Atsaucoties uz Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) aicinājumu pārrunāt Ekonomikas ministrijas (EM) stratēģiju par COVID-19 ierobežojumu normalizēšanu, 10. februārī notika LTA biedru tikšanās ar EM ministrijas pārstāvjiem.

Lai atvieglotu un uzlabotu situāciju tirdzniecības nozarē un epidemioloģiskās drošības pasākumus samērotu ar kaimiņvalstīm, uzņēmēji uzskata, ka jau tagad, negaidot martu, ir jāatsakās no sertifikātiem un jāpārskata kvadrātmetri, kas paredzēti vienam apmeklētājam. Pašlaik tie ir 25 m2, bet tirgotāji uzskata, ka tie jāsamazina vismaz līdz 15 m2.

''Jāpārstāj dalīt cilvēkus ''zaļajos'' un ''sarkanajos'', kas nemaina epidemioloģisko situāciju'' – uzskata LTA prezidents Henriks Danusēvičs.

Situācija reģionos ir dramatiska – Lietuvas pierobežā vietēji iedzīvotāji bez sertifikātiem masveidā dodas strādāt pie lietuviešu uzņēmējiem. Valmieras Uzņēmēju kluba valdes loceklis Jurģis Ābele tikšanās laikā informēja, ka Vidzemes iedzīvotāji, ņemot vērā iespēju bez būtiskiem apgrūtinājumiem un jebkurā laikā saņemt pakalpojumus, jau kopš rudens regulāri dodas atpūtas un iepirkšanās braucienos uz Igauniju. Latvijas ekonomikai, savukārt, iet secen Igaunijas iedzīvotāju nauda. Pirms valsts ieviestajiem Covid-19 ierobežojumiem, Vidzemē tirdzniecībā darba dienās vismaz 15% no apgrozījuma veidoja igauņi, brīvdienās – 25%.

Uzņēmēji lēš, ka kopā valstij Covid-19 ierobežojumu dēļ zaudējumi tirdzniecības nozarē mērāmi simtiem miljonu eiro apmērā (ieskaitot zaudēto un neigūto pievienotās vērtības nodokli).

LTA arī piedāvā atcelt sertifikātu prasību profesionālas izglītības iestādes, kur sagatavo nozarei nepieciešamos speciālistus. 

Lasi vēl

Komentāri (7)

  • -7
    .Nahs Nahs 10.02.2022, 16:11:54

    Var saprast tirgotājus.Cieš ne tikai veikalu īpašnieki,bet arī pārdevēji un darbinieki,kam jācīnās ar nekaunīgiem antivakseriem.
    Bet no otras puses-pārāk nelielam skaitam ir visas 3 vakcīnas,lai atceltu sertifikātus.Tie vismaz rosina tos,kas nav galīgi apsēsti ar antivakseru trakumu,padomāt par savu drošību.

  • -7
    Valters 10.02.2022, 19:00:48

    Nu, un kā, ienākumi tirgotājiem noteikti palielinājušies, cīnoties ar tā saucamajiem antivakseriem jeb cilvēkiem bez kukūkoda?
    Statistiku studijā!

  • -4
    Sandra Harmonija 11.02.2022, 22:13:29

    bet varbūt tie ,kuri ir vakcinējušies viņiem nav NAUDAS,lai pirktu ,kāpēc cieš tirgotāji

  • -6
    Гроссмейстер 12.02.2022, 15:05:07

    Diskriminējošos QR kodus vispār nedrīkstēja ieviest, bet ja tika ieviesti, tad bija jau sen jāatceļ.

  • -7
    Andris Polozs 13.02.2022, 08:40:39

    Izskatās, ka pučisti plāno līdz pēdējam turēties pie obligātās potes darba rūķiem, cerot izskaust nepotētos kā šķiru. Faktiski tas ir genocīds pēc medicīniskām pazīmēm. Pašreizējā vara mākslīgi ir radījusi golodomoru noteiktai cilvēku grupai un nedomā piekāpties, kamēr tā netiks iznīcināta.

    Valdošā kliķe un viņu bļodlaižas izliekas, ka šis jautājums ir mazsvarīgs, lai gan patiesībā tas ir vienīgais vērā ņemamais ierobežojums, jo pazemojumi ar veikalā vai ēstuvē nelaišanu, kaut arī nepatīkami, tomēr nav dzīvībai bīstami. Vairumā ES valstu Latvijas tipa segregācija netika pieļauta, un tur pašreiz notiek cīņa par vienkārši cilvēka cieņu aizskarošu ierobežojumu atcelšanu.

  • -5
    Cita ventspilniece. 13.02.2022, 08:51:45

    Nepotētajiem antivakseriem vienmēr paliek vēl viens ceļš - ņemt un pakārties pašiem!

  • -3
    sranskis 13.02.2022, 15:34:17

    WoW! Jurģis Ābele izsakās!:)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: