apņēmības un izturības, jo skaistā dejošana prasa arī zināmu atteikšanos.

Apmeklējot vienu vai vairākas sekcijas, bērns un viņa vecāki saprot, kas viņam vairāk padodas un patīk – tehniskā joma, māksla, sports, tehnoloģijas vai kas cits. No pedagoģiskā viedokļa it kā pareizāk būtu nemest plinti krūmos, bet, no otras puses, – apmeklēt nodarbības bez prieka arī nav labi.

Silarāja domā – no karjeras izvēles viedokļa labāk izmēģināt un saprast, kas īsti ir tavs, lai tas nebūtu ne vecāku, ne skolotāju, bet paša pieņemts lēmums. Tiesa, rezultāts, vismaz sākumposmā lielā mērā atkarīgs no vecāku atbalsta un ziedotā laika. Nereti tieši vecāku izturība ir tā, kas nosaka audzēkņu vēlmi nepamest nodarbības un izaugsmi.

«Jaunrades nama pedagogi vienlaikus ir arī karjeras ievirzes skolotāji. Pēdējo piecu gadu apkopojums par mūsu absolventu turpmākajām profesionālajām gaitām liecina, ka gandrīz 130 jauniešu turpina vai jau beiguši augstākās vai profesionālās studijas tiešā saistībā ar šeit apgūtajām programmām,» stāsta direktore.

Piemēram, pilsētas galvenā māksliniece Vaiva Zvingule, Mākslas skolas pasniedzēja Santa Dalbe, Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas pasniedzēja Anda Skorodjonoka un Jaunrades nama skolotājas Vika Sitaruka un Ineta Rasmane savulaik šeit apmeklējušas kultūrizglītības programmas. Arī Ieva Vanaga, kas strādā par arhitekti Norvēģijā, Valdis Kantiķis – pieprasīts tetovētājs arī aiz Latvijas robežām, salona Retrofoto fotogrāfe Gerda Buša, inženieris Ilmārs Brensons.

Lielākā daļa no Mārītes Klušas vadītās Tēlotājas mākslas studijas audzēkņiem mērķtiecīgi gatavojas studijām mākslas, arhitektūras un dizaina skolās, koledžās un augstskolās. Vairāku mācību gadu laikā katrs studijas audzēknis sagatavojas iestājai konkrētā mācību iestādē. Jaunrades nama bijušie audzēkņi ir vides, stikla, interjera, modes, metāla, koka, tekstilizstrādājumu mākslinieki, datordizaineri. Daļa izvēlējusies skolotāja profesiju, bet šobrīd aktuālākas kļuvušas jauno mediju mākslas studijas. Neatpaliek arī tehniskā joma.

Jaunrades namā jau vairākus gadus darbojas Karjeras mācību grupa, kuru apmeklē 25 pusaudži. Interaktīvās nodarbībās viņi izpēta daudzveidīgas profesijas, ar testiem un praktiskiem darbiem noskaidro savu spēju un prasmju piemērotību sapņu profesijai. Marta sākumā Jaunrades namā notika Karjeras dienas, un šī pasākuma iniciatori bija tieši audzēkņi.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: