Aukstākā laikā nereti var redzēt bezpajumtniekus, kuri ienākuši sasildīties kādā no pilsētas sabiedriskām ēkām. Ļaut viņiem sildīties vai ne – Ventas Balss noskaidro sabiedrības, tai skaitā arī pašu bezpajumtnieku, domas un pieredzi.

Ventspilī jau vairāk nekā 15 gadus darbojas patversme, kas apmeklētājiem durvis atver katru vakaru, un tajā cilvēki bez pastāvīgas dzīvesvietas var uzturēties līdz plkst. 8 rītā. Ziemā, uznākot salam, iestāde Fabrikas ielā 2a ir atvērta arī pa dienu. Šajā ziemā vidējā gaisa temperatūra Latvijā bijusi mazliet virs normas, vairākkārt uzstādīti jauni siltuma rekordi, tādēļ iestāde šobrīd strādā naktspatversmes režīmā un no rīta apmeklētājus lūdz telpas pamest, lai varētu veikt uzkopšanas darbus. Kad patversmes durvis tiek slēgtas, apmeklētāji dodas savās dienas gaitās. Daļa bezpajumtnieku, biežāk izvēlas doties uz Pārventu un brīžos, kad paliek pavisam auksti, meklē vietu, kur sasildīties. Pēc iedzīvotāju novērojumiem, labajā Ventas krastā visbiežāk bezpajumtnieki dodas sasildīties bibliotēkā.

Atsaucoties Ventas Balss lūgumam, pieredzē un novērojumos dalās Pārventas bibliotēkas vadītāja Solvita Štekerhofa. Viņa skaidro, ka bezpajumtnieki visbiežāk bibliotēkā ienāk, iestājoties aukstākam laikam un dienās, kad ir nokrišņi. «Es arī saprotu, ka viņiem citur īsti nav kur iet,» līdzjūtīgi nosaka Štekerhofa, tajā pat laikā minot vairākus gadījumus, kad šie mūsu sabiedrības daļas pārstāvji radījuši neērtības citiem bibliotēkas apmeklētājiem un darbiniekiem. «Bieži vien viņi pie mums nāk netīrās drēbēs un līdzi tam nāk ne pārāk laba smaka. Ja ir ļoti slikti, tā, ka apmeklētājiem un darbiniekiem ļoti traucē, pat līdz nelabai dūšai, nākas viņus raidīt laukā. Gadās gan, ka vienreiz cilvēks stipri ož, bet jau nākamajā reizē atnāk pavisam adekvātā stāvoklī, tad mēs ļaujam sēdēt bibliotēkā un lasīt,» stāsta bibliotēkas vadītāja. Nesen bijis gadījums, kad kāds no bezpajumtniekiem, kurš šad tad mēdz ienākt bibliotēkā, ar ekskrementiem sasmērējis bibliotēkas grīdu. «Visticamāk, viņš bija kaut kur pirms tam iekāpis un pēc tam stipri piegānīja bibliotēku.» Viņam šobrīd ļauts no rīta apmeklēt bibliotēkas labierīcības, mazliet priekštelpās sasildīties, bet lasītavā sēdēt gan ne. «Mums ir gaišas mēbeles, kuras pašiem dienas gaitā jāuztur tīras, jo apkopēja nāk tikai vakarpusē,» laikrakstam skaidro Štekerhofa, «nevaram arī pieļaut, ka citi apmeklētāji, tās izmantojot, sasmērē savu apģērbu.» Diemžēl šis nav vienīgais gadījums, kad kādam no apmeklētājiem tiek liegta piekļuve bibliotēkas telpām. Vairāki cilvēki šobrīd bibliotēkas lasītavā netiek ielaisti tādēļ, ka vairākkārt pārkāpuši bibliotēkas iekšējās kārtības noteikumus un, neskatoties uz darbinieku aizrādījumiem, izlēmuši bibliotēkā ģimenes lokā ieturēt maltīti. Ar vēl kādu bibliotēkas apmeklētāju, kurš regulāri nāk ar sasmērētām, ļoti netīrām rokām un seju, sarunāts, ka viņš vispirms nomazgās rokas un tikai tad izmantos bibliotēkas datoru vai lasīs preses izdevumus. «Parasti viņi klausa. Kopš es šeit strādāju, nezinu nevienu gadījumu, kad bezpajumtnieki būtu bijuši agresīvi,» nosaka Štekerhofa. Lai kādas arī būtu situācijas, katrs gadījums tiek vērtēts atsevišķi un strīdīgās situācijās virsroku parasti ņem cilvēcība, atzīst bibliotēkas vadītāja. Kāda no Pārventas bibliotēkas darbiniecēm stāsta, ka reiz jau grasījusies kādam vīrietim, kurš nelabi odis, lūgt, lai viņš no bibliotēkas iziet, kad pamanījusi viņa zilās, apsaldētās rokas un nav spējusi viņam aizrādīt.

Pēc bibliotēkas darbinieku novērotā, daļai bezpajumtnieku novērojama urīna nesaturēšana un bažas raisa arī tas, vai nakts patversmē ir iespējams nomazgāties un vai ir pieejamas tīras drēbes. Kā Ventas Balsij skaidro naktspatversmes vadītājs Andis Sukurs, duša patversmē tās apmeklētājiem ir pieejama katru vakaru. Tāpat arī iespējams izmazgāt netīrās drēbes. Ierobežotā daudzumā pieejams arī līdzcilvēku saziedotais apģērbs. «Problēma drīzāk ir tāda, ka tikai kāda trešā daļa no patversmes apmeklētājiem uz mazgāšanos nav jāpierunā,» teic patversmes vadītājs.

Laikraksts vaicā arī vairākiem uz ielas sastaptiem bezpajumtniekiem, vai viņi mēdz uzturēties naktspatversmē, izmanto tur pieejamos pakalpojumus. Vaicā arī, kā viņi pavada dienu, kur izmanto iespēju sasildīties. Kāds runīgs kungs vienā no Pārventas daudzdzīvokļu māju rajoniem pēta atkritumu tvertņu saturu, ik pa laikam kaut ko ielikdams līdzi paņemtajā plastmasas maisiņā. Viņš stāsta, ka naktspatversmi apmeklē regulāri. «Astoņos no rīta patversmi slēdz ciet un tad līdz sešiem vakarā ir jāstaigā. Ja ir dikti auksts, sēdēt nevar. Kažoks mugurā un staigā,» stāsta vīrietis. Viņš gandrīz katru dienu apmeklējot arī Pārventas bibliotēku, kur iet pasēdēt, sasildīties un palasīt jaunākos preses izdevumus. «Svētdienās bibliotēka nestrādā un sestdienās strādā tikai līdz trijiem. Es tāpat tur ilgi nesēžu, palasu jaunās avīzes un eju atkal staigāt.»

Kāds cits vīrietis, kurš līdzīgi iepriekšējam, cītīgi pārlūko atkritumu tvertni daudzdzīvokļu māju pagalmā, lepni saka, ka zina, kur ir patversme, bet viņam neesot vajadzības tur nakšņot, jo esot pašam sava privātmāja. Viņš pa dienu atkritumos meklē tukšo taru, staigājot daudz un visur, bet salt gan viņam nesalstot.

Bezpajumtnieki aukstā laikā iet sildīties ne tikai bibliotēkās, bet arī citās sabiedriskās ēkās, piemēram, pilsētas autoostā. Arī tur priekšpusdienā rāmi piesēdis kāds vīrietis ar tukšo pudeļu maisiņu un uz jautājumu, vai zina, kur atrodas naktspatversme, godīgi atbild, ka pats patversmē uzturas jau piecus gadus. Naktīs viņš paliek patversmē, bet pa dienu gan – kā nu sanāk. Dažreiz braucot uz Tārgali, kur mitinās kādi viņa paziņas.

Par bezpajumtnieku regulāri apmeklētajām vietām informēta ir arī Pašvaldības policija. Arī Pārventas bibliotēka ir policijas patruļas ikdienas maršrutā un kārtība tajā tiek uzraudzīta. «Jāpieņem, ka arī tāda sabiedrības daļa mums ir un tā tas ir visā pasaulē,» atzīst Pašvaldības policijas priekšnieks Ojārs Rudzītis. «Protams, gribētos, lai visi cilvēki būtu laimīgi, apmierināti, dzīvotu siltos dzīvokļos, siltās mājās un būtu paēduši, bet diemžēl ne vienmēr tā ir.» Rudzītis mudina, ka tādu konfliktu gadījumā, kuru risināšanai nepieciešama policijas palīdzība, jebkurš iedzīvotājs, arī bibliotēkas darbinieki un paši bezpajumtnieki, var zvanīt Pašvaldības policijai. «Arī tad, ja mēs paši patrulējot pamanām, kādu konfliktu, noteikti iesaistāmies. Arī reizēs, kad bezpajumtnieki konfliktē paši savā starpā. Jebkurš cilvēks ir jāaizsargā, arī bezpajumtnieks tāds pats cilvēks vien ir. Viņam ir auksti, gribas ēst un viņam tāpat salst,» atzīst policijas priekšnieks.

Lasi vēl

Komentāri (10)

  • 0
    VERONIKA M 03.02.2023, 11:40:10

    Dzīvojam tikai vienu reizi. OTRAS- LABĀKAS DZĪVES NEBŪS! NOŽĒLOJAMI,ka tik vien varam pateikt, ka ...."diemžēl tā nu tas ir,. .tāda sabiedrības daļa mums ir, un tā tas ir visā pasaulē. Bet vai tā tam jābūt arī PILSĒTĀ AR RĪTDIENU! Vai daudzo tingeļ-tangeļu vietā nevajadzētu būt kam citam? VAI TIEŠĀM NEVAR NEKO MAINĪT?

  • -10
    Marta P 03.02.2023, 14:13:22

    Nu paga, tu jau te jauc pilsētu tur, kur tai nav nekāda sakara. Bez pajumtes cilvēki bieži paliek kādu nepareizu savu izvēļu dēļ. Nereti nospēlē, nodzer savas mājas. Ierosinājums būtu tagad šādus cilvēkus uzturēt, gādāt mājas, līdzekļus, atbalstīt šādu dzīvesveidu par to cilvēku nodokļos samaksāto naudu, kas strādā un rūpējas par sevi, ģimeni, mājokli, un bieži atsakās pat teātra apmeklējuma, jo ikdienas rūpes svarīgākas?

  • 0
    reku 03.02.2023, 12:11:44

    Cik man zināms,neviena apdrošināšanas firma neapdrošina pret nokļūšanu nabaga vai bezpajumtnieka statusā.
    Viņu vietā vienā jaukā dienā var izrādīties jebkurš no mums.
    Tāpēc nevajag bargi nosodīt,no sava likteņa neizbēgt.

  • 0
    cilda 03.02.2023, 13:23:01

    Nu ir tātad jāiesaistās un jāved uz patversmi virsdrēbes, sporta bikses, viss kas var noderēt, apakšveļu ieskaitot, uzvalkos jau tur nestaigā.

  • -11
    некто 03.02.2023, 14:33:11

    Tas viss ir saprotams, bet - bet kāpēc man vajag skatīties uz tiem bomžem un ošņot viņus "aromātu " piemēram lparventas bibliotēka??? Kāpēc nevar aizliegt Tim bomžiem vispār iet sildīties iekšā? Un es nav vainīgs ka viņi tādi palika .

  • 0
    Marta P 06.02.2023, 14:56:54

    Nu uz kāda pamata neļaut kādam, kurš nav alkohola reibumā un uzvedas adekvāti, ieiet bibliotēkā? Tā ir publiska telpa, kurā normāli uzvedoties var atrasties ik viens. Arī cilvēki, kas nonākuši grūtā situācija grib iepazīties ar presi, palasīt kādu grāmatu. Tas, ka tie kādu apstākļu dēļ palikuši bez pajumtes, nenozīmē, ka tie nevēlas lasīt, uzzināt jaunumus.

  • -4
    vent_biblioteka 03.02.2023, 17:07:57

    Ja rodas nepatīkamas situācijas, kuras izraisa daži apmeklētāji, aicinām par tām ziņot bibliotēkas darbiniekiem.
    Ventspils bibliotēkas Lietošanas noteikumi paredz, ka bibliotēkā nedrīkst atrasties nehigiēniskā, sabiedriskai vietai nepiemērotā izskatā vai stāvoklī, jāievēro vispārpieņemtās uzvedības normas. Par bibliotēkas lietošanas noteikumu apzinātu neievērošanu, klaji aizskarošu un izaicinošu uzvedību, lietotājam uz laiku līdz sešiem mēnešiem var aizliegt izmantot bibliotēkas pakalpojumus. Ar Ventspils bibliotēkas lietošanas noteikumiem var iepazīties šeit https://biblioteka.ventspils.lv/wp-content/uploads/Lietosanas_noteikumi1.pdf
    Ja situāciju nespējam atrisināt pašu spēkiem, aicinām Ventspils pašvaldības policiju, ar kuru Ventspils bibliotēkai ir laba sadarbība.

  • -5
    Jadviga 04.02.2023, 11:23:29

    Mans bērns bija šokā kad divus mēnesis atpakaļ ieraudzīja tos bezpajumtniekus bibliotēka. Sēž tādi netīrie, smird un lamājas krievu valodā.
    Bērns saka ka vairs neies uz to bibliotēku. Un es viņu saprotu.

  • -2
    Heinrich 04.02.2023, 16:45:44

    Kā tad tā?Krievu valoda vairs krievmīlei nepatīk?

  • -2
    Elviss22 04.02.2023, 15:54:41

    Nav patīkami viņu sabiedrībā, bet vajag kaut nedaudz saprast arī viņus, ne jau visi ir uz ielas slinkuma vai cita iemesla dēļ, cik daudzus neizliek uz ielas privāto māju īpašnieki, jo īrnieki nav vajadzīgi, bet atrast pilsētā citi dzīvokli nav pa kabatai, domei neinteresē tauta, bet tikai pašu ērtības. Jaunie arī aizbrauc, jo nav kur dzīvot!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: