1. oktobrī sākas kārtējā dzinējmedību sezona. Pirms tās sākuma Valsts meža dienests aicina medniekus atkārtot medību drošības prasības, par kuru ievērošanu ir atbildīgs ikviens medību dalībnieks.

Tāpat mednieki tiek aicināti izvērtēt nepieciešamību doties dzinējmedībās jau pašā sezonas sākumā, kamēr pamežs ir lapotā stāvoklī un mežā sastopams liels ogotāju, sēņotāju un atpūtnieku skaits.

Katru gadu 1. oktobrī sākas dzinējmedību sezona – tās laikā ir atļauts rīkot kolektīvās medības, kad dzinēji trokšņojot dzen medījumu pretim mednieku līnijai. Medību laikā, ir atļauts nomedīt noteiktu skaitu un sugu medījamo dzīvnieku, atbilstoši izsniegtajām medību atļaujām.

Neraugoties uz to, ka medniekiem ir jāievēro stingras drošības prasības, visvairāk pārkāpumu Valsts meža dienests konstatē tieši dzinējmedību laikā. Starp biežākajiem medību drošības noteikumu pārkāpumiem un nelaimes gadījumu cēloņiem ir pielādēta šaujamieroča pārnēsāšana, pārvadāšana un nevērīga apiešanās ar ieroci. Par drošības prasību pārkāpumiem medībās piemērojama administratīvā atbildība.

Laika posmā no 2011. līdz 2021. gadam medībās notikuši 24 nelaimes gadījumi, no tiem pieci izrādījušies nāvējoši. Divi nāvējoši gadījumi notikuši nelegālās medībās, vienā no tiem bojā gājusi nepiederoša persona. Šis ir vienīgais gadījums desmit gadu laikā, kad cietušais nav bijis medību dalībnieks. Sešos gadījumos cietuši paši nelaimes gadījumu izraisītāji, 16 gadījumos – citi mednieki. Vienā gadījumā mednieks cietis ievainotas mežacūkas uzbrukumā.

Dzinējmedības ir atļautas katru dienu no saullēkta līdz saulrietam, to sezona ilgs līdz nākamā gada 31. martam, izņemot mežacūku dzinējmedības, kas ilgs līdz 31. janvārim.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: