Startējusi kārtējā daudzdzīvokļu dzīvojamo māju energoefektivitātes atbalsta programma. ES finansējuma izmantošana ļaus piesaistīt Eiropas grantu dzīvojamās mājas renovācijai 49% apmērā no būvdarbu izmaksām. VNĪ aicina dzīvokļu īpašniekus izmantot ES līdzfinansējumu savu māju siltināšanai, tādējādi taupot siltumenerģiju un samazinot apkures izmaksas.

Finanšu atbalstu daudzdzīvokļu dzīvojamo māju energoefektivitātes projektiem piešķir atbilstoši Ministru kabineta šā gada 14. jūlijā pieņemtajiem noteikumiem nr. 460. Šajos MK noteikumos paredzētais finansiālais atbalsts tiks sniegts 57,2 miljonu eiro apmērā. Tā ir tikai neliela daļa no Eiropas Savienības paredzētajiem finanšu instrumentiem dzīvojamo māju siltināšanai un renovācijai.

ES naudas apguves termiņi

Minētos 57,2 miljonus eiro Latvija saņems no programmas Atveseļošanās un noturības mehānisms. Šim pašam mērķim paredzēti finanšu līdzekļi arī no ES struktūrfondiem. Paredzētais finansiālais atbalsts daudzdzīvokļu dzīvojamo māju siltināšanai summāri pārsniegs 200 miljonus eiro. Atbalsta izmantošana ļaus veikt siltināšanu un ievērojami samazināt siltumenerģijas patēriņu vairākiem simtiem daudzdzīvokļu dzīvojamo māju visas Latvijas mērogā.

Pašvaldības SIA Ventspils nekustamie īpašumi (VNĪ) aicina dzīvokļu īpašniekus Ventspilī iesaistīties dzīvojamo māju energoefektivitātes atbalsta programmā. ES finansiālais atbalsts no programmas Atveseļošanās un noturības mehānisms 57,2 miljonu eiro apmērā paredzēts līdz 2026. gadam. Dzīvojamo māju siltināšanas projekti ar finansējumu no šīs programmas ir jāpabeidz un visi attiecīgie dokumenti jāiesniedz finanšu iestādē Altum līdz 2026. gada 31. martam. Tomēr arī pēc šī termiņa būs pieejams finansiālais atbalsts no ES struktūrfondiem.

Kas var pretendēt uz Eiropas naudu

Uz ES programmas finansējumu 49% apmērā (bez PVN) var pretendēt daudzdzīvokļu dzīvojamo māju projekti, kuru mērķis ir sasniegt vismaz 30% enerģijas ietaupījumu, salīdzinot ar enerģijas patēriņu pirms mājas renovācijas uzsākšanas. Tā ir jauna prasība daudzdzīvokļu dzīvojamo māju siltināšanas projektiem. Taču, kā liecina VNĪ apsaimniekoto dzīvojamo māju pieredze, tai nevajadzētu kļūt par šķērsli dalībai programmā, jo siltumenerģijas ietaupījums pēc mājas siltināšanas ir vidēji vismaz 50%. Projektu finansējums aprēķināts tā, ka par katriem 5000 projektam izlietotajiem eiro jāpanāk 1 megavatstundas enerģijas ietaupījums gadā. Mājas enerģijas patēriņš – pirms un pēc siltināšanas – norādīts energosertifikātā.

ES finansiālo atbalstu var izmantot veselam mājas atjaunošanas darbu kompleksam – sienu un pagraba pārsegumu siltināšanai, logu un durvju nomaiņai, jumta, ventilācijas, kā arī inženierkomunikāciju remontam, tostarp – iekšējās siltuma sistēmas nomaiņai kopā ar radiatoriem dzīvokļos, vārdu sakot – Eiropas grants sedz izmaksas visam, kas var kalpot energoefektivitātei.

Ja mājas iedzīvotāji nolēmuši uz jumta vai pagalmā uzstādīt saules paneļus, arī šī projekta daļa varētu pretendēt uz 49% Eiropas granta ar nosacījumu, ka vismaz 80% no iegūtās saules enerģijas tiks izlietoti mājas vajadzībām. Atbalsts attiecas arī uz projekta autoruzraudzību un būvuzraudzību, projekta vadību. Ja tehniskā dokumentācija mājas renovācijai jau ir sagatavota, tad ES finansiālā kompensācija 49% apmērā šajā pozīcijā tiek piešķirta ar atpakaļejošu datumu.

Kā tiek sniegts atbalsts

Lai saņemtu Eiropas grantu 49% apmērā no būvdarbu izmaksām, pilnībā jāpabeidz projekts, jānodod objekts ekspluatācijā un jāizgatavo atkārtots energosertifikāts mājai, kas apliecinātu siltuma ietaupījumu vismaz 30% apmērā. Pēc tam jāiesniedz finanšu iestādē Altum dokumenti, kas apliecina izmaksu esamību un objekta pabeigšanu. Parasti daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas renovācijai bez Eiropas granta nepieciešams arī bankas kredīts. Saņemtā Eiropas nauda aiziet parasti kredīta daļas atmaksai. Ja komercbanka kredītu neizsniedz, jāvēršas pēc aizdevuma Altum.

Lai pieņemtu lēmumu par mājas renovācijas un siltināšanas nepieciešamību, tiek veikts energoaudits, kas apzina visas vājās vietas ēkas konstrukcijās, caur kurām aizplūst siltums, un līdz ar to – arī pārtērēta iedzīvotāju nauda siltumapgādes pakalpojumu apmaksai. Energoaudita veikšanai var saņemt līdzfinansējumu no pilsētas pašvaldības 50% apmērā. Prakse rāda, ka sarežģītākais un ilgākais posms dzīvojamās mājas renovācijas gaitā ir dzīvokļu īpašnieku kopsapulces lēmuma pieņemšana par renovāciju. Kad dzīvokļu īpašnieki ir pārliecināti, ka tas ir nepieciešams, sākas projekta izstrāde un būvdarbu veicēju atlase. Viss projekts varētu ilgt divus līdz trīs gadus.

Diemžēl ES atbalsts vienmēr saistīts ar lielu birokrātiju un skrupulozām pārbaudēm, jo Eiropas instances vēlas pārliecināties, ka nauda iztērēta lietderīgi un atbilstoši izvirzītajiem mērķiem. Tikmēr dzīvokļu īpašnieki tērē namu siltināšanai tikai pusi no nepieciešamajiem finanšu līdzekļiem.

Komersantu atbalsts – de minimis

Jaunā dzīvojamo māju renovācijas līdzfinansēšanas programma pieejama arī tām ēkām, kurās uzņēmēji veic komercdarbību – atrodas veikali, frizētavas, kafejnīcas, spēļu zāles utt. Atbalsts komersantiem ēkas renovācijas projektā tiek aprēķināts citādi nekā dzīvojamiem dzīvokļiem – pēc Eiropas Komisijas noteiktā de minimis principa. Šāds princips paredz atbalsta finansējumu katram komersantam ne vairāk kā 200 tūkstošu eiro apmērā trīs gadu laikā.

Plānojot savas mājas renovāciju, dzīvokļu īpašnieki var izmantot energoservisa kompāniju (ESCO) pakalpojumus, kas ieguldīs savu un piesaistīs pieejamo atbalsta finansējumu energoefektivitātes projektu realizēšanā.

Lasi vēl

Komentāri (11)

  • -6
    Kàpèce 24.12.2022, 22:24:43

    Ļoti ceru,ka beidzot notiks šī renovācija Sarkanmuižas d.7.Sen jau bij lēmums,projektā bij 20./21.gadā,bet tā arī nekas nenotiek vēl joprojām.

  • 0
    reku 25.12.2022, 12:06:54

    Bet vīrišķi tomēr ieteiktu sameklēt,kas pabradā,lai vēl vairāk siltuma būtu!

  • -4
    Marta P 27.12.2022, 15:01:01

    Vai apsaimniekotājam esi prasījusi kāpēc vai tikai portālā te vaidi? Vai mājai ir pietiekami uzkrātie līdzekļi un vai visi iedzīvotāji piekrita renovācijai? Tā par pliku paldies jau to renovāciju ar neviens netaisīts un uz savu galvu ar ne.

  • -1
    Kriska 25.12.2022, 11:31:30

    Tu esi pārliecināta, ka renovācijas rezultātā dabūsi 30% energijas ietaupījumu? Es savā mājā krāju maksājumus 30 gadu garumā. Ja saliek 3 ziemas mēnešu maksājumus - starpības nekādas -līdz renovācijas un pēc tā saucamās renovācijas. Tas uzlabo tikai mājas ārējo izskatu. Man bija pelēka paņeļu māja tagad koša, nokrāsota

  • 0
    reku 25.12.2022, 12:08:58

    Un cik gadus,ja nav noslēpums,iedzīvotājiem būs jāmaksā kredīts par siltināšanu?Ne jau visas izmaksas sedz rakstā minētā programma.

  • -4
    Marta P 27.12.2022, 15:08:50

    Viss jau te atkarīgs no paša iedzīvotāja - cik silta istabiņa patīk, cik liels dzīvoklis un tamlīdzīgi.
    Mums māju norenovēja, salika tos regulatorus uz radiatoriem un arī skaitītājs ir pa dzīvokli, ne uz visu māju. Tā kā mēs neviens neesam baigie siltuma mīļi, tad mums atšķirība rēķinos ir diez gan manāma. Protams, kamēr vēl tas kredīta maksājums, tikmēr tas palīdzina to starpību, bet mazāk ir tik un tā un ērtāk. Ja pirms tam bija dienas, kad sanāca "laist naudu pa logu ārā" , jo kaimiņiem vajag siltāku, bet mēs tādā karstumā gulēt nespējam, tad tagad katrs silda kā grib un maksā par to, kā silda. Turklāt, kamēr svētkos izbraucam - siltumu noslēdzam, tukšu dzīvokli nesildām. Arī rēķins būs mazāks.

  • 0
    Jadviga 25.12.2022, 14:13:19

    Bet man ir jautājums: kad beidzot Ventspilī sāks būvēt jaunas mājas? Vecās taču nevar mūžīgi stāvēt

  • -5
    Marta P 27.12.2022, 15:09:51

    Bija jau tas konkurss, bet cik sapratu, tad tas, kas uzvarēja konkursā tomēr noleca nost. Jau tā pašvaldība piešķir naudu, ne tā kā citur, bet neviens nav gatavs to darīt. Pasīvi tie Ventspils uzņēmēji.

  • 0
    borsinsh 27.12.2022, 15:03:59

    to jadviga > pilsetniekiem vispirms ir jazina – ko nozime ta "renovacija" ventspils valdes izpildijumaa
    vai, ka vienmer bus – ES iedodiet mums naudu, bet talak – mes pashi (?)
    "pashiem" to jadara par saveju naudu

  • 0
    borsinsh 27.12.2022, 15:09:18

    ...loti zhel ka te VB nevar ievietot bildes – ka ta renovacija daras manejiem logiem pretim (lasitajiem butu loti interesanti)

  • 0
    Osaz Uwa 05.12.2023, 23:08:40

    Es iepriekš mēģināju saņemt aizdevumu tiešsaistē, bet es pazaudēju savu naudu pretimnācējiem/meļiem, kuri apgalvo, ka ir aizdevēji, mans kaimiņš vakar vakarā iepazīstināja mani ar LAPO, un es tikko saņēmu no viņiem savu aizdevumu. viņi ir labs un uzticams uzņēmums - LAPO. Ja šajā sezonā jums ir nepieciešams ātrais kredīts, sazinieties ar LAPO. Sazinieties ar viņiem, izmantojot šo e-pastu: lapofunding960@gmail.com

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: