Ventspils Augstskolas (VeA) elektronikas inženierijas studenti 15. jūnija rītā no Ventspils lidostas teritorijas plāno stratosfērā nogādāt meteoroloģisko zondi IRBE-5, ar kuru tiks veikts zinātniskais eksperiments - ultravioletā starojuma mērījumi, lai novērtētu ozona molekulu blīvumu atmosfērā atkarībā no augstuma.

Elektronikas inženierijas studente un viena no zondes izveides komandas dalībniecēm Eleonora Harčuka atklāj: ''''IRBE-5'' – ir stratosfēras zonde, kas tiks nogādāta atmosfērā aptuveni 25 -30 km augstumā. Šogad misijas tehniskais mērķis ir nodrošināt divvirzienu komunikāciju, modernizējot iepriekšējo sakaru apakšsistēmu, tādējādi ļaujot nosūtīt komandas zondei no zemes bāzes stacijas. Savukārt zinātniskais eksperiments ir veikt ultravioletā starojuma mērījumus, lai novērtētu ozona molekulu blīvumu atmosfērā atkarībā no augstuma.'' Eleonora arī norādīja, ka tas ir bijis aizraujošs piedzīvojums, kurā studenti darbojas jau kopš 2021. gada septembra.

Komandā IRBE-5 darbojas septiņi elektronikas inženierijas studenti - Eleonora Harčuka, Mareks Krišjānis, Alekss Golovčenko, Rodrigo Laurinovičs, Aleksandra Smirnova, Jēkabs Stikāns un Ralfs Jātnieks.

Šī ir jau piektā reize, kad VeA studenti darbojas pie stratosfēras zondes izstrādes un veic eksperimentus, katru reizi apskatot ko jaunu.

Lasi vēl

Komentāri (4)

  • -2
    Renars Z 14.06.2022, 17:43:36

    Kaut kur tiešraidi varēs redzēt?

  • 0
    i 14.06.2022, 18:08:48

    Malači :)

  • 0
    reku 14.06.2022, 19:41:18

    Nu,nu.Lai jau ,lai.
    Bet kā tur bija ar satelītu "Venta-1"?

  • 0
    VpilsAugstskola 15.06.2022, 12:10:07

    Labdien!

    Informējam, ka zonde veiksmīgi palaista stratosfērā un studenti devušies meklēt derīgo kravu, kura nolaidīsies uz zemes.

    Aicinām klausīties Latvijas Radio 1 tiešraidi plkst. 16.15, kur raidījumā "Pēcpusdiena" par visu stāstīs studiju programmas "Elektronikas inženierija" direktors Jānis Šate.

    Tāpat drīzumā būs redzams videosižets, kuru gatavo Re:TV.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: