Straujiem soļiem tuvojas jaunais mācību gads, un atkal aktualizējies izglītības darbinieku trūkuma jautājums. Pašvaldību vadība un izglītības iestādes šo jautājumu risina visiem spēkiem.

Ventspils novada pašvaldība šovasar izziņoja vakances Popes pamatskolas direktora un Vārves bērnudārza Zīļuks vadītāja amatā. Kā apstiprina novada Izglītības pārvaldes vadītāja Aina Klimoviča, vakar pašvaldības ārkārtas sēdē apstiprinātas abu izglītības iestāžu vadītājas. Popes pamatskolas jaunā direktore ir līdzšinējā skolas angļu valodas skolotāja Paula Sniedziņa, savukārt bērnudārzu Zīļuks vadīs Baiba Puzule. Abām vakancēm kandidātes pieteikušās samērā ātri. Kandidatūras vispirms tika izskatītas domes Sociālo lietu komisijā. Pēc izvērtēšanas komisija lūgusi novada domes priekšsēdētājam Aivaram Muceniekam izskatīt iespēju sasaukt domes ārkārtas sēdi, lai varētu ar domes lēmumu apstiprināt abas vadītājas amatos, dodot iespēju viņām jau laikus, pirms jaunā mācību gada, uzsākt darbu. «Šobrīd varu apgalvot, ka novada izglītības iestādēs ar skolotāju trūkumu problēmu šogad nebūs,» atzīst Klimoviča.

Pilsētā šobrīd situācija iezīmējusies nedaudz citādāka. «Ventspils skolās, kā jau katru gadu, aktuālas ir vairākas skolotāju vakances,» situāciju komentē nu jau bijusī Izglītības pārvaldes vadītāja Ineta Tamane. Viņa jūlija beigās tika iecelta par pašvaldības izpilddirektora vietnieci izglītības un kultūras jautājumos.

«Šobrīd visvairāk uztrauc fizikas skolotāja vakance Ventspils Valsts ģimnāzijā, bet aktuālas ir vairākas pilnas slodzes vakances arī citās skolās.» Visvairāk vakanču – pieciem skolotājiem – šobrīd piedāvā 2. pamatskola. Šī skola meklē latviešu valodas, sākumskolas un speciālās izglītības skolotājus, pedagoga palīgu speciālajā izglītībā, kā arī logopēdu. Logopēda vakance aktuāla arī bērnudārzā Margrietiņa, kā arī 6. vidusskolā, šeit darbu piedāvā arī sākumskolas pedagogam. Savukārt 3. pamatskola piedāvā pilnu slodzi latviešu valodas un literatūras skolotājam, nepieciešams arī sociālo zinību un vēstures skolotājs, ģeogrāfijas, dizaina un tehnoloģiju skolotāji, kā arī izglītības psihologs.

Vairākas izglītības iestādes meklē mūzikas skolotājus. Šīs vakances aktuālas ir Ventspils Valsts ģimnāzijai, 4. vidusskolai. 1. pamatskolai, kur katrā piedāvā arī 0,3 slodzes kora vadītājam, kā arī bērnudārzos Bitīte un Pasaka. Šajās abās pirmsskolas izglītības iestādēs, kā arī bērnudārzā Margrietiņa katrā ir pa vienai vakantai pirmsskolas pedagoga vietai. Matemātikas skolotāju uz pusslodzi meklē 1. pamatskola, Centra sākumskola darbu piedāvā angļu valodas skolotājam un psihologam, savukārt Pārventas pamatskola meklē datorikas, sākumskolas skolotāju un medmāsu. Četrus pilnas slodzes darbiniekus savam kolektīvam pievienoties aicina arī sporta skola Spars. Šeit darbu piedāvā smaiļošanas un kanoe airēšanas, peldēšanas, svarcelšanas treneriem un skolas medmāsai.

«Vakanču ir tiešām daudz,» situāciju komentē Tamane, tajā pat laikā norādot, ka vairāki pedagogi šobrīd ir uzrunāti un ar dažiem vēl tikai jānoslēdz līgumi. «Domājam arī, kā piesaistīt jaunus pedagogus, piedāvājot viņiem dienesta dzīvokļus. Pavasarī aicinājām cilvēkus ar augstāko izglītību, bet kuriem nav pedagoģiskās izglītības, pieteikties Izglītības pārvaldes apmaksātiem 72 stundu kursiem. Daži kandidāti, ja nemaldos, pieci, pieteicās. Un pašlaik jāvienojas ar skolām, vai tās piekrīt šos cilvēkus pieņemt darbā.» Nesen uzrunāta arī Izglītības un zinātnes ministrija par iespēju angļu valodu skolā mācīt kādam angļu valodas pedagogam no Ukrainas, ja viņš būtu apguvis valsts valodu pamata līmenī un nokārtojis atbilstošo pārbaudījumu. «Šobrīd ļoti intensīvi notiek latviešu valodas kursi jau vairākiem ukraiņu pedagogiem. Tādēļ domājams, ka jau augusta beigās viņi varētu eksāmenu kārtot, ja vien ministrija būs gatava uz šādu kompromisu,» kā iespējamu problēmas risinājumu min Tamane.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: