Atgriezies no ieslodzījuma, kur viņš pavadīja vairāk nekā gadu bez tiesas sprieduma, kas būtu stājies spēkā, Aivars Lembergs vispirms pievērsīsies savas veselības uzlabošanai, saziņai ar ģimeni un iespēju robežās turpinās pildīt pilsētas domes deputāta, Sociālo jautājumu komitejas vadītāja, partijas Latvijai un Ventspilij līdera pienākumus.

Tā kā turpināja strādāt arī cietumā, viņš pārzina visu, kas noticis pilsētā, valstī un pasaulē šā gada laikā. Ventas Balss aprunājās ar Aivaru Lembergu pēc atbrīvošanas no cietuma.

Kā jūs jūtaties?

– Jāārstējas. Negribu daudz izvērsties par slikto, taču priekšā patiešām intensīva, ilgstoša un saprātīga ārstēšanās. Mierinu sevi ar to, ka Osvencima ieslodzītie bija sliktākā stāvoklī nekā es. Varu apsveikt sevi ar to, ka nedzīvoju fašistiskajā Vācijā un Staļina režīma Padomju Savienībā, jo pēc Gulaga, domāju, mans stāvoklis būtu daudz bēdīgāks. Tādēļ priecājos par to progresu, kas pa šiem gadiem sasniegts Latvijā, salīdzinot ar Staļina Gulagu un Hitlera Osvencimu.

Humora izjūtu nezaudējat nekādos apstākļos!

– Kas man cits atliek? Iedomājies, dzīvo 21. gadsimtā un tev nesniedz nekādu medicīnisko palīdzību, kas ir jāsniedz pēc likuma! Un tu neko nevari padarīt! Tas ir tas pats, kas suni pielikt pie ķēdes un pakļaut nāvei, jo pats vainīgs!

Vai tiešām neviens par to neatbildēs?

– Es jau iesniedzu tiesā prasību kompensācijas saņemšanai par to, ka manai veselībai tika nodarīts kaitējums pēc pārslimota kovida. Man samaksāja 20 eiro, lai es veiktu balstvakcīnu, taču pašu vakcīnu nenodrošināja, lai gan pats biju gatavs samaksāt par to pat vairāk! Domāju, otra tāda gadījuma pasaulē nav. Mans gadījums ir unikāls. Tāpat iesniedzu tiesā prasību par to, ka man neārstēja muguru un noveda mani līdz invaliditātei, un par to, ka ilgstoši neļāva operēt vēdera trūci par manu paša naudu. Turklāt man bija nozīmējums, kuru biju saņēmis vēl pirms nokļūšanas cietumā, apskatei pie kardiologa, šo iespēju es arī nesaņēmu. Es tiesāšos, taču apmaksās manu kompensāciju, ja tiesa apmierinās manas prasības, nodokļu maksātāji, nevis valsts amatpersonas.

Jūs noteikti gaida gan domē, gan partijā Latvijai un Ventspilij. Kādas ir jūsu prognozes, kad jūs plānojat ķerties pie darba?

– Kā deputāts es visu laiku strādāju. Un kā Sociālo jautājumu komitejas vadītājs arī strādāju. Tiesa, es nepiedalījos sēdēs, taču man sūtīja visus materiālus. Protams, kamēr es saņēmu pa pastu materiālus, strādāju ar tiem, pēc tam nosūtīju tos atpakaļ pa pastu, laika nobīde bija vairāk nekā nedēļa. Taču principā šajā ziņā nekas īpaši nemainās – man sūtīs materiālus, un es ar tiem strādāšu. Cik varēšu, piedalīšos pilsētas domes sēdēs. Varbūt ne tuvākajās, jo man jau ir saplānoti ārsta apmeklējumi. Savukārt manis vadītās komitejas darbā iesaistīšos regulāri, jo tās sēdes notiek attālināti, un man nebūs nekādu problēmu. Esmu arī vairāku komisiju – Ekonomikas un budžeta, Pilsētas attīstības – sastāvā. Šo komisiju darbā tāpat piedalīšos attālināti. Ekonomikas un budžeta komisijas sēdē jau piedalījos šajā nedēļā. Cik vien būs iespējams, piedalīšos arī partijas lietās. Kopumā, cik varēšu, tik strādāšu, taču šobrīd manas prioritātes ir veselība un ģimene. Man ir jāiziet vispārējais atjaunošanās kurss, izvairoties no lielām slodzēm – fiziskām un mentālām; tas saistīts ar nepieciešamību atjaunot imūnsistēmu un ar fizioloģiskajām īpatnībām. Citiem vārdiem, man ir jāatgriežas pie sevis. Kolēģi strādā, un es neredzu jēgu īpaši kaut kur steigties. Tā ka, atbildot uz jautājumu, – es nekad neesmu aizgājis prom no darba, bet tagad, piedaloties darbā klātienē vai attālināti, varēšu piedalīties arī diskusijās. Cietumā redzēju materiālus, taču nevarēju padiskutēt. Un, ja vēlējos pievērst kolēģu uzmanību kaut kādām niansēm, par kurām man bija radušās šaubas, tad rakstīju lapu malās: lūdzu izdiskutēt par šo. Atrodoties izolācijā, man arī nebija iespējas pieņemt lēmumus.

Esot Rīgas Centrālcietumā, jūs, iespējams, sekojāt situācijai pilsētā, valstī un pasaulē. Kā jūs vērtējat attīstības procesus pilsētā aizvadītā gada laikā?

– Man grūti vērtēt, jo es tomēr veselu gadu bija vieninieka kamerā. Es, protams, saņēmu monitoringa materiālus, cik tas bija iespējams, skatījos Ventspils televīziju un lasīju Ventas Balsi. Saņēmu pilsētas portālu materiālus, redzēju, kādas diskusijas tur notiek. Taču tas viss nevar aizvietot dzīvu saziņu ar cilvēkiem. Kopumā visi plāni tiek īstenoti. Viss, kas tagad tiek paveikts, tika projektēts iepriekšējos gados, savukārt tos projektus, kurus šobrīd pieņem, uzsāka apspriest pirms daudziem gadiem. Piemēram, rodeļu trase. Iznāk konstatēt, ka galīgi ir iznīcināts tranzīts, kas Ventspilij ir ļoti svarīgs. Paldies Dievam, ka 2000. gadā pēc manas iniciatīvas tika pieņemts lēmums par darbu industrializācijas jomā! Citādi tagad pilsētā nebūtu darba! Bet toreiz mums viss bija vēl labi – gan naftas caurule strādāja, gan ostai bija stabils kravu apgrozījums. Kad es sāku runāt par industrializāciju, uz mani raudzījās ar aizdomām, jo viss taču bija vislabākajā kārtībā. Taču es jau toreiz redzēju, ka attiecībās starp Krieviju un Rietumiem ir tikai divi attīstības ceļi. Pirmais – Krievija padodas un to pilnībā izzog. Otrais – Krievija nepadodas, un sākas pretimstāvēšana ar Rietumiem. Otrā scenārija gadījumā politiski visjūtīgākais posms ir tranzīts. Krievija pirmā ieviesa ekonomiskās sankcijas pret Latviju 1997. gadā, kad divkārt palielināja dzelzceļa tarifus uz Latviju un no tās. Rietumos neviens mūs neaizsargāja, tur tikai priecājās par tādu notikumu pavērsienu. Bet man tas bija kā signāls pesimistiski vērtēt tranzīta attīstības perspektīvu. Normāli attīstoties ekonomiskajām attiecībām, darba pietiktu visiem. Taču kopš 2014. gada Krievija strauji aizgāja citā virzienā, un tagad mēs redzam situācijas attīstību.

Kā jūs vērtējat Krievijas–Ukrainas konfliktu?

– Kā ļoti nopietnu ar ļoti traģiskām iespējamām sekām.

Vai ir kāda iespēja izvairīties no briesmīgākā scenārija?

– Ir. Sēsties pie pārrunu galda ar Putinu.

Pārrunas starp Krieviju un Ukrainu it kā jau sākušās.

– Jā, pārrunas ir sākušās, taču, spriežot pēc dažādiem izteikumiem, lielas cerības uz tām neviens neliek. Zelenskis nevar izpildīt Minskas vienošanos kaut vai tāpēc, ka tādā gadījumā Labais sektors nometīs viņu no prezidenta krēsla. Bet nepildīt to viņš arī nevar, jo tas jau arī noveda pie pašreizējās situācijas. Pārrunas ar Putinu ir jāvada ES vadībai. Taču diemžēl Rietumi atteicās no pārrunām ar Krieviju. Es ļoti ceru, ka sakarsušās galvas nomierināsies un sāks kopā meklēt izeju no radušās ļoti bīstamās situācijas.

Atgriezīsimies pie Latvijas. Ko jūs domājat par Ostu likuma grozījumiem, kurus Saeima pieņēma, savukārt Valsts prezidents apturēja uz diviem mēnešiem?

– Bordāns un Linkaits solīja privatizēt un pārdot lielās Latvijas ostas, taču izdarīt to nevarēja. Tomēr sabojāt tranzīta biznesu prata. Kravu apgrozījums Ventspilī sarucis divkārt, Rīgā arī ievērojami samazinājies. Parakstus referendumā par grozījumu atcelšanu diez vai izdosies savākt. Taču pēc Saeimas vēlēšanām mainīsies politiskais spektrs, un, ceru, veselais saprāts uzvarēs. Viss būs atkarīgs no vēlētājiem.

Kā jūs sagaidīja ģimene?

– Iznāca tā, ka es viņus sagaidīju, nevis viņi mani, jo ģimene bija devusies izbraukumā. Kad mazajam dēlam Artūram vaicāja: ko tu visvairāk vēlētos, kad atgriezīsimies mājās? Viņš atbildēja, ka gribētu, lai tētis viņu sagaida mājās. Kad es izgāju no mājām viņus sagaidīt, viņa sapnis piepildījās. Tas viņam bija milzīgs pārsteigums. Tagad, kad dodamies gulēt, viņš guļ man blakus. Tādos brīžos ir sāpīgi apzināties, ka ne vienmēr pievērsu tik daudz uzmanības saviem tuvajiem, cik gribētos, tik maz laika esmu pavadījis kopā ar ģimeni, brīžiem esmu kādu rājis, kādam esmu pateicis kādu skarbāku vārdu. Bet dzīve tik ātri paiet! Mana mīļotā sieva ar visām dzīves grūtībām lieliski tikusi galā.

Nevaru jums nepavaicāt par 22. februāra datuma maģiju jūsu dzīvē: šajā dienā Rīgas apgabaltiesa izmainīja jums drošības līdzekli uz apcietinājumu, bet tieši pēc gada – mainīja apcietinājumu pret drošības naudu. 2008. gadā 22. februārī jūs atbrīvoja no mājas aresta. Vai ir vēl kāds zīmīgs notikums bijis šajā datumā?

– Nē, vairs nav bijis (smejas). Taču jau ar šiem trīs notikumiem ir pietiekami, lai aizdomātos: patiešām, tajā visā kaut kas ir. Turklāt šajā gadā tiesai bija jāpieņem lēmums par drošības līdzekli 4. februārī, pēc tam sēdi pārcēla uz 11. februāri, pēc tam – uz 22. Diez vai tāda datumu sakritība ir nejaušība.

Lasi vēl

Komentāri (38)

  • -3
    Barons (Freiherr von ...) 07.03.2022, 16:09:52

    Šī ir tō ōtr lielako Nelaim,ko notikas pagaiš Mēnes,le zinat.Es jau bij rakstit.

  • -2
    Barons (Freiherr von ...) 07.03.2022, 16:11:06

    Un ne vaidzet melot - tō bij 2 (diu) vietig Kamer,kur bij dzīvot.

  • -1
    Spīdola 07.03.2022, 16:18:30

    Vaīīī!

  • -3
    Cita ventspilniece. 07.03.2022, 16:36:43

    Vai cietums ir kas līdzīgs sanatorijai?
    Vai citiem ieslodzītajiem ir labāki apstākļi?
    Vai veselības problēmas nenomoka nevienu citu cietumnieku,izņemot lembergu?

  • -3
    Gārfilds 07.03.2022, 16:37:50

    Atkal, šis nabaga opozīcijas "boksa maiss", gozēsies šajās avīzes slejās.

  • -3
    Gārfilds 07.03.2022, 16:39:08

    Jautājums Pēterim, nu tas, kurš galvenais redaktors. Kāpēc nav pieminēts žurnālists, kas intervē Bordāniešu opozīcijas pārstāvi? Fotogrāfs ierakstīts.

  • -2
    Cita ventspilniece. 07.03.2022, 16:59:47

    Šina ap kaklu ,liekas,kādreiz jau valkāta,tagad pieder pie uniformas,lai iežēlinātu?

  • -1
    Pilsēta 07.03.2022, 17:02:38

    A nafig vajag puķi maitāt?
    Ja nav kur rokas likt bāz kabatā vai kā cietuma laikā aiz muguras.

  • -1
    reku 07.03.2022, 17:19:29

    Lai tik kādā preses konferencē nejauši neaizmirstas,ka galva jāgroza kopā ar ķermeņa augšdaļu,nevis kaklu!

  • -2
    Partijas Biedrs 07.03.2022, 17:34:25

    Vai nebūtu laiks domāt par grupējuma,ko paši dēvē par "partiju " Latvijai un Ventspilij "" pašlikvidāciju?

  • -2
    evans 07.03.2022, 17:55:33

    Nu kam šis tagad interesē. Kā veca plate.

  • 0
    trakais oposums 07.03.2022, 19:10:32

    Labais sektors??? Cik procentus vēlēšanās ieguva labais sektors un ko viņš var nomest? Putlers vienkārši grib iekarot Ukraiņu. Grūti ko sarunāt ar slepkavu.

  • -22
    Lāsma Veckrāce 07.03.2022, 19:36:09

    Kaut kā neforši, ja uzdrīkstās smieties par jebkura cilvēka slimību.Bumerangs var atgriezties un trāpīt pašam.Esmu par Lemberga kungu kādu paaudzi jaunāka, taču apbrīnoju viņa gribasspēku, vēlmi redzēt sakoptu pilsētu un laimīgus cilvēkus, sportot un veselīgi ēst.Mana draudzene un studiju biedrene vienā personā strādā pašvaldībā, tāpēc esmu informēta.Man patīk tās kopīgās ziedu vai koku stādīšanas talkas, nūjošana,riteņbraukšana,putnu būrīšu taisīšana, pilsētas svētki, labdarības koncerti utt., kur visi tiek aicināti piedalīties ar ģimenēm.Ceru, ka mans mazbērniņš nekad neraus puķītes apstādījumos,ko pats stādījis Reņķenē un pie Saules laiviņām.Diez vai kāds no jūsu kritiķu kompānijas, būdami bagāti, skrietu glābt putekļu nokostu pilsētu, pārciestu to politisko izrēķināšanos, cietumu, un tam pa virsu ņirgāšanos. Es arī padomātu vai man to vajag.Par to Lemberga kunga partiju "L+V". Neviens jau nespiež stāties vai izstāties.Daudzi pat 5 partijas caurskrējuši, arī koalīcijā esošie.

  • -1
    Heinrich 07.03.2022, 19:49:53

    Jāā...Smaga diagnoze.Ja jau lembergu (speciāli ar mazo burtu,lai man piedod latviešu valodas pasniedzēji) par kungu dēvē...Tam drīzāk piestāvētu "tovārišč"".krievmīlim *********.

  • -1
    Klementīne 07.03.2022, 20:31:28

    Pamodās .Viņš un slims, nu izbeidziet .Ir daudz slimāki cilvēki un invaliditāti nevar dabūt. Ko te murgojat atkal?

  • 0
    Tā nu ir 07.03.2022, 20:29:15

    Jautājiens! Vai 2. grupas invalīds vispār DRĪKST strādāt? ( pamatojoties uz mūsu banānvalsts ''likumiem...???)

  • -8
    Marta P 08.03.2022, 14:26:15

    Strādāt jau drīkst, ja vien var un darba līgums ir. Bez līguma noteikti nevajadzētu.

  • -1
    Tā nu ir 07.03.2022, 20:40:24

    Tas vienkārši ir jautājums.... JO. Tāpat muļķim ir klārs, ka ŠIM personāžam mūsu banānvalsts saucamie '' likumi'', ir pie d...as! Ne kauna, nedz goda šim tipāžam nafff. Tāds termins viņam neeksistē jau sen! Tāpat tas bija 08., vai 07. gadā ( neatceros īsti un negribu atcerēties!) Bija liegts ieņemt mēra amatu, BET, paši redzējāt, kas bija...! UN!!! Tagats nebūs NEKĀDAS izmaiņas. Aklimatizēzies, un viss aizies vecajās sliedēs!!! Tā tam būs būt...!!!

  • 0
    Tā nu ir 07.03.2022, 20:51:39

    Vai ta mums Ventiņos un apkaimē mazums ''pareizo'', kas ar slapjiem ģīmjiem un putām uz lūpām pastāvēs pie sava... Redz, lai tik taisa fīres, BET,lūk TIEŠI VIŅŠ,( uzsvars uz vāda ''viņš'',) un neviens cits, uzcēlis un izvilcis no sūdiem Ventspili... Es jau neko nesaku, viss itkā štimmē. BET. Kas tad visu to savām rokām darīja visulaik??? Par tiem NE VĀRDA. Paskatīsamies no ūtras puses. Ja piemēram šo darboni ieliktu par mēru, nu piem. Ludzā...??? Atbildi rodat paši...

  • -1
    trakais oposums 07.03.2022, 21:33:17

    Ludzā alkatīgās ķepinas sildītu ar kontrabandu;)))

  • -1
    A.n.i.t.a 08.03.2022, 05:33:01

    Veciem un slimiem ir jāsēž mājās (pie ilgi neredzētas ģimenes) vai jāārstējas kādā no medicīnas iestādēm, (ja negrib sēdēt cietumā). Ir jālaiž pie valsts un pilsētu vadīšanas jauni cilvēki.

  • -12
    Marta P 08.03.2022, 14:28:55

    Būtu jālaiž prasmīgi cilvēki, es gribētu teikt. Un to laišanu jau organizē paši vēlētāji, katrs ar savu balsi saka, kam uzticas, ko vēlas redzēt vadot pilsētu, valsti. Un mūsu pilsētas vēlētāji diez gan nepārprotami izteicās.

  • -1
    KRX 08.03.2022, 08:40:18

    Vēmiens nāk. Par Ukrainu vispār varēja paklusēt (tas tā, ja nu vēl kādiem krustmātveidīgiem ir kādas ilūzijas).

  • -2
    Spīdola 08.03.2022, 11:32:03

    Kāpēc izdzēsāt?
    Atkārtojums: Grūtups jau ilgi pirms aiziešanas cēla sev atbilstošas mūza mājas. Melns granīts, varena kompozīcija. Lembergs varētu atvēlēt šim mērķim pāris miljonus. Piesaistīt dārgākos (ne labākos) arhitektus, akmeņkaļus... un kas nu tur vajadzīgs. Varētu ik pa brīdim FB un VB ventiņus informēt, kā darbi sokas. Atkal būtu ap ko ņemties.

  • -1
    Spīdola 08.03.2022, 11:42:15

    Kādēļ tam jāpieiet slimīgi? Grūtums savu celtni neslēpa, ja ir līdzekļi - un Lembergam tie ir milzīgi - daudzi ieguldītu tik paliekošā objektā.

  • -14
    Lāsma Veckrāce 08.03.2022, 13:36:00

    Krima, šodien ir Starptautiskā sieviešu diena, ko Klāra Cetkina un Roza Luksemburga mums izkārtoja.Varbūt jums vajag paķert pauzi un tik ļoti nepārdzīvot par Lemberga kunga veselību, pat dzīvību. Viņam nevajadzēs ne jūsu padomu, ne arhitektoniskos risinājumus, ne projektu mauzolejam.Viņš to naudu, jums par kreņķi un neprasot padomu ,labprāt ziedos kādam operācijai, bāreņiem, studentiem, baznīcai, arī pilsētas skaistumam.Jums pašai nav veselības problēmas, ka visu laiku esat tikai negatīva?Man personīgi'ir gandarījums, ja varu cilvēkam sagādāt prieku - ko uzdāvināt vai uzmundrināt, ja bēda skārusi. Pamēģiniet ! Jau apsveicu savas solīdos gados esošas pensionāres.Viena ir pavisam vientuļa, diemžēl ne visas sievietes var būt mātes, bet uz pansionātu iet negrib.Ziniet, mani viņas no sirds gaida. Parunājam, pasmejamies par spīti visiem notikumiem un ap sirdi paliek labāk visām.Neskatoties uz covidu, trakajiem cenu kāpumiem un tiem Ukrainas notikumiem, pozitīvisms un labestība mūsos turās

  • -1
    Spīdola 08.03.2022, 17:18:51

    Neuzspiediet savu viedokli par Lembergu! Tas, kas viņš ir, liecina tiesā uzskaitītie fakti,īpašumi. Un kādēļ tik daudz negatīvu komentu par Lembergu viņam piederošajos portālos? Tādēļ, ka viņš ir kā augonis Ventspilī. Labākais, ko Lembergs var darīt, ir "noiet no skatuves". Tā kā viņš to nespēj, tad jums un līdzīgi domājošiem būs vien jāsamierinās, ka turpinām paust viedokli par šo cilvēku.
    P S Cerams, ka LV drošības iestādes ieinteresēsies par Lemberga naida runām pret valsti un NATO.

  • -1
    evans 08.03.2022, 17:49:33

    Lāsma Veckrāce,,,, tikai nevajag, kaut kādu aģentūru doto vai fondu naudu varbūt arī ziedotu,bet ne jau paša godīgi nopelnīto naudu. Tādas jau droši vien nemaz nav.

  • -9
    Marta P 09.03.2022, 15:22:22

    krima, katram var būt savs viedoklis, un ar to drīkst dalīties tā pat kā jūs ar savu un tad padiskutēt. Kāpēc jāaizliedz kāds viedoklis? Neviens jums to neuzspiež, neuzspiediet savu arī jūs.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: