Jau kādu laiku Ventspils slimnīcā strādā urologs Sandis Laizāns, kurš konsultē pacientus ambulatori, kā arī diagnosticē un ārstē uroloģiskās saslimšanas stacionārā.

Rezidentūras laikā Sandis Laizāns noslēdza līgumu ar Ventspils slimnīcu, paredzot pārcelties šeit uz dzīvi no Rīgas. Dakteris Laizāns uzskata, ka arī reģiona pacientiem ir jābūt pieejamiem mūsdienīgiem uroloģijas pakalpojumiem. Jaunais speciālists uroloģijas rezidentūru beidzis Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā, rezidentūras laikā stažējies Vācijā, savukārt februārī nokārtojis sertifikācijas eksāmenu un aprīlī uzsācis darbu Ventspilī. Daktera dzimtā puse ir Vidzeme, studiju laiks pavadīts Rīgā. Ideja saistīt savu dzīvi ar medicīnu nākusi ar izpratni, ka šī profesija vienmēr būs cilvēkiem vajadzīga. «Kad medicīnas studiju laikā nonācu pie specializācijas izvēles, nolēmu, ka vēlos būt operējošs ārsts, nevis, teiksim, terapeits. Domājot par labāko izvēli starp ķirurģiju un uroloģiju, sapratu, ka reģionālajai slimnīcai noderīgāka būtu uroloģija. Tā ir pietiekami plaša specialitāte, lai pacientiem sniegtu dažādas izmeklēšanas un ārstēšanas iespējas, un gana šaura, ļaujot koncentrētāk operēt līdzīga veida patoloģijas,» stāsta Laizāns.

Ventspilī ir vērojams pieprasījums pēc urologa pakalpojumiem. 2022. gada jūlijā veiktajā iedzīvotāju aptaujā vairāki ventspilnieki rosinājuši piesaistīt papildu urologu, lai izmeklējumus veiktu un uz konsultāciju nokļūtu pēc iespējas ātrāk. Urologs atklāj, ka tuvākajā nākotnē plānots paplašināt uroloģisko pacientu diagnostikas iespējas un operāciju klāstu, fokusējoties uz nierakmeņu, urīnceļu infekciju, apakšējo urīnceļu traucējumu ārstēšanu, kā arī uz onkoloģisko pacientu diagnostiku. Dakteris Laizāns uzsver, ka ir pienācis laiks lauzt stereotipu par to, ka urologs ir ārsts tikai vīriešiem, lai gan procentuāli, protams, viņa pacienti vairāk ir vīrieši, kam ir arī loģisks izskaidrojums – prostatas vēzis ik gadu Latvijā tiek diagnosticēts vairāk nekā tūkstotim vīriešu, tā ir biežākā sastopamā onkoloģiskā saslimšana vīriešiem. Arī labdabīgas saslimšanas vīriešiem nav retums – apmēram pusei vīriešu pēc 50 gadu vecuma diagnosticē labdabīgu prostatas hiperplāziju. Vienlaikus ārsts atzīst, ka uroloģiskās saslimšanas ir plaši izplatītas arī sievietēm, piemēram, urīnceļu infekcijas, urīna nesaturēšana, nierakmeņi u. c.

Noslēdzoties slimnīcas iepirkumam ar Eiropas Savienības inovatīvo projektu atbalstu, Ventspils slimnīca ir iegādājusies jaunas iekārtas, tādējādi vairāku saslimšanu ārstēšana var notikt endoskopiski, bez vaļējiem griezieniem, kas atbilst mūsdienīgai Eiropas līmeņa ārstēšanai. «Nākotnē esam iecerējuši paplašināt ambulatorās iespējas diagnostikā, piemēram, veikt urodinamiskos izmeklējumus, kas būtu aktuāli gan vīriešiem, kam ir grūtības urinēt, gan sievietēm, ja vērojama urīna nesaturēšana vai hiperaktīva urīnpūšļa simptomi, un citos gadījumos. Tāpat esam gatavi palielināt stacionāro pacientu plūsmu, piedāvājot plašāka veida uroloģiskās operācijas tepat, Ventspilī. Drīzumā plānojam ieviest arī dienas stacionāru – pacients no rīta atnāk uz slimnīcu, savukārt vakarā jau dodas mājās,» stāsta jaunais speciālists, nedaudz ieskicējot nākotnes plānus.

Vienlaikus speciālists aicina pacientus izturēties pret veselību atbildīgi, nebaidīties no urologa apmeklējuma, savlaicīgi informēt savu ģimenes ārstu, ja novērotas kādas uroloģiskas problēmas: «Vēlos pieminēt, ka, lai nodrošinātu savlaicīgu prostatas vēža diagnostiku, Latvijā ir ieviesta valsts apmaksāta profilaktiskā pārbaude prostatas vēža noteikšanai jeb prostatas vēža skrīnings. Vaicājiet savam ģimenes ārstam par to. Ja parādās urinācijas traucējumi, asinis urīnā vai pasliktinās nieru darbība, noteikti vajadzētu ieplānot vizīti pie ārsta,» piebilst dr. Laizāns. Ja izmeklējumi nav veikti, konsultācijā pie speciālista pacients saņem ārsta nosūtījumus uz nepieciešamajiem izmeklējumiem, savukārt, ja iepriekš izmeklējumi jau veikti – to rezultāti jāņem līdzi uz vizīti.

Vaicāts, kā iejuties Ventspils slimnīcas kolektīvā, dakteris norāda, ka ikdienā izjūt koleģiālas, tuvas un izpalīdzošas attiecības. «Jūtos labi, kolēģi ir pretimnākoši,» atbild Laizāns. Dzīve Ventspilī, kas, pēc ārsta domām, ir ļoti skaista un pārdomāta pilsēta, salīdzinot ar iepriekšējo pieredzi, rit klusi un mierīgi. Ārstu iepriecina izveidotā veloceliņu infrastruktūra, jo labprāt arī pats brauc ar velosipēdu. «Ir gan arī kāds mīnuss – Ventspils atrodas patālu no Rīgas, līdz ar to sanāk lielāka braukāšana, bet citādi man Ventspils patīk,» saka Laizāns.

Pie urologa Sanda Laizāna iespējams pierakstīties gan uz valsts apmaksātām, gan maksas konsultācijām. Pieteikties uz vizīti iespējams Ventspils slimnīcas reģistratūrā darba dienās no plkst. 8 līdz 18, zvanot pa tālruni 63624665 vai ierodoties klātienē.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: