Jau vairākus gadus Sabiedrības integrācijas fonds Latvijā īsteno programmu Ģimenei draudzīga darbavieta, kuras mērķis ir sekmēt empātiskas, cilvēcīgas un saprotošas darba vides kultūras attīstību.

Uz ģimenei draudzīgas darbavietas statusu var pretendēt visdažādākās organizācijas – gan privātuzņēmumi, gan valsts un pašvaldību iestādes, kā arī nevaldības organizācijas –, kas nodarbina vismaz vienu darbinieku. Statusu piešķir uz diviem gadiem.

Kāpēc darba devējiem svarīgi būt ģimenēm draudzīgiem un iesaistīties šādā programmā? Sabiedrības integrācijas fonda sekretariāta direktore Zaiga Pūce stāsta: «Pētījumi pierāda, ka darba sniegums jeb produktivitāte pieaug pat līdz 20%, ja darbinieks jūt, ka darba devējs novērtē viņa darbu un ņem vērā viņa dažādās vajadzības.» Viņa arī uzsver, ka darba devēji ir ieinteresēti, ka pie viņiem strādā labākie un motivētākie darbinieki, un ir jārēķinās, ka darbiniekiem ir svarīgs privātās dzīves un darba laika līdzsvars. Piedalīšanās ģimenei draudzīgas darbavietas programmā motivē darba devējus pievērsties šai jomai un ļauj iegūt priekšstatu par to, cik organizācija jau ir ģimenei draudzīga, kā arī saņemt profesionālu ekspertu konsultācijas un padomu par to, ko varētu darīt, lai pilnveidotu darba vidi un apstākļus. Pūce ir pārliecināta, ka ģimenei draudzīgas darbavietas statuss sniedz priekšrocības, uzrunājot jaunus darbiniekus un arī motivējot esošos, parādot viņiem, ka darba devējam rūp viņu labklājība un labsajūta. Darba devējam iesaistoties programmā, netiešā veidā iegūst ne tikai darbinieki un pati organizācija, bet arī darbinieku bērni, vecāki, dzīvesbiedri un visa sabiedrība kopumā.

Programmas dalībnieki iegūst iespēju piedalīties pieredzes apmaiņas pasākumos un uzzināt, kā par darbinieku labbūtību un darba un ģimenes dzīves līdzsvaru rūpējas citas organizācijas. Tāpat statusu ieguvušie var pieteikties konkursā, lai saņemtu finansiālu palīdzību dažādu atbalsta pasākumu ieviešanā darbiniekiem.

Šobrīd jau 165 dažādas organizācijas ieguvušas Ģimenei draudzīgas darbavietas statusu. To vidū ir arī Ventspilī strādājoši uzņēmumi: pašvaldības SIA Ventspils reiss, IT jomas uzņēmumi SIA Asya un SIA Azeron, kā arī ostas uzņēmumi SIA VK Ekspedīcija, SIA VK Tranzīts un SIA «Ventspils nafta» termināls.

Azeronā rūpes par darbiniekiem – pašsaprotamas

Viens no ģimenei draudzīgas darbavietas statusu ieguvušajiem Ventspils uzņēmumiem ir IKT jomas uzņēmums Azeron, kur nodarbina jau 100 cilvēkus. Uzņēmumā rūpes par to, lai darbavieta būtu ģimenēm draudzīga, šķiet pašsaprotamas, stāsta projektu vadītāja Eva Daigina. Viņa izrāda plašās telpas zinātnes un inovāciju centra VIZIUM augšējos stāvos. Tā kā uzņēmums nomas tiesības izsolē ieguvis jau ēkas būvniecības procesā, te viss tapis atbilstoši uzņēmēja iecerēm un vajadzībām. Plašās ražošanas telpas vienā malā stikla sienas norobežo koši un mājīgi iekārtotu, labi pārskatāmu bērnu stūrīti, kur Ventas Balss viesošanās laikā spēlējas pirmsskolas un skolas vecuma bērni. Liela daļa no darbiniekiem ir sievietes, un darba devējs, izprotot darbinieku vajadzības, radījis iespēju strādāt elastīgu darba laiku – tā, lai varētu darbu sabalansēt ar ģimeni, bērnu pieskatīšanu, aizvešanu pie ārsta, kad nepieciešams. Darbinieki, kuru amata pienākumi to ļauj, darbu var veikt arī attālināti.

Elektronisko iekārtu montierēm noteikta dienas paveicamā darba norma, taču tā jāizpilda mēneša griezumā, elastīgi izvēloties darba stundas. Ja tā ērtāk un darba specifika ļauj, darbinieki var strādāt vakaros un brīvdienās. Ja darbiniekam, piemēram, ir ērti pēcpusdienā izņemt bērnu no bērnudārza un kopā ar mazo doties vēl pastrādāt, tad to droši var darīt – kamēr vecāki strādā, bērns var rotaļāties iekārtotajā bērnu telpā.

Lai arī bērnu telpa ir tiešām liels atspaids darbiniekiem, uzņēmumam kā pašsaprotamas ir arī vairākas citas ģimenei draudzīgai darbavietai raksturīgas lietas, ko it īpaši pamana jaunpienācēji. Darbiniekiem ikdienā pieejama bezmaksas kafija, tējas, dažādi sīrupi un mazas uzkodas. Saistībā ar ģimenes pieaugumu izmaksā pabalstu jaunajiem vecākiem, un Ziemassvētku laikā kolēģu bērniem katru gadu ir bērnu vecumam pielāgotas paciņas. Papildus tam Azeron kolektīvā arī suņi ir kā ģimenes locekļi, un gadījumā, ja tas nepieciešams un kamēr mīlulis netraucē apkārtējiem, ir atļauts suni ņemt uz darbu, lai kolēģiem jautrāka darba diena.

Darbinieki novērtē

To, ka šāda darba devēja attieksme ir svarīga, apliecina Azeron darbinieku atsauksmes.

Sabīne, elektroiekārtu montiere: «SIA Azeron strādāju jau vairāk nekā gadu, un man vēl joprojām šķiet, ka šis ir vienīgais uzņēmums ar tik bērniem draudzīgu attieksmi. Bērniem ir labiekārtota telpa ar spēlēm, mantām, televizoru un citām lietām. Bērns var pienākt pie mammas un pavērot, kā strādā, pastāstīt, kā gāja skolā, kopā padzert karsto šokolādi utt. Uzņēmumam ir ļoti draudzīga attieksme pret bērniem, un es priecājos, ka esmu SIA Azeron komandā.»

Kristīne, elektroiekārtu montiere: «Esmu divu bērnu mamma un strādāju uzņēmumā Azeron. Savā darba vietā ļoti novērtēju bērnu istabu, kur mani bērni var paspēlēties, paskatīties televīziju, kamēr es strādāju. Šeit bērni jūtas kā mājās, un šī iespēja man būtiski atvieglo ikdienu, jo nav jādomā, kur atstāt bērnu, ja, piemēram, skola sākas vēlāk kā parasti.»

Kā pieteikties

Pieteikties ģimenei draudzīgas darbavietas statusam var visa gada garumā, aizpildot pašvērtējuma anketu interneta vietnē https://vietagimenei.lv/gimenei-draudziga-darbavieta/pieteikums/. Anketā ietvertie jautājumi skar tēmas, kas saistītas ar rūpēm par darbinieku labbūtību un iespējām labāk savienot darba un ģimenes dzīvi. Pēc pieteikuma saņemšanas ar organizāciju sazināsies programmas īstenošanai piesaistītie eksperti. Pozitīva ekspertu atzinuma gadījumā organizācijai uz diviem gadiem piešķir ģimenei draudzīgas darbavietas statusu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: