Situācija Latvijā un pasaulē pieprasa uzņēmējiem būt radošiem un meklēt iespējas attīstībai. Arī radošā maizes laboratorija Ramala veiksmīgi turpina iesākto ēdināšanas, kā arī terapeitisko un izklaidējošo nodarbību virzienus, arvien domājot par iespējām paplašināt piedāvājumu.

Jau vairākus gadus Ventspilī darbojas radošā maizes laboratorija Ramala – vieta, kur notiek terapeitiskās nodarbības bērniem, jauniešiem un pieaugušajiem ar īpašām vajadzībām vai tādiem, kas cietuši no vardarbības un nonākuši krīzes situācijā, kā arī gatavošanas meistarklases saturīgai laika pavadīšanai, piemēram, radu, draugu vai kolektīva lokā. Ikdienā Ramala darbojas arī kā kafejnīca, piedāvājot uzņēmuma vīzijai atbilstošu ēdienkarti, tostarp saglabāts piedāvājums arī vegāniem un veģetāriešiem.

Terapeitiskās nodarbības notiek ar mērķi uzlabot emocionālo un fizisko stāvokli, un katra nodarbība tiek veltīta konkrētai tēmai. Uzdevumi ir vērsti uz sīkās motorikas attīstību, saskarsmes prasmju pilnveidošanu u.tml. Sociālā uzņēmuma SIA Ramala valdes priekšsēdētāja Ruta Šenkevica zināja teikt, ka metodes, kas tiek izmantotas terapeitiskajās nodarbībās, sniedz ļoti labus rezultātus, īpaši strādājot ar bērniem, kas vardarbības rezultātā guvuši traumatisku pieredzi. «Bērni atveras, un pozitīvās emocijas viņiem palīdz pārdzīvot notikušo,» saka Šenkevica. Savukārt Cimdiņa bērniem regulāras nodarbības galvenokārt attīsta sociālās prasmes un fizisko veselību. Ikdienā cimdiņbērniem tiek sarūpētas arī pusdienas, kas ir iespējams, pateicoties Eiropas finansējumam rehabilitācijas pakalpojumu nodrošināšanai.

Vasara Ramalā ir ļoti darbīga. Pieaugot tūristu skaitam, kafejnīcā jūtams apmeklētāju pieplūdums. Tāpat vasarā ir ievērojami lielāks pieprasījums pēc meistarklasēm un darbnīcām gan bērniem, gan pieaugušajiem. Piemēram, Jaunrades nams un VIZIUM dienas nometnes programmā iekļāvuši Ramalas piedāvātās radošās nodarbības, līdz ar to katru dienu tiek uzņemta vismaz viena skolēnu grupa. Radošo maizes laboratoriju joprojām izvēlas arī privātu pasākumu – dzimšanas dienu un citu svētku – svinībām. Kāzu sezonā tiek uzņemti arī jaunlaulātie, kuriem Ramala ir kā viena no kāzu dienas pieturvietām.

Nākamajā nedēļā tiks atsākta jauno kulināru skola, un šīs sezonas pirmajā nodarbībā dalībnieki mācīsies gatavot virtuļus. Pēc Šenkevicas stāstītā, grupa jau ir nokomplektēta, un viņa priecājas, ka cita starpā atgriežas arī tie bērni, kas jau reiz piedalījušies nodarbībās un kuriem gatavošana ir kaismīga aizraušanās. Ja situācija būs labvēlīga, līdzīgu nodarbību ciklu plānots rīkot arī pieaugušajiem.

Šenkevica pagājušajā nedēļā piedalījās raidstacijas EHR podkāsta Latviešu hiti jeb raidieraksta Latviešu radošā skatuve tapšanā, kurā tika diskutēts par radošuma iespējām ēdināšanas nozarē, ņemot vērā aktualitātes Latvijā un pasaulē. Diskusijā piedalījās arī garšu pētnieks Ritvars Loginovs. «Secinājām, ka šobrīd ēdinātāji var pastāvēt un izdzīvot tad, ja ir radoši un mēģina apvienot dažādas lietas, papildus ēdienkartei piedāvājot vēl arī kaut ko citu, lai ieinteresētu klientus,» dalījās Šenkevica. Turklāt, sekojot gatavošanas tendencēm pasaulē, novērots, ka aizvien populārāka kļūst ēst gatavošana kā kopīga nodarbe ģimenes un draugu lokā.

Šobrīd Ramalas saimnieces vadībā strādā sešu cilvēku komanda: uz maiņām divas viesmīles un četri virtuves darbinieki, tostarp arī sieviete no Ukrainas, kas, sākoties karam, atbēga uz Latviju.

Šenkevica stāsta, ka, ņemot vērā vispārīgu produktu un pakalpojumu sadārdzinājumu, arī Ramala bija spiesta nedaudz paaugstināt cenas, taču šis solis tika sperts, domājot par klientu interesēm.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: