Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs piektdien ir izsludinājis Tieslietu ministrijas izstrādātos grozījumus Notariāta likumā, ar kuriem Latvijā no 1. jūlija tiks ieviests jauns tiesību institūts - partnerība, kas būs arī veids, kā savas attiecības legalizēt un juridiski sakārtot viena dzimuma pāriem, liecina informācija oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Kā informē Tieslietu ministrijā (TM), grozījumi Notariāta likumā ir daļa no likumu pakotnes, kas paredz iespēju divām pilngadīgām personām - gan dažāda dzimuma, gan viena dzimuma, kurām ir personiskas attiecības un kopīga saimniecība un nepastāv ierobežojumi partnerības noslēgšanai, reģistrēt savas attiecības pie zvērināta notāra.

Reģistrējot partnerību, tiks nodrošināta divu cilvēku tuvo personisko attiecību juridiska, ekonomiska un sociāla aizsardzība valsts līmenī, jo ziņas par partnerību tiks ierakstītas Fizisko personu reģistrā.

Pēc partnerības nodibināšanas partnerim būs tiesības pieņemt lēmumus, kas saistīti ar otra partnera ārstniecību, ja viņš pats nebūs spējīgs par sevi parūpēties vai brīvi paust savu gribu, iegūt sociālās garantijas, piemēram, saņemt partnerim aprēķinātās pensijas summas, kas nav izmaksātas līdz viņa nāvei, kā arī iegūt iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumus savstarpējiem dāvinājumiem un aizdevumiem.

Tāpat jaunieviestais tiesību institūts paredz izmaiņas attiecībā uz valsts amatpersonas deklarācijā norādāmo informāciju, proti, turpmāk valsts amatpersonas deklarācijā būs jānorāda persona, ar kuru ir noslēgta partnerība.

Lasi vēl

Komentāri (4)

  • 0
    Barons (Freiherr von ...) 19.01.2024, 14:00:30

    Aber vai tō būs rihtig?
    Visād tād Piderass un Lezbens vares piekopt apgrēcib pavisam legāl,le zinat.

  • 0
    Tepatvien 19.01.2024, 14:54:58

    Dieva patiesību tie ir pārvērtuši melos un radītas lietas lielākā godā turējuši un tām vairāk kalpojuši nekā Tam Radītājam, kas ir augsti teicams mūžīgi! Āmen.
    Tāpēc Dievs tos ir nodevis negodīgās kārībās; jo viņu sievieši to sadzīvi, kas pēc dabas, ir pārvērtuši par tādu, kas ir pret dabu.
    Tāpat arīdzan vīrieši ir atstājuši sadzīvi ar sievieti, kas pēc dabas, un savā kārībā cits uz citu iekarsušies, un vīrieši ar vīriešiem bezkaunību dzinuši un savas nomaldīšanās pienākamo algu pie sev pašiem dabūjuši.
    ---
    Un jums nebūs apgānīties ar šādiem (grēkiem), jo ar šiem visiem pagāni ir apgānījušies, ko Es jūsu priekšā izdzīšu.
    Un tā zeme ir apgānīta, un Es par to viņas noziegumu piemeklēšu, tā ka tā zeme savus iedzīvotājus izspļauj.

    Tagad labāk vairs nezaimot un nedziedāt "dievs svētī latviju". Dievs nekad grēku nesvētīs, Viņš grēku ienīst. Un Viņš jau savus uzskatus nemainīs.

  • 0
    AG 19.01.2024, 15:49:18

    Nu nekas vairs nepārsteidz, ģimenes institūts tiek nonicināts un politiķi tikai bļaustās, kamēr nav pie siles, kā jau rukšiem pienākas. Bet, kad tiek, tad visus lēmumus atbalsta, jo nekādas atbildības tāpat nav. Par to Dieva baušļu piesaukšanu, ja pareizi sapratu, pats Pāvests jau arī visu šo atbalsta un viņa saimniecībā vēl trakākas lietas notiek, tā kā nav ko baušļot!

  • 0
    Tepatvien 19.01.2024, 17:18:54

    Šo pasauli jau nav radījis cilvēks. Un tos pamatus uz kuriem tā ir būvēta arī nenosaka cilvēks. Tiek vienkārši pateikts kāpēc notiek tas kas notiek un kādas tam ir sekas.
    Un vai tad pāvests ir dievs? Nu viņš jau sevi sauc par dieva vietnieku, bet par viņu jau ir izteikušies vairāki savā laikā, no kurienes tas ir nācis. Un tamdēļ jau nav arī brīnums par notiekošo.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: