No nākamā gada lielai daļai PSIA Ventspils nekustamie īpašumi (VNĪ) pārvaldīto māju plānots palielināt kopīpašuma apsaimniekošanas maksu. VNĪ to skaidro ar nepieciešamību mājām veidot uzkrājumus remontdarbu veikšanai.

VNĪ pārvaldīto māju iedzīvotāji saņēmuši paziņojumus par dzīvojamās mājas kopīpašuma daļas apsaimniekošanas maksu 2024. gadam. Vairāki pauž neizpratni par apsaimniekošanas maksas pieaugumu. «Cik tas ir godīgi – pacelt nekustamā īpašuma (daudzdzīvokļu māja) apsaimniekošanas izmaksas par 25%? Līdz šim bija 0,60 EUR/m2, bet šodien atnāca vēstule, ka no janvāra būs 0,78 EUR/m2 + 21% PVN!» portālā vaicā kāds iedzīvotājs. Kāds citam apsaimniekošanas maksa pieaugšot par 17% – no 0,53 līdz 0,62 EUR/m2.

VNĪ norāda, ka 27% no uzņēmuma pārvaldītajām mājām pārvaldīšanas maksa tiek saglabāta esošajā līmenī vai samazināta, savukārt 73% māju plānots maksas pieaugums – vidēji par 10%, bet pieauguma apmērs var būtiski atšķirties dažādās mājās. VNĪ valdes priekšsēdētājs Armīns Kleinbergs skaidro, ka maksas pieaugumam ir vairāki iemesli. Tās apmēru ietekmē gan sētnieku algas, gan līgumi ar avārijas dienestiem – elektriķiem, santehniķiem, atslēdzniekiem u. tml. «Dienesti mūs ir informējuši par tarifu izmaiņām. Nākamgadā celsies minimālā alga, tas ietekmēs arī sētnieku darba algas, bet tas ir mazākais procents. Būtiskākais ir māju uzkrājumu veidošana remontiem,» skaidro Kleinbergs. Ir arī mājas, kurās remontdarbi nav nepieciešami un apsaimniekošanas maksa tiek samazināta.

Apsaimniekošanas maksa tiek aprēķināta katrai dzīvojamajai mājai individuāli, izvērtējot uzturēšanas darbu izmaksas un nepieciešamo remontdarbu apjomu. Atkarībā no mājas līdzekļu uzkrājuma apmēra remontdarbi plānoti no uzkrātajiem līdzekļiem vai arī ir paredzēta uzkrājuma veidošana, tāpēc ir palielināts apsaimniekošanas maksa, skaidro VNĪ.

Nākamgad 38 VNĪ pārvaldītajām mājām plānota dokumentācijas izstrāde jumta nomaiņai, fasādes renovācijai, 15 mājām – gāzes sistēmas pārbaude, 14 – kāpņutelpu remonti, 13 – jumta nomaiņa, 8 – energoaudita izstrāde, 8 – lifta aprīkošana ar saziņas līdzekļiem u. c. darbi. «90. gadu beigās plaši tika izmantoti onduline jumta segumi, diemžēl šis materiāls nav ilgtspējīgs, un tagad šie jumti ir savu laiku nokalpojuši. Tā ir diezgan akūta problēma ne tikai Ventspilī. Līdz ar to sakrīt tā, ka vairākām mājām remontu izmaksas pieaug, jo jumts ir viens no dārgākajām pozīcijām,» atzīst Kleinbergs.

«Mājas tiek divreiz gadā apsekotas. Ir sastādīti trīs gadu remontdarbu plāni, kas pārrunāti sapulcēs ar iedzīvotājiem, un pēc šī plāna mēs sistemātiski veicam darbus, bieži vien tie ir lieli ieguldījumi. Lai ātrāk sasniegtu rezultātu, arī uzkrājums būtu vajadzīgs lielāks. Māju sapulcēs ir bijuši dažādi lēmumi, kādus darbus veikt un cik ātri. Vadoties pēc saņemtās informācijas, katru gadu veidojam plānu arī ar remontdarbu izmaksām,» skaidro VNĪ valdes priekšsēdētājs.

Plānos iespējams arī grozīt un samazināt nepieciešamā uzkrājuma apjomu remontdarbiem un attiecīgi – apsaimniekošanas maksu. «Ja summa ir pārāk liela, to varam samazināt, bet jāsaprot, ka tad darbus nevarēs veikt tik ātri. Nenomainīts jumts nozīmē, ka tas turpinās tecēt. Būs risks, ka dzīvokļi tiek nopludināti, un var bojāties mājas konstrukcijas. No šāda viedokļa, protams, labāk ir ātrāk veikt darbus, bet es saprotu arī to, ka iedzīvotāju maksātspēja ir ierobežota un dažādu pakalpojumu izmaksas ir pieaugušas. Ja piedāvātā apsaimniekošanas maksa ir pārāk liela, varam to pārskatīt, bet iedzīvotājiem nepieciešams būt aktīviem un izteikt savus priekšlikumus. Varam organizēt sapulci un mainīt prioritātes.»

To dzīvojamo māju dzīvokļu īpašnieki, kam pārvaldīšanas maksa tiek mainīta paziņošanas kārtībā, tiek aicināti iepazīties ar savas dzīvojamās mājas uzturēšanas un apsaimniekošanas darbu tāmi nākamajam gadam un tai pievienoto uzturēšanas darbu plānu. Ja dzīvokļu īpašnieki neatbalsta ierosinātās izmaiņas 2024. gada plānā, tad līdz šī gada 27. novembrim ir jāpieņem atbilstošs kopības lēmums. To dzīvojamo māju dzīvokļu īpašniekiem, kam noslēgtais pārvaldīšanas līgums paredz pārvaldīšanas maksas izmaiņu veikšanu ar kopības lēmumu, VNĪ nosūtīs aptaujas anketas ar aicinājumu pieņemt lēmumu par pārvaldīšanas maksu 2024. gadam.

Lasi vēl

Komentāri (5)

  • 0
    Gārfilds 20.10.2023, 17:37:26

    Vot, jēga celt to minimālo algu? Saņem vairāk, bet izdevumos atdod vēl vairāk.

  • 0
    ne 23.10.2023, 11:59:05

    Minimālās algas celšana ir kaķim zem astes, kamēr daudziem neapliekamais minimums vēl ir 0 EUR mēnesī. Ceļot tikai algu, nevis neapliekamo minumumu, tiek tikai izslaukta vairāk nauda no uzņēmējiem, līdz ar ko celsies cenas arī visiem produktiem un pakalpojumiem

  • 0
    Smoke 20.10.2023, 19:09:15

    Ja viss ir pamatots un reāli tiek KVALITATĪVI un savlaicīgi izpildīts, tad kāpēc gan nē !?

    Viss diemžel notiek savādāk - tikai ārkātas reaģešanas gadījumos kaut kas nopietns tiek paveikts.
    Paziņas runā, ka VNI kuluāros pastāv attieksme, ka reaģējam tikai gadījumos, kad tiešām parādās kāds neizturam un uzstājošs iedzīvotājs. Citos gadījumos lielāko daļu visi klusē, un labi ka tā.

    VNI - veiciet, lūdzu, vismaz 1x mēnesī elementāru apgaitu visos jūsu pārvaldītajos namos, pārbaudiet ieejas durvis, kodu arslēgas, tīrību kāpņu telpās, situāciju ar iekštelpu durvīm un daudz ko citu. Pierakstiet un proaktīvi rīkojieties, negaidiet iedzīvotāju sūdzības. Paši notiekti mīlat dzīvot sakoptā vidē !?

    Esiet par piemēru citiem apsaimiekotājiem, nevis mēģieniet no citiem to ņemt.

  • -1
    specialists 20.10.2023, 20:28:29

    Nez.. man liekas, ka VNĪ strādā normāli.
    Tas par to apgaitu nav slikta doma - acīgās tantiņas e-pastu parasti nemāk uzrakstīt, bet tem, kas māk, ir vai nu vienalga vai slinkums ziņot un taisīt traci.
    Bet vispār cik esmu dzīvojis dzīoivokļos - parasti pie neizdarībām, tomēr, ir vainīgi paši iedzīvotāji, kas nevar vienoties par investīcijām

  • 0
    Tepatvien 21.10.2023, 11:17:44

    Kas tā ir par kvadratūru par kuru tiek maksa pacelta?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: