Kopš gada sākuma nav mazinājušās rindas pēc personu apliecinošiem dokumentiem PMLP Ventspils nodaļā. Iepriekšējā pieteikšanās pases vai ID kartes saņemšanai aizpildīta līdz oktobra beigām. Atliek dzīvā rinda, kurā var nākties pavadīt vienu līdz trīs stundas.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) Ventspils nodaļa atvērta darba dienās no plkst. 8 līdz 16, trešdienās un ceturtdienās – līdz plkst. 18. Kopš maija vidus, tāpat kā citās pārvaldes nodaļās, ir atsākta pakalpojumu sniegšana dzīvās rindas kārtībā. Kā informēja PMLP preses dienestā, Ventspils nodaļā katru dienu tiek izsniegti 80 līdz 100 numuriņi apmeklētāju apkalpošanai rindas kārtībā.

Otrdien plkst. 9.30 gaitenī pie PMLP nodaļas durvīm bija aptuveni 20 cilvēku. Līdz tam laikam bija izsniegti 24 numuriņi. Kāda sieviete no rindas pastāstīja, ka ieradusies plkst. 8.30 un viņai izsniegts 17. numurs. Viņa cerēja, ka ap pulksten 12 pienāks arī viņas kārta. «Ja gribi tikt ātrāk, jānāk ap astoņiem,» pārliecinoši saka sieviete. Rindā esošais vīrietis, kurš bija ieradies pirms desmit minūtēm, ar cerībām balsī sacīja: ja numuriņu esi saņēmis, tas nozīmē, ka šajā dienā noteikti tiksi pieņemts.

Dzīvā rinda ir vienīgā iespēja šobrīd iesniegt pieteikumu un saņemt jaunu pasi vai ID karti. Iepriekšējais pieraksts PMLP Ventspils nodaļā ir aizpildīts līdz oktobra beigām, bet pieteikšanās uz attālāku laiku netiek piedāvāta.

Ja nav iespējas sēdēt dzīvajā rindā – piemēram, darba vai citu apstākļu dēļ –, atliek vēl tikai viens variants – meklēt iespēju nokļūt PMLP nodaļā kaimiņpašvaldībās. Tā rīkojusies ventspilniece, kurai bija nepieciešams mainīt pasi pēc uzvārda maiņas. Piedāvātā iepriekšējā pieteikšanās dokumentu saņemšanai pēc pāris mēnešiem viņu neapmierināja, jo daļa dokumentu bija jau ar jauno uzvārdu, bet pase un ID karte joprojām bija ar iepriekšējo. Par laimi, ventspilniecei izdevās iegūt dokumentus PMLP nodaļā Kuldīgā.

Ažiotāžu ar pasu un ID karšu nomaiņu saista lielākoties ar divu gadu ierobežojumiem saistībā ar pandēmiju. Uz šo problēmu maijā vēstulē Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam norādīja tiesībsargs, aicinot valdības vadītāju nekavējoties rast risinājumus. Pēc tiesībsarga domām, izveidojusies situācija ar problemātisku personas dokumentu iegūšanu ne tikai liek apšaubīt, vai valsts iestāde ievēro labas pārvaldības principu, bet arī norāda uz nepilnībām iestādes darba organizācijā, kas savukārt grauj valsts pārvaldes autoritāti. «Nav pieļaujama tāda situācija, kurā neefektīvas valsts rīcības dēļ līdz 2023. gada 1. janvārim Latvijas pilsoņiem vai nepilsoņiem nebūs iespēju noformēt un saņemt personas apliecību,» savā vēstulē Ministru prezidentam norādījis tiesībsargs.

No savas puses PMLP min statistiku, kas liecina par šogad ievērojami pieaugušo pieprasījumu pēc jaunu pasu un ID karšu noformēšanas. Ja pērn visa gada laikā PMLP saņemti 384 tūkstoši iesniegumu, tad šogad pusgada laikā – 435 tūkstoši jeb par 19% vairāk nekā visā 2021. gadā. Šogad septiņos mēnešos izsniegti trīskārt vairāk personības dokumentu nekā tādā pašā laika posmā pērn. Jūlijā iesniegts rekordliels pieteikumu skaits – 90 899. Salīdzinājumam: pagājušā gada jūlijā – 41 890. «Vasaras periodā raksturīgs liels pieprasījums pēc personu apliecinošiem dokumentiem,» skaidro PMLP pārstāve.

Pārvalde īsteno pasākumus, lai palielinātu klientu apkalpošanas intensitāti. Pēc epidemioloģisko ierobežojumu atcelšanas atjaunota dzīvā rinda. PMLP 14 nodaļās, tostarp Ventspilī, trešdienās un ceturtdienās pagarināts darba laiks. Viena cilvēka apkalpošanas laiks saīsināts par 10 minūtēm, lai dienas laikā uzņemtu pēc iespējas vairāk apmeklētāju. Dažās nodaļās ieviestas darba sestdienas. Piemēram, Saldū un Tukumā PMLP nodaļas strādās šo sestdien, 20. augustā.

PMLP Ventspils nodaļa informē, ka maksimālais pakalpojuma saņemšanas laiks retos gadījumos ir trīs stundas, bet vairumā gadījumu – krietni mazāks. «Visi klienti, kas saņēmuši numuriņu konkrētajā dienā, šajā pašā dienā saņem pakalpojumu,» apliecina PMLP. Lai uzlabotu apkalpošanas kvalitāti, pārvalde plāno ieviest mobilo lietotni, kur varēs pierakstīties rindā un sekot tai attālināti.

PMLP aicina iedzīvotājus saņemt pakalpojumu dzīvajā rindā, bez iepriekšēja pieraksta, un savlaicīgi mainīt personu apliecinošus dokumentus. Sociālajos tīklos – feisbukā, tviterī, Instagram – PMLP katru dienu plkst. 14 publicē informāciju par iespēju brīvi noformēt dokumentus rindas kārtībā nodaļās ar nelielu klientu pieplūdumu.

Tomēr šie pasākumi pagaidām nemazina rindas pēc pasēm un ID kartēm. Valdība šonedēļ atbalstīja grozījumus Personu apliecinošu dokumentu likumā, kas paredz valsts iekšienē izmantot dokumentus, kuru derīguma termiņš ir beidzies pēc 2020. gada 1. marta. Dokumenti ar šādu termiņu būs derīgi līdz 2023. gada 30. aprīlim. Ar dokumentiem, kuriem derīguma termiņš būs beidzies, varēs saņemt veselības aprūpes, labklājības, sociālos, izglītības un tiesiskās aizsardzības pakalpojumus, kā arī piedalīties Saeimas vēlēšanās. Tas neattiecas uz dokumentiem, kas kļuvuši nederīgi, ja tajos ietverta izmainīta informācija vai arī tie ir sabojāti.

Pēc iekšlietu ministra Kristapa Eklona aprēķiniem, līdz 1. oktobrim 26 661 iedzīvotājam beigsies personas dokumentu derīguma termiņš, līdz ar to pieprasījums pēc jaunu dokumentu saņemšanas pieaugs vēl vairāk.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: