Ovišu draugu kopas aktīvisti nākuši klajā ar iniciatīvu izveidot mūsu pilsētā piemiņas zīmi vienam no nozīmīgākajiem Latvijas fotogrāfiem Vilim Rīdzeniekam, kas piecus sava mūža gadus veltījis Ventspilij. Ideju atbalstījis Ventspils muzejs.

Ventspilī Vilis Rīdzenieks dzīvoja un strādāja no 1910. līdz 1915. gadam. Ventspils muzejs šos piecus gadus dēvē par svarīgu posmu fotogrāfa dzīvē, jo "tieši šeit viņš kļuva ne vien par augsti profesionālu arodnieku, bet arī par atzītu un starptautiskās fotoizstādēs vairākkārt godalgotu fotomākslinieku un autoritāti fotogrāfijas un fotomākslas jomā".

Iniciatīva iemūžināt fotogrāfa Viļa Rīdzenieka piemiņu radusies pagājušajā gadā Ovišu draugu kopas organizēto kārtējo Bākas lasījumu laikā, pastāstīja biedrības pārstāvis Rauls Vēliņš. Lasījumu laikā izskanēja informācija, ka vienam no Latvijas izcilākajiem fotogrāfiem Vilim Rīdzeniekam līdz pat šim laikam nav piemiņas zīmes. Plašāk Latvijā zināmas tādas Rīdzenieka fotogrāfijas kā Latvijas Republikas pasludināšana 1918. gada 18. novembrī, Sv. Pētera baznīcas degšana 1941. gada 29. jūnijā u.c. No mākslas foto viszināmākais darbs ir Māte, kas 1928. gadā ieguva zelta medaļu starptautiskajā Vimbldonas fotoizstādē. Par savu daiļradi Vilis Rīdzenieks 1930. gadā tika apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni, bet 1938. gadā viņam pasniegts Atzinības krusts.

Slavenais fotogrāfs atstājis savas pēdas Ventspilī. Viņa pirmais fotosalons Konkurencija tika atvērts tieši mūsu pilsētā, vietā, kur patlaban atrodas veikals Drogas. Ņemot vērā šo faktu, Ovišu draugu kopa piedāvāja kopā ar Ventspils muzeja darbiniekiem, pilsētas fotogrāfiem un citiem ventspilniekiem apspriest ideju par Viļa Rīdzenieka piemiņas zīmes izveidošanu vietā, kur pirms vairāk nekā simt gadiem tika atklāts viņa fotosalons. Ovišu draugu kopa arī vērsusies Ventspils domē ar lūgumu atbalstīt ideju un, ja būs tāda iespēja, izveidot piemiņas zīmi līdz 2025. gadam, kad apritēs 115 gadi kopš viņa fotosalona atvēršanas. Ventspils muzejs atbalstījis ideju iemūžināt ievērojamā fotogrāfa piemiņu.

Savu pirmo fotosalonu Konkurencija Rīdzenieks Ventspilī atvēra 1910. gada 1. novembrī Kuldīgas un Raiņa ielas stūrī. Līdz mūsdienām fotosalona ēka nav saglabājusies. Ventspilī viņš strādāja ar vārdu Aleksandrs Mednis, ko pieņēma Sanktpēterburgā, kur uzturējās pēc līdzdalības 1905. gada revolūcijā un apcietinājuma. No sava pseidonīma fotogrāfs atteicās vien 1921. gadā pēc Latvijas valsts atzīšanas de jure. Ventspils muzeja krājumos saglabājušās vizuālas liecības par fotogrāfa darbības posmu mūsu pilsētā – ap 50 fotogrāfiju, kas izgatavotas salonā Konkurencija, un fotoalbums Ventspils pilsētas un apkārtnes skati. Pēc mūsdienu fotomākslas profesionāļu vērtējuma, portretu fotogrāfijas, starp kurām ir arī tā laika Ventspils kultūras un sabiedrisko darbinieku portreti, izceļas ar eleganci un katra cilvēka individualitātes uzsvēršanu. Muzejam īpaši svarīgas ir fotogrāfijas, kurās redzama tā laika pilsētvide un ainava. "Atšķirībā no 20. gadsimta sākuma Ventspili atainojošām pastkartēm, Rīdzenieka fotogrāfijām piemīt mākslas foto kvalitāte. Ventspils ielu un ostas poētiskie, izteiksmīgie uzņēmumi rāda to kā modernu ostas pilsētu," norāda muzejs.

Rīdzenieka fotoobjektīvam pieder vienīgais attēls no Latvijas valsts proklamēšanas 1918. gada 18. novembrī – lielformāta fotogrāfija 119 x 158 cm izmērā. Līdzīgā darbā iemūžināts arī kāds Ventspils vēsturē nozīmīgs notikums – Latvijas armijas karavīru sagaidīšana ostmalā 1919. gada 25. jūlijā. "Lai arī tie nav Rīdzenieka uzņēmumi, tomēr šos foto uzņēmis kāds no viņa darbnīcas nākamo īpašnieku fotogrāfiem, un šie kadri nenoliedzami liecina par Rīdzenieka skolu – gan uzskatos par fotogrāfa pienākumu būt klāt vēsturiskos notikumos, gan šo kadru stilistikā: ne tikai fiksēt notikumu, bet raksturot to dalībniekus un rosināt skatītāju iztēli," norādīts Ventspils muzeja anotācijā.

Rīdzenieka radošais mūžs ilga vairākus desmitus gadu. Pirms došanās pensijā 1962. gadā viņš strādāja Latvijas PSR Zinātņu akadēmijas Mežsaimniecības problēmu institūta fotolaboratorijā. Saglabājušās liecības par Rīdzenieka pasniedzēja darbu. Viņš organizēja fotomeistaru kursus. Viens no viņa skolniekiem bija fotogrāfs Antons Kraulis, kas 1937. gadā apmeklēja speciālus kursus provinces fotogrāfiem. Viļa Rīdzenieka izsniegto apliecību glabā Antona Krauļa dēls Ziedonis. 2020. gadā viņš savā Facebook lapā publicēja fotogrāfiju, kurā redzama kursu pabeigšanas apliecība, kā arī informāciju par tēvu: "Pēc armijas līdz tiem kursiem tēvs jau 8 –9 gadus braukāja ar motociklu un fotografēja kā lauku fotogrāfs, dzīvodams tēva mājās Puzes Cērpos."

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    reku 14.07.2022, 17:00:35

    Ir saglabājušās tālaika fotogrāfijas ar zīmodziņu "Foto Konkurence",bilžu kvalitāte teicama arī mūsu laikos.Fotografēts uz platēm.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: