Vasaras mājas iekārtojums parasti pieļauj atkāpes no ierastajiem sadzīves standartiem, jo rēķināmies, ka lielāka dienas daļa tiks pavadīta dārzā, mežā vai pie jūras, tādēļ mājās esam gatavi iztikt ar lietu minimum - tai skaitā ar nelielu plītiņu ēst gatavošanai.

Likumsakarīgi, ka pircēju izvēlei tiek piedāvāti neskaitāmi plītiņu modeļi un veidi -  lai arī vairums no tām ir paredzētas vienīgi ēdiena gatavošanai, arvien lielāku interesi izraisa plītis, kuras var izmantot arī telpas apsildīšanai.

Malkas plītis

Vai zinājāt, ka pirmā čuguna malkas plīts tika izgatavota Strasbūrā, Francijā tālajā 1557. gadā, divus gadsimtus pirms industriālās revolūcijas, kad metālu vēl plaši neizmantoja sadzīves lietu izgatavošanā? Latvijā mūrētas malkas plītis ir lauku mājas virtuves neiztrūkstošs elements. Daudzi no bērnības atceras lielās malkas plītis, uz kurām tika gatavoti ēdieni un silto, omulīgo atmosfēru, kas valdīja virtuvē. Šobrīd tiem, kas vēlas savā vasaras mājā gatavot tradicionālā stilā, ir iespēja iegādāties rūpnieciski ražotas čuguna vai tērauda malkas plītis gan no lielražotājas Francijas, gan arī, piemēram, no Norvēģijas, Polijas, Itālijas, Čehijas, Bulgārijas vai Vācijas. 

Vasaras mājai būs piemērota kompakta malkas plīts ar ietilpīgu cepeškrāsni un virsmu, kas izgatavota no vismaz 6mm bieza tērauda. Pat neliela malkas plīts ar jaudu 6 kW būs ideāli piemērota ne tikai ēdiena gatavošanai, bet arī neliela mājokļa līdz 55 m2 apsildei. Kurināt tādu plīti var gan ar malku, gan briketēm.

Priekšrocības:

  • Ēdieni, kas gatavoti uz “dzīvas uguns” ir īpaši gardi;

  • Piemērota sēņu un ābolu žāvēšanai;

  • Plīts korpuss izstaro siltumu pēc starojuma principa – tās virsma īsā laikā kļūst karsta un jau pēc 15 minūtēm patīkami piesilda telpu; 

  • Nodrošina telpā patīkamu mikroklimatu;

  • Kurināt var ne tikai ar malku, bet arī ar čiekuriem, zariem un žagariem.

Trūkumi: 

  • Jābūt attiecīga šķērsgriezuma dūmvadam;

  • Jāvelta laiks kurināmā sagādei;

  • Jāparedz vieta malkas/brikešu uzglabāšanai;

  • Uz malkas plīts jāiemācās gatavot;

  • Plīts bez siltumu akumulējošiem elementiem, ja to nekurina, ātri atdziest.

Ja jāapsilda lielāka platība, tad vērts apsvērt kamīnkrāsns ar plīts virsmu iegādi. Populārākie modeļi nodrošina platības no 70 līdz 155 m2 apsildi. Šādas kamīnkrāsnis atbilst visām ugunsdrošības prasībām. Iekšpusē panelis aizsargā krāsni no pārkaršanas. Mūsdienu krāsnis ir ražotas ar dubultu sadegšanas kameras tehnoloģija - tas ir svarīgs tehnisks risinājums, kas nodrošina krāsns ilgtspējību un malkas patēriņa izmaksu samazinājumu.

Pirms plīts un kamīnkrāsns iegādes būtu vēlams iegūt visu iespējamo informāciju un atsauksmes par iecerēto modeli. 

Tomēr vasarnīcās visbiežāk izmantojam dažādas mini plītis ar gāzes, elektrisko vai indukcijas virsmu. Izvēli lielā mērā nosaka gaume un pielietojums. Tā, piemēram, gāzes plītiņas ir parocīgi izmantot ne tikai vasarnīcā, bet arī tūrisma braucienā. Vienīgi nedrīkst aizmirst, ka būs nepieciešams arī gāzes balons. Mini plītis var būt ar 1,2 vai pat 4 sildriņķiem ēdiena gatavošanai uzreiz daudziem cilvēkiem vai lielai ģimenei. Plītiņu vadības tips arī var atšķirties. Īpaši modernas ir mini plītis ar skārienjutīgo vadību.

Mini elektriskās plītiņas iespējams atrast arī kombinācijā ar mini cepeškrāsnīm, proti – elektriskie sildelementi atrodas virs cepeškrāsns. Tādā veidā pat vismazākajās virtuvēs galda elektriskās plītis ar cepeškrāsni nodrošina kompaktu un funkcionālu elektroierīci! Iestrādātās funkcijas - aizsardzība pret pārkaršanu, taimeris, automātiskā izslēgšana, gaismas un grila funkcija, regulējama temperatūra un dažādi gatavošanas režīmi, šo elektroierīci padarīs neaizstājamu daudzveidīgu un veselīgu maltīšu pagatavošanā. Cepeškrāsns izvēles procesā uzmanība jāpievērš jaudai, tilpumam, tās funkcijām. Cepeškrāsns pieejamas sākot no 300 līdz 3000 W.

Tagad internetveikalā 220.lv iespējams atrast dažādas vasarnīcu interjeram piemērotas plītis gan ēdiena gatavošanai, gan telpu apsildei. 

Lasi vēl