Vairāk nekā 10 000 cilvēku portālā "Manabalss.lv" parakstījušies par iniciatīvu "Brīvu izvēli pilngadīgiem cilvēkiem! Par e-cigarešu aromātu saglabāšanu", informē Beztabakas produktu asociācijā.

Kā liecina "manabalss.lv", iniciatīvu parakstījuši 10 053 cilvēku. Parakstu vākšana sākta 5.janvārī.

Iniciatīvā Saeima tiek aicināta neaizliegt elektronisko cigarešu aromātus, bet tā vietā ieviest mērķtiecīgus risinājumus cīņā pret nelegālo tirgu, kā arī izglītot sabiedrību par veselīgām izvēlēm.

Asociācijā skaidro, ka e-cigarešu industrija nav ieinteresēta, ka tās produktus lieto jaunieši, un asociācija vairākkārt aicinājusi noteikt tirdzniecības aizliegumu jauniešiem līdz 21 gada vecumam, kā arī nopietni pievērsties šī aizlieguma kontrolei.

Vienlaikus asociācijas pārstāvji norāda, ka jaunie Saeimas noteiktie ierobežojumi ir pretrunā ar stratēģijām, kādas sabiedrības veselības vārdā izvēlas tādas valstis kā, piemēram, Zviedrija un Lielbritānija.

"Rodas iespaids, ka Latvijas likumdevēji par to neko nav dzirdējuši, bet balstās uz novecojušām atziņām un pētījumiem, kas zaudējuši aktualitāti," uzsver asociācijas pārstāvji.

Asociācijā atzīmē, ka e-cigaretes ir par 95% mazāk kaitīgas nekā parastās cigaretes un to lietošana tiek atbalstīta kā "izejas vārti" no tabakas produktu lietošanas, lai cīnītos ar tādu tabakas lietotāju vidū plaši izplatītu slimību kā plaušu vēzis.

Vienlaikus asociācijā uzsver, ka, nepamatoti liedzot pieaugušiem cilvēkiem brīvu izvēli e-cigarešu aromātu ziņā, valsts budžets zaudēs nozīmīgus ieņēmumus no aromatizēto šķidrumu akcīzes nodokļa. Pēc Finanšu ministrijas datiem, 2022.gadā aromatizēto šķidrumu akcīzes nodokļa summa bija vairāk nekā 7,4 miljoni eiro.

Vismaz 10 000 parakstu savākšana ļauj iniciatīvu iesniegt izskatīšanai Saeimā.

Martā Saeimas Sociālo un darba lietu komisija otrajam lasījumam atbalstīja grozījumus, ar kuriem plānots noteikt, ka tabakas izstrādājumus, aizstājējproduktus, augu smēķēšanas produktus, elektroniskās smēķēšanas ierīces un uzpildes tvertnes būs aizliegts pārdot personām, kuras ir jaunākas par 20 gadiem.

Ar likuma grozījumiem arī iecerēts aizliegt laist tirgū elektronisko smēķēšanas ierīču šķidrumus un tabakas aizstājējproduktus, kas satur aromatizētājus. Vienlaikus plānots noteikt ierobežojumu ražot un laist tirgū tabakas izstrādājumus, tabakas aizstājējproduktus vai elektroniskās smēķēšanas ierīces, kas vizuāli atgādina saldumus, uzkodas, kā arī rotaļlietas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: