Valsts policijā (VP) vērsušies vairāki iedzīvotāji, ziņojot, ka ir saņēmuši aizdomīgus e-pastus, kas izsūtīti policijas vai "Interpola" vārdā, informē VP.

Tajos norādīts, ka persona tiek uzaicināta uz tiesu saistībā ar bērnu pornogrāfijas apriti. E-pastā ir pievienots apšaubāms dokuments ar zīmogu un parakstu, kā arī ir atsauce uz konkrētām Latvijas policijas un tieslietu struktūras amatpersonām. E-pasts ir uzrakstīts kļūdainā latviešu valodā, jo, visticamāk, teksts tulkots ar kādu interneta tulkošanas programmu.

VP norāda, ka policija un "Interpols" šādus e-pastus neizsūta. E-pasta viltojumu var atpazīt arī pēc izsūtītāja adreses un norādītās kontaktadreses - valsts iestādes izmanto noteiktas e-pasta adreses, piemēram - [...]@vp.gov.lv.

Policija aicina iedzīvotājus būt uzmanīgiem un neatbildēt uz šīm vēstulēm, kā arī nevērt vaļā tām pievienotās saites un pielikumus, jo tie var saturēt vīrusus.

Policija ir noskaidrojusi, ka šie e-pasti ir izsūtīti ar mērķi izvilināt personas datus un izkrāpt naudu. Proti, uz e-pastu atbildot, iedzīvotājam tiek nosūtīts krāpniecisks dokuments ar nosaukumu "juridiskais kompromiss", kurā prasīts samaksāt "sodu" 7800 eiro apmērā, lai it kā tiktu izbeigta tiesvedība. Tāpat tiek prasīts atsūtīt attēlus ar saviem dokumentiem.

Policija brīdinājusi, ka interneta vidē ir augsta krāpnieku aktivitāte, tāpēc aicinājusi iedzīvotājus brīdināt par to arī gados vecākus tuviniekus.

Gadījumos, ja ir izkrāpta nauda, par to no sākuma jāinformē sava banka, bet pēc tam jāvēršas ar iesniegumu tuvākajā policijas iecirknī. Savukārt riska informāciju par aizdomīgām darbībām interneta vidē iespējams policijai nosūtīt mobilajā lietotnē "Mana drošība".

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: