Vakar Popes brīvdabas estrādē ar Mārtiņa Freimaņa pirmo dziesmu koncertstāstu I am fine vērās septītie Vārti. Šodien klausītāji aicināti uz dziesminieku koncertu estrādē un trim autorkoncertiem: baznīcā muzicēs Arnis, Laima un Jānis Miltiņi, koncertvietā Zirgu stallis – Ieva Akuratere, Raimonda Vazdika un Ilze Grunte, bet muižā Kristīne Locika ar draugiem.

Dziesminieku koncertā muzicēs Uldis Kākulis, Kārlis Kazāks, Melisa Kaškura, Jana Egle, Laura Vītola un Maija Kalniņa. Festivāla noslēgumā – Austrasbērni ar Valda Atāla, Arņa Miltiņa, Kristīnes Locikas un Imanta Kalniņa zelta dziesmu programmu.

Rīkotāji teic – šogad veras ilgi gaidītie septītie, pēdējie Vārti. «Ja skatās no otras puses, tad šie ir pirmie,» pajoko festivāla režisore Maija Kalniņa un turpina, «iespējams, ka tieši septiņi bija jau iepriekš paredzēti. Tie ir iemiesoti. Katrs notikums ir kā elpa, lietām un procesiem ir savs sākums un savas beigas. Vārti savu ir izdarījuši, iekustinājuši. Kas notiks tālāk, redzēsim. Ir sajūta, ka ir jālaiž rudenī, atmatā!» Pirmajos Vārtos, tikko no krūmu un sūnu apauguma atbrīvotajā estrādē, četru stundu garā koncertā savu pienesumu Popes atkalskanēšanai deva daudzi Latvijas dziesminieki. Viņu vidū arī Ieva Akuratere: «Pope ir brīnišķīga vieta ar īpaši jauku, maigu kopienas sajūtu Vārtu festivālos. Šoreiz klausītājiem vedīsim divas īpašas lietas: dziesmas no mūsu jaunās koncertizrādes Austrumu robežā, kā arī kopīgi izdejosim dziedinošu deju, kuru pasaulē pazīst ar nosaukumu Elm dance jeb Gobas deja. To dejo pie manis izpildītas Jura Kulakova mūzikas ar Māra Melgalva vārdiem Kā man klājas. Beidzot šī deja, kura jau kopš 90. gadu sākuma tiek praktizēta citur pasaulē, ir atceļojusi arī uz Latviju.» Latvijas dziesminieku koordinatore Inese Muižniece, viņa arī Austras biedrības vadītāja un viena no festivāla rīkotājām, saka: Vārtus gaidījusi ar īpašām sajūtām, jo esot labi dziedāt arī katram savā mājā, bet, kopā sanākot, gaismas daudzums – lielāks. Jau nedēļas sākumā Austras Pumpures ideju turpinātāji Popes muižā pulcējās radošā nometnē: «Dziedam kā dulli. Un nevis tāpat vien dziedam, bet aktīvi mācāmies, veidojot koncertprogrammu. Apgūstam jaunas dziesmas, ģitārspēles knifus, trenējam savu elpu, apzināmies savu balsi un mācāmies raidīt ne tikai skaņu, bet arī domu. Esam kā nokļuvuši paralēlā, skaistā, gaišā un mīļā pasaulē.» Visas septiņas tikšanās reizes festivāla Vārti rīkotājiem riktēšanas darbos palīgā steigusi Rīgā dzīvojošā keramiķe Ilma Strazdiņa. Viņai ierašanās Popē bijusi liktenīga: «Sajutos kā mājās. Esmu dzimusi Cēsīs, bet Popi jūtu kā savu vietu.» Ik gadu Vārti bijuši viņas un Popes satikšanās laiks, taču laiku pa laikam vidzemniece uzmet aci nekustamā īpašuma pārdošanas sludinājumiem un sapņo par dienu, kad savu keramikas studiju un cepli varēs pārcelt uz rietumkrastu.

Festivālā Popē viesojušies gan latviešu, gan krievu, lietuviešu, romu dziesminieki, gan tādi mūziķi kā Kārlis Būmeisters, Artis Gāga, Aina Kalnciema, Normunds Kalniņš, Ainars Mielavs, Ieva Tālberga, Roberts Dinters, grupas Zāle, Matters, Kanisaifa, Pērkons, Turaidas Roze un citi.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: