Nolūkā iemūžināt nozīmīgā ventspilnieka Teodora Spādes piemiņu, Ventspils valstspilsētas pašvaldība organizē atklātu metu konkursu, lai atrastu laikmetīgu un mākslinieciski augstvērtīgu monumentālās mākslas darba ideju, kas atklāj Teodora Spādes personību un profesionālo darbību.

Teodors Spāde (1891-1970), Ventspils zvejnieka dēls, kļuva par pirmo latviešu tautības admirāli vēsturē, komandēja Latvijas Kara floti starpkaru periodā un sava amata ietvaros pārstāvēja Latvijas valsti. 1941. gada 14. jūnijā tika izsūtīts uz Tomskas apgabalu Sibīrijas Rietumos un Latvijā nekad vairs neatgriezās. Pateicoties godam pildītajam amatam un traģiskajam liktenim, Teodora Spādes tēls okupācijas laikā kļuva par vienu no atpazīstamākajiem Latvijas neatkarības laika simboliem.

Monumenta novietne paredzēta Ostas ielas promenādē, vietā, kur paveras skats uz Ventspils ostu un jūras vārtiem, simboliski raksturojot Teodora Spādes plašo darbības vērienu. Iecerētajam monumentam jārespektē vēsturiskās apbūves konteksts un izveidotā Ostas ielas labiekārtojuma koncepcija, kas integrē Ventspils ostas industriālo mantojumu laikmetīgā pilsētvidē, vienlaikus veidojot vizuāli  un simboliski izteiksmīgu akcentu minētā Ostas ielas posma noslēgumā.

Ar konkursa nolikumu var iepazīties ŠEIT.

Lasi vēl

Komentāri (12)

  • 0
    reku 20.02.2023, 11:50:36

    Konkursu rīkos?Priekš kam?
    Lai Panteļējevs izrevidē savu noliktavu,noslauka putekļus un zirnekļtīklus no saviem darinājumiem.Varbūt kāds būs gana labs,lai to pieskaņotu patvaldības vajadzībai.
    P.S.Ideja pati par sevi uzteicama.Tikai lembergistu izpildījums atkal būs...

  • -5
    Marta P 21.02.2023, 15:53:48

    Bet konkursā piedalīties var ikviens. Saprastu ja izskatītu tikai viena mākslinieka idejas. Bet tiek organizēts konkurss, pirms kura jūs jau esat pasludinājis uzvarētāju. Kādēļ tik sliktās domās par citiem māksliniekiem?

  • 0
    Zalupinska 20.02.2023, 16:45:09

    Visu cieñu Cien. Spādem, bet varbūt tomēr mūsu pelēko ikdienu vēl puškotu, piemēram, dirižablis vai laikmetīgā pilsētvidē integrētas viedās mazmājiñas, kur vienoties kopīgā ekstāzē?

  • 0
    ventspilnieks 36,7 21.02.2023, 10:24:10

    Vieta, protams, "izcila". Ķinķēziņus liekam goda vietā, pieminekli - autostāvvietā.

  • 0
    Pornieks 22.02.2023, 11:33:02

    Nav kaut kādu interesantāku tēmu ar karavadoņu torsiem?? Es par ķiņķēziņoiem visos kaktos. Pietiek jau problēmas ar šito pašu Fabriciusu lai arī viņš man tur kaut kādā mērā var likties arī simpātisks. Izdienēja viņš viskautkur un kad komercskolā izlaiduma runa bija jāteic tad atvainojās un aizbrauca uz Rīgu jo krievi ienākuši. Uzstādīs Spādi un tad veco varēs celt lejā??
    Bet es interesētos par radošo telniecību, patīk akmens govis Reņķa dārzā un "rūķīšu māja", es domāju ka jēga bija uzsliet pieminekli Jānim Princim, kaut nelielu - vai nav kāda vispār priekšstata kā tās lietas pilsētā veidotos un kā atdzīvināt šito vidi? Līdz ar mūsdienīgo arhitektūru, pieņemsim, kā Rainis pie Nacionālās bibliotēkas?

  • 0
    ventspilnieks 36,7 22.02.2023, 11:56:01

    Nevajag pielīdzināt admirāli plastmasas govij, lai katrs tūrists tur grābstās un sēž klēpī. Vēl vairāk - elpo izplūdes gāzes. Turpat 100m nostāk viņš varētu sēdēt klusumā un raudzīties uz jūru.

  • 0
    Pornieks 22.02.2023, 13:40:48

    Ir jau itkā jaunlatvietis Valdemārs kas gluži to arī dara.
    Bet prātoju pie sevis ka ja Spāde būtu dižojies ar savu dienesta pakāpi Tomskas apgabalā tad viņš ne tikai netiktu darbā par infekciju slimnīcas grāmatvedi bet arī itnemaz nenodzīvotu līdz 1970.
    Laiks ir vispār skatīties cilvēcei citādāk uz pasauli, ne tikai gāzt lejā citu varu pieminekļus un stutēt augšā savējos - lai vēsturei nebūtu jāatkārtojas lieku reizi.

  • 0
    Pornieks 22.02.2023, 14:06:33

    Nu tāda ideja - itkā nav slikti ka tur ir kaut kāds tas tēls, tieši tajā vietā, varbūt padzenās nost tās automašīnas un vērsīs arī dīko tūristu skatu svelmainā vasaras dienā uz jūras vārtiem pirms nepieciešamajām saules peldēm pilsētas pludmalē. Un tas ka Spāde bijis tieši ventspilnieks droši vien ir tiešā pretrunā Fabriciusam kurš bijis no Zlēkām. Kaut kā esam apdalīti no Fantāzijas zemes princeses - gandrīz vai tikai infantili apkrāsoti stikla šķiedras ragulopi un pa kādam koka Fricim gar upmalu. Antīkajā pasaulē nudien netrūkst dinamiskāku līniju.
    Un ja ir kaut kas acij saistošs, kā mūra arka Rātslaukumā - to var aizvāķīt mierīgi lai netraumē transportu.

  • 0
    Pornieks 22.02.2023, 14:18:37

    Nav jau sliktas tās bojas un dzenskrūves - taisni tamdēļ ka - lūk, tādas, var pieiet un pagrozīt ar roku. Taču karavadonis ar stingu skatu tālē - nu tas ir stereotips no Romas impērijas iekarojumu laikmeta visdrīzāk...
    Labprāt atbalstītu bareljefa izveidi piestiprināšanai pie Spādes mājas.

  • 0
    Pornieks 22.02.2023, 14:27:28

    Ir kuģīši uz kuriem var pilnīgi reāli uzkāpt, arī labi.
    Taču runa ir nu jau par pilnvērtīgu tēlniecību, var jau būt ka ir idejas, kā Lāčplēsis Jūrmalā atvēzējies ar savu asmeni un cērt un cērt tās galvas kas nāk tikai no jauna klāt (domāti bezgalīgās jūras viļņi, bez šaubām, ne jau mūsu visnotaļ miermīlīgie kaimiņi un stratēģiskie partneri)...

  • -1
    Barons (Freiherr von ...) 22.02.2023, 16:24:35

    Pōrnek kung.
    Tagad aktuālak būt ne Lāčplēs,bet Krievplēs.Tig tād neļaus uzstellet,jo tō Ventspil Dom pozīcij Deputāt ir apakš Komūnist ietekm,le zinat.

  • -2
    Pornieks 22.02.2023, 21:12:56

    Koka frici būs tev. Le zināt.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: