Pieciem ar Ventspili saistītiem māksliniekiem - Laimdotai Junkarai, Guntai Kalserei, Mārītei Klušai, Sarmītei Caunei un Paulam Jaunzemam šogad ir iemesls svinībām - visiem ir apaļas jubilejas, un Ventspils muzejs, uzsākot Mākslas dienu 2011’ norises, piektdien, 15.aprīlī aicina interesentus uz izstādi "Apaļie".

Izstādes atklāšana - plkst. 15.

Izstāde apvieno trīs dažādu mākslas jomu māksliniekus – gleznotājas, grafiķi un tēlnieku. Noteicošā dominante šajā apaļo mākslinieku izlasē ir pārliecība un izteiksmība gan plastikā, gan kontrastainība grafikās un glezniecības kompozīcijās.

Monohromo sajūtu meistarei Mārītei Klušai, kas Ventspilī iesakņojusies pateicoties daudzajiem audzēkņiem gan Jaunrades namā, gan mākslas studijā VINcents, pilsētvide ir pašpietiekama tušas zīmējumu daudzveidībai. Urbānās ainavas izpausmes Mārītes Klušas darbos parādās klasiskos ielu skatos un arī acij nesaredzamās izjūtās, kuras māksliniecei spēj padarīt ieraugāmas arī citiem.

Par savu ganu gaitās pavadīto bērnību Užavā, tēlnieks Pauls Jaunzems reiz teicis, ka ilgstošo atrašanos vienatnē un kontaktā ar dabu, uztvēris kā dziļas jēgas pilnu rituālu un lielu likteņa labvēlību. Paula Jaunzema īpašā plastikas un materiāla izjūta uzskatāmi redzama arī Ventspils pilsētvidē- Lielā prospekta skulptūru grupa, Livonijas ordeņa pils dārza iemīļotie akmeņi- ir teicama liecība tēlnieka pozitīvajai saiknei ar dzimto pusi.

Lai arī gleznotāja Gunta Kalsere Ventspilī dzīvojusi līdz pat pilngadībai un savu radošo darbību lielākoties saistījusi ar Talsu māksliniekiem, kas pēdējos divdesmit piecus gadus Latvijas mākslas ainavā iezīmējuši sevi kā mākslinieciski un sociāli aktīvo Krūmu mākslas grupu, tomēr Ventspils klātbūtne parādās arī šogad tapušajos darbos. Ūdeņu atspulgi, otas krustdūrienu formā atstāj pēdas uz audekla un ilgi risināta līdzpārdzīvojuma klātbūtni gleznās.

Nešaubīgs krāsu prieks allaž piemeklē gleznotāju Laimdotu Junkaru, kas dzimtajai Ugālei radījusi ne tikai apjomīgus novada vēsturei veltītus izdevumus, bet arī savu mākslas studiju un iemūžinājusi apkārtnes mežus un dārzus darbos. Laimdotas Junkaras glezniecība vienmēr ir procesā, - tā prot nodarbināt tās radītāju, nemitīgi liekot meklēt kādu jaunu izteiksmes veidu, vēl neizmēģinātu kolorītu, vēl noteikti apgūstamu tehniku.

Katrs mākslinieks sev raksturīgā veidā meklē izaugsmes ceļus, piemēram, Sarmīte Caune par savu iedvesmas un izaugsmes pilsētu ir atklājusi Venēciju, un pēdējā tiek poētiski dokumentēta jau kopš 2003.gada. Mākslinieces aktīvā izstāžu darbība sen jau pārkāpusi Ventspils robežas un darbi eksponēti gan Vācijā, gan Itālijā.

Izstāde Ventspils muzejā Livonijas ordeņa pilī skatāma līdz 14.maijam.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: