Lai gan visbiežāk, domājot par uzturu, cilvēkus satrauc liekais svars, kas saistīts ar neveselīgiem ēšanas paradumiem un nepietiekamām zināšanām par pareizu uzturu, tomēr negatīva ietekme ir arī nepietiekamam uzturam. Vairāk par nepietiekamu uzturu jeb malnutrīciju lasiet sarunā ar sertificētu uztura speciālisti Elīzu Madaru Treiju, kura nesen uzsākusi darbu Ventspils slimnīcā.

«Dietoloģija ir zinātne par pareizu uzturu. Nepiemērots uzturs, nepietiekamas fiziskās aktivitātes un kaitīgie ieradumi var veicināt dažādu slimību attīstību, tostarp arī radīt lieko svaru vai veicināt malnutrīciju. Organismam ir nepieciešams līdzsvars starp to, cik daudz uzturvielu uzņemam, un to, kā organisms tās izmanto,» pārliecināta uztura speciāliste Elīza Madara Treija. Savu profesiju apguvusi Rīgas Stradiņa universitātē, ikdienā sniedz konsultācijas gan medicīnas, gan veselības veicināšanas jomā. «Esmu gandarīta, ka saņēmu uzaicinājumu no Ventspils slimnīcas uzsākt šeit darbu – man ļoti patīk tas, ko es daru, esmu gatava un vēlos šeit ieguldīt savas zināšanas,» uzsver uztura speciāliste Treija.

Vaicāta, kādēļ izvēlējusies tieši šādu specialitāti, jaunā speciāliste bilst, ka tā ir bijusi pietiekami apzināta izvēle – pati aktīvi sportojusi un ne reizi vien bija nepieciešamas padziļinātas zināšanas par uzturu. Sākotnēji bijusi doma darboties sporta uztura lauciņā, tomēr uzsākot studijas Rīgas Stradiņa universitātes rehabilitācijas fakultātē, piesaistījusi arī medicīna. «Ar pareizu uzturu varam palīdzēt cilvēkiem gan profilaktiski, gan atveseļošanās procesā. Līdztekus medikamentu lietošanai ļoti svarīga ir arī sabalansēta uztura uzņemšana,» uzsver speciāliste.

Pasaules Malnutrīcijas dienā – 10. novembrī – īpaša uzmanība tiek pievērsta nepietiekamam uzturam. Malnutrīcijai var būt dažādas smaguma pakāpes. Līdz ar svara zudumu, izteikti samazinās tieši muskuļu masa, slikti dzīst brūces, āda un mati kļūst sausi un zaudē krāsu, būtiski tiek ietekmēta imūnsistēmas darbība. Malnutrīcija var rasties, ja tiek uzņemts nepietiekams uztura daudzums, kā arī gadījumos, kad tiek uzņemts pietiekams kaloriju daudzums, bet ir traucēta uzsūkšanās vai organisms pārmērīgi intesīvi patērē uzturvielas, radot deficītus. «Mana galvenā funkcija, strādājot ar slimnīcas pacientiem, pareizi sabalansējot uzturu, palīdzēt maksimāli ātri atjaunoties. Tie, galvenokārt, ir ķirurģijas, traumatoloģijas nodaļas, pirms un pēc operācijas perioda, kā arī rehabilitācijas pacienti. Pielāgojot medicīnisko uzturu, pacienta atveseļošanās norit ātrāk,» turpina speciāliste Treija, piebilstot, ka tikpat liela nozīme tiek pievērsta arī kopējai pacientu ēdināšanai slimnīcā. «10. novembrī visā pasaulē slimnīcās tiek veikti malnutrīcijas skrīningi – pacientu izvērtējums, nosakot svaru, ķermeņa masas indeksu, uztura uzņemšanas īpatnības –, lai pēc šiem kritērijiem novērtētu malnutrīcijas riskus,» stāsta Treija.

Jau no 16. novembra uztura speciāliste Kurzemes Rehabilitācijas centrā par maksu pieņems pacientus arī ambulatori. Pieteikties iespējams, zvanot pa tālruni 63624727. Pie speciālistes var vērsties ikviens, kurš vēlas uzlabot savu ikdienas uzturu kvalitatīvas dzīves nodrošināšanai, tai skaitā sportisti, kā arī speciāliste sniedz konsultācijas par uzturu pie dažādām saslimšanām (pārtikas alerģijas, nepanesības, kuņģa-zarnu trakta saslimšanas, svara korekcija, vielamiņas traucējumi, podagra, artrīts, onkoloģija). Uztura profilaktiskā puse saistāma ar ambulatoro jomu, izzinot pareiza un veselīga šķīvja principu. Speciāliste norāda, ka pašai ļoti patīk izmēģināt dažādus produktus, vienlaikus ikdienā saglabājot veselīga šķīvja principu, kur sabalansētā daudzumā ir augļi, dārzeņi, olbaltumvielas, ogļhidrāti, taukvielas. «Man patīk dzīvot saskaņā ar dabu, līdz ar to savā ēdienkartē labprāt izvēlos kaut ko vienkāršu – priekšroku dodu pašaudzētai produkcijai. Rūpnieciski sagatavotā pārtikā cukura un sāls daudzums vienmēr būs lielāks, netrūks arī dažādu neveselīgu piedevu,» uzsver Treija. Speciāliste aicina dzīvot aktīvi, uzturēties svaigā gaisā, doties garākās pastaigās un izvēlēties sabalansētu uzturu. Elīza Madara Treija, arvien biežāk uzturoties Ventspilī, ļoti novērtē šīs pilsētas priekšrocības, tai skaitā pastaigas gar jūru.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: