Gada izskaņā par to, kā darbs šogad veicies Ventspils pilsētas Pašvaldības policijai, stāsta tās priekšnieks Ojārs Rudzītis, viņa vietniece Dace Andersone un vecākie inspektori – Guntis Kupčus, Inga Ābiķe un Ģirts Būmeisters.

Pašvaldības policijai, tāpat kā katru gadu, arī šogad ir bijušas darba pilnas rokas. Pandēmija, kā jau lielā daļā citu jomu, arī policijas darbā ieviesusi lielas korekcijas. Pašvaldības policijas pamatuzdevums ir izpildīt tai uzdotās funkcijas, kā arī gādāt par sabiedrisko kārtību un drošību Ventspils pilsētas administratīvajā teritorijā. Papildus minētajam, lai nodrošinātu Ventspils valstpilsētas pašvaldības drošu darbību, policija uzrauga arī Covid-19 epidemioloģiskās drošības noteikumu ievērošanu, piemēram, Ventspils autoostā, Ventspils tirgū u.tml. Šajā jomā pārkāpumu skaits ir audzis. Procentuāli, salīdzinot ar 2020. gadu, šogad pārkāpumu skaits ir pieaudzis par 34 procentiem. Ja 2020. gadā bija fiksēti 5517 dažādi pārkāpumi, šogad (decembra sākumā) jau fiksēti 7411. To skaitā, protams, ir arī dažādi pārkāpumi, kas saistīti ar epidemioloģiskās drošības prasību pārkāpšanu – gan par pulcēšanās un komandantstundas neievērošanu, gan par mutes un deguna aizsegu nelietošanu vai nepareizu lietošanu. Kopumā šajā jomā ir uzsākti 249 administratīvo pārkāpumu procesi un 1155 personas ir mutiski brīdinātas. Nereti saņemta arī pretreakcija, kas bieži vien tiek klasificēta kā sīkais huligānisms. Šogad mazāk bijuši aplaupīšanas mēģinājumi uz ielas.

Līdz ar pandēmijas uzliesmojumiem un mājsēdes ierobežojumiem visā valstī pieaudzis ziņojumu skaits par nesaskaņām ģimenē. Ventspilī, salīdzinot 2020. un 2021. gadu, šajā ziņā reģistrēto gadījumu skaits nav audzis. 2020. gadā fiksēti 28 gadījumi, šogad – 16. Kad atcēla īpaši stingros ierobežojumus, palielinājās tāds pārkāpumu veids kā alkohola lietošana publiskā vietā – ir uzsākts 71 administratīvo pārkāpumu process un izteikts 81 mutisks aizrādījums. Par atrašanos publiskā vietā ar atvērtu alkoholiskā dzēriena iepakojumu – kad nav pierādāma lietošana – uzsākti 445 procesi un izteikti 611 mutiski aizrādījumi. «Ja šie gadījumi nebūtu pārtraukti, tad iedomājieties, cik tas būtu nepatīkami sabiedrībai. Parasti tur, kur ir alkohola lietošana publiskā vietā, ir arī citas problēmas,» norāda Dace Andersone.

Dace Andersone, priekšnieka vietniece – par darba rezultātiem gada laikā

– Visā Latvijā, un Ventspils šajā ziņā diemžēl nav izņēmums, palielinās pašvaldības policistu darba apjoms attiecībā uz ceļu satiksmes noteikumu uzraudzības jomu. Novērojam, ka pieaug to pārkāpumu skaits, kurus izdara atrodoties pie transportlīdzekļa stūres alkohola reibumā. Pagājušajā gadā aizturējām 15 autovadītājus, kuri brauca dzērumā, šogad jau aizturēti 27. Paši nekādus procesus par šiem pārkāpumiem neuzsākam, uzreiz saucam Valsts policiju. Sadarbība ar Valsts policiju mums ir ļoti laba. Arī citos pārkāpumos, kurus esam konstatējuši, kas nav mūsu administratīvo procesu kompetencē, mēs ziņojam Valsts policijai – pagājušajā gadā tādi bija 62 gadījumi, šogad ir jau 82 gadījumi satiksmes jomā. Pārsvarā fiksējam tos, kas ir saistīti ar apstāšanās un stāvēšanas noteikumu pārkāpumiem. Dažkārt brīnāmies, kā Ventspilī var izdarīt tik daudz apstāšanās un stāvēšanas pārkāpumu, jo nav noslēpums, ka Ventspilī praktiski nav maksas stāvvietu. Bet šo pārkāpumu skaits ir stabils un nemainīgs – ap 1400 katru gadu (pagājušajā gadā – 54 personas sauktas pie atbildības, šogad – 58).

Mūsu mērķis nekad nav bijis sodīt, mūsu mērķis ir pārkāpumu prevencija. Esam iemantojuši diezgan lielu sabiedrības uzticēšanos policijai. Un cilvēki zina, ka pie mums var vērsties pēc palīdzības. Cilvēki vēršas pie mums tādās situācijās, kad ir apjukuši un nezina, ko darīt. Piemēram, nevar durvis atslēgt, tuvinieks izkritis no gultas pēc insulta vai citas smagas slimības. Vai, piemēram, bērnunama bērni netiek mājās, jo pēdējais autobuss ir aizgājis. Mēs strādājam iedzīvotājiem, tikai un vienīgi viņu drošības labā. Paskatoties atskaites, mēs vidēji esam spējuši izbraukt uz izsaukumu 3 minūšu laikā. Šo latiņu mēs gribam noturēt.

Pagājušajā gadā saņēmām 269 iedzīvotāju iesniegumus, šobrīd saņemts jau 401 iesniegums. Tas ir saistīts arī ar to, ka kādu brīdi cilvēki klātienē uz iestādēm nevarēja nākt, tādēļ elektroniski vai ar pasta starpniecību iesūtīja mums šīs ziņas. Mums ir SOS aplikācija, ar kuras palīdzību jebkurš iedzīvotājs var ziņot par kādiem pārkāpumiem vai avārijas situācijām, bet esam novērojuši, ka tā tiek izmantota mazāk. Pašvaldības policijas darbinieki, patrulējot pa ielām un uzraugot pilsētā notiekošo 24 stundas diennaktī, paši pamana un laicīgi ziņo atbildīgajiem dienestiem par tām situācijām, kas jānovērš. Šī gada laikā mēs esam snieguši informāciju citiem dienestiem 534 gadījumos.

Guntis Kupčus, vecākais inspektors – Glābšanas dienests un maluzvejniecība

– Lai arī uzticēšanās policijai noteikti ir augusi, ir vēl aizvien liela daļa cilvēku, kuri neinformē mūs, bet raksta dažādos forumos. Arī šāda rakstura informāciju mēs pārbaudām, bet dažkārt tas ir par vēlu, jo pārkāpumi ir jau beigušies un mēs tos nevaram pārbaudīt. Daudz efektīvāk ir piezvanīt uz dežūrdaļu, un to arī mēs cilvēkiem atgādinām.

Šī sezona Glābšanas dienestam ar neko īpašu no iepriekšējām neatšķīrās. Jāatceras, ka pludmale ir atpūtas un izklaides vieta. Cilvēki tomēr pludmalē ir diezgan neuzmanīgi. Diemžēl šogad bija arī letāls gadījums, kur, cik mums zināms, vainojama bija cilvēku pašu neuzmanība, cilvēks bija peldējies vietā, kur to darīt nav atļauts. Šogad diviem cilvēkiem arī veicām atdzīvināšanas pasākumus. Visus nelaimes gadījumus mēs analizējam un no tā mācāmies. Ļoti daudz nodarbojamies ar pārkāpumu prevenciju. Aicinām cilvēkus pievērst uzmanību brīdinājuma zīmēm, kad ir aizliegts peldēties un kad nav ieteicams. Un arī pievēršam uzmanību bērnu uzraudzības jautājumiem – ne tikai ūdenī, bet arī uz sauszemes. Daudz ir administratīvo procesu par smēķēšanu, alkohola lietošanu, stikla taras un dzīvnieku ievešanu, peldēšanos aiz bojām. Kopumā fiksēti 1986 gadījumi, turklāt visvairāk ir tieši bīstamāko.

Maluzvejniecības pārkāpumus visu gadu uzraugām trīs vietās Ventspils administratīvajā teritorijā – Ventas upes baseinā, Būšnieku ezerā un Baltijas jūras piekrastē. Šogad esam fiksējuši mazāku pārkāpumu skaitu – Ventā izņēmām 11 tīklus, Būšnieku ezerā – 4, jūrā gan nevienu. Kopējais izņemto tīklu garums šogad ir 750 m, pagājušajā gadā bija vairāk kā kilometrs. Ir arī 4 izņemti murdi un vēl daži zvejas rīki. Šos pārkāpumus fiksē brīvprātīgie, parasti tie ir inspektori, kuri paši brīvajā laikā nodarbojas ar zvejniecību.

Pašlaik izskatām iespēju iegādāties elektrovelosipēdus, lai varētu vieglāk pārvietoties un uzraudzīt kārtību, piemēram, Jūrmalas parkā.

Inga Ābiķe, vecākā inspektore – nepilngadīgo personu likumpārkāpumi un profilakses pasākumi

– Par tiem gadījumiem, kad Pašvaldības policijai ir jāziņo Sociālajam dienestam jo kāda cilvēka, parasti nepilngadīgas personas dzīvība vai veselība ir briesmās, šogad ir sagatavoti 7 ziņojumi. Runājot par bērniem, kuri ir nonākuši policijas redzeslokā kā likumpārkāpēji, mūsu darba apjoms ir palielinājies. Ja agrāk bieži vien par bērnu izdarītajiem likumpārkāpumiem administratīvā komisija piemēroja konkrētus sodus, visbiežāk – naudas sodus, tad šobrīd valsts politika vairāk balstās uz to, ka bērnus ir vairāk jāaudzina, ka viņus nevajadzētu administratīvi sodīt. Arvien biežāk šajās nepilngadīgo administratīvajās lietās ir lēmumi par piemērojamiem audzinoša rakstura līdzekļiem – sākot no brīdinājumiem līdz pat pienākumam piedalīties sociālās korekcijas un palīdzības programmās. Pašvaldības policijai ir jāizstrādā šīs programmas un jāveic darbs ar bērniem un ģimeni. Šogad esam izstrādājuši jau 28 šādas programmas. Kopumā uzskaitē ir 37 nepilngadīgie. Salīdzinot ar citiem gadiem, tas ir ļoti daudz.

Šogad vairāk bijis gadījumu, kad nepilngadīgie ir smēķējuši elektroniskās smēķēšanas ierīces. Ir zināmi gadījumi, kur šīs ierīces pamēģinājuši jau sākumskolas vecuma bērni. Jaunākais bērns, kurš šobrīd ir policijas uzskaitē, ir 8 gadus vecs otrās klases skolēns. Diemžēl šogad pandēmijas dēļ izpaliek preventīvais darbs tieši skolās.

Ģirts Būmeisters, vecākais inspektors – maiņas ikdienas darbs

– Savā ikdienas darbā redzam, ka jūtami ir pieaugusi uzticēšanās policijai. Mēs strādājam 24 stundas diennaktī. Cilvēki ar mums kontaktējas izmantojot gan tiešos kontaktus, gan arī mūsdienu tehnoloģijas, piemēram, saraksti WhatsApp aplikācijā, Facebook un īsziņās. Tāda tehnoloģija kā SOS aplikācija lēnām mirst dabiskajā nāvē. Kādreiz šī aplikācija strādāja labi, bet tagad ir citi, daudz ātrāki veidi, kā komunicēt.

Regulāri pēc sociālā dienesta lūguma braucam pārbaudīt apstākļus nepilngadīgo dzīvesvietās. Vai vecāki ir lietojuši kādas apreibinošas vielas, vai ne. Reti ir tie gadījumi, kad esam konstatējuši, ka bērns no ģimenes ir jāizņem. Tie ir vissliktākie gadījumi policistam. Tas nav vienkārši. Mēs esam apmācīti to darīt un darām regulāri, bet jāsaprot, ka bērni vienmēr grib palikt ģimenē, lai kādi būtu apstākļi, jo viņi tur ir uzauguši. Mēs vienmēr cenšamies atrast kādus tuviniekus, kuri var iesaistīties.

Ojārs Rudzītis, priekšnieks

– Mūsu trīs patruļekipāžas visu diennakti ir nemitīgā kustībā. Policisti pamana pārkāpumus, aizdomīgas darbības vai nodarītus bojājumus pilsētvidei. Ir pierādījies, ka šāds darbs ir efektīvs. Uz mums paļaujas gan Valsts policija, gan Ugunsdzēsības un glābšanas dienests, gan Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests, arī slimnīcas zina, ka mums var prasīt palīdzību.

Mūsu darba rezultāti ir augsti tādēļ, ka mums ir ļoti profesionāli, zinoši un ļoti labi apmācīti darbinieki. Nākamgad svinēsim 30 gadus kopš Pašvaldības policijas izveides brīža. Liela daļa policistu šeit strādā ilgi un zina darba specifiku, zina cilvēkus, zina pilsētu. Darbinieki tiek regulāri apmācīti. Pateicoties Ventspils valstpilsētas pašvaldības vadības sapratnei un atbalstam, Pašvaldības policijas tehniskais nodrošinājums, budžeta iespēju robežās, mums ir ļoti labs.

Nākamgad mums ir jānomaina 2 patruļmašīnas, un šobrīd mēs izvērtējam iespēju iegādāties bezizmešu transportlīdzekļus. Iespēju robežās vērtējam iespējas piesaistīt ES fondu līdzekļus, lai ietaupītu pašvaldības līdzekļus.

Papildus jāmin, ka pašlaik ir izsludināts iepirkums Glābšanas dienesta ēkas sakārtošanai Medņu ielā 42. Ēkai tiks veikts vispārējais fasādes un iekštelpu remonts, paaugstināta energoefektivitāte, uzstādīti siltumsūkņi, saules kolektori, veikts ventilācijas sistēmas remonts un logu nomaiņa. Pēdējo reizi šī ēka tika remontēta pirms apmēram 20 gadiem. Šim objektam mums izdevās piesaistīt ES projektu līdzekļus.

Lauku atbalsta dienests ir apstiprinājis mūsu projektu maluzvejniecības apkarošanai, kā ietvaros tiks iegādāta jauna un moderna laiva. Papildus, lai Pašvaldības policijas darbs kļūtu vēl efektīvāks, esam ieplānojuši iegādāties arī dronus, termokameras u.c. aprīkojumu. Tehnoloģijas attīstās, un mēs skatāmies, kā tās ieviest savā darbā, lai varētu strādāt vēl efektīvāk. Paralēli tam vērtējam iespējas uzlabot arī darbinieku formas tērpus, lai tie būtu mūsdienīgi un funkcionāli labi lietojami ikdienā.

Lasi vēl

Komentāri (21)

  • 0
    Eeeeeeeeee 21.12.2021, 09:51:48

    "Esam iemantojuši diezgan lielu sabiedrības uzticēšanos policijai."

    Protams! :D

  • -2
    Pilsēta 21.12.2021, 10:36:48

    Pareizāk jau būtu, ka slavētu kāds neitrāls cilvēks malas nevis paši sevi.

  • -3
    Larijs Kukarans 21.12.2021, 10:52:42

    Kas ta mopšelam ast cels,ja ne pats.

  • -3
    Vpr 21.12.2021, 10:57:43

    > Tāda tehnoloģija kā SOS aplikācija lēnām mirst dabiskajā nāvē.

    Cik šis prieks izmaksāja nodokļu maksātājiem?

  • -9
    Marta P 21.12.2021, 15:57:14

    Nu kāds var būt to neizmanto, tomēr man šis risinājums liekas ļoti labs, jo iespējams ātri noziņot par kaut ko, nerakstot komentāru vai nemeklējot kam tieši ziņot - ieraksta vienkārši aplikācijā un viss. Ļoti ērti un moderni, manā skatā.

  • -4
    Ventspils Digitālais centrs 21.12.2021, 16:58:12

    Informējam, ka Ventspils IKT pilotprojektu programmas ietvaros 2017. gadā SIA “Aspired” izstrādāja SOS aplikāciju, kuras mērķis ir nodrošināt iedzīvotājiem iespēju ērti ziņot par notiekošo pilsētā, piemēram, nolūzušu koka zaru, pazudušu akas vāku, salauztu soliņu un citām lietām, lai veicinātu šo problēmu ātrāku atrisināšanu un novēršanu, kā arī lai taupītu pašvaldības resursus. Šobrīd aplikācija ventspilniekiem un Ventspils viesiem pieejama aplikāciju veikalā App Store, bet tiek apzinātas iespējas mobilās aplikācijas uzturēšanai un ievietošanai Google Play veikalā. Nākotnē aplikācijas funkcionalitāti paredzēts izstrādāt Ventspils valstspilsētas pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.ventspils.lv.

  • -7
    Vadims Kevrelis 21.12.2021, 11:24:08

    Novēlu PP izturību kārtības nodrošināšanā un Priecīgus Ziemassvētkus.

  • -6
    Māris Plūmiņš 21.12.2021, 11:41:43

    Strādā labi, cik ir nācies kontaktēties, reaģē ātri un operatīvi.Vispār jau apbrīnoju, kā ar "dažādiem īpašiem klientiem un saules brāļiem", kas liek rociņas uz jebkuriem noteikumiem var cīnīties.Vienīgi kā Indijā ar bambusa nūjiņu, jo sodus nemaksā piedzīt nevar utt., ujp.

  • -6
    reku 21.12.2021, 11:46:10

    No indiešu kolēģiem viņiem tiešām derētu pamācīties.Konkrēti attieksmi pret pandēmijas laika ierobežojumu neievērotājiem.

  • -8
    žurka 21.12.2021, 11:55:06

    Puikas malači!

  • -1
    Doncarleone 21.12.2021, 11:56:39

    Kas par SOS aplikāciju? Kur var lejupielādēt?

  • -1
    Doncarleone 21.12.2021, 15:53:47

    Google play veikalā, šīs aplikācijas nav.

  • -2
    Pipars 21.12.2021, 14:12:18

    Ventspils IKT pilotprojektu programmas ietvaros, uzņēmums SIA "Aspired" šogad saņēma pašvaldības finansiālo atbalstu, lai izstrādātu īpašu aplikāciju - “Ventspils SOS”. Aplikācija ventspilniekiem un Ventspils viesiem pieejama aplikāciju veikalā Google Play, kā arī App Store un tā pilnvērtīgi uzsāks darboties nākamnedēļ.
    Aplikācijas „Ventspils SOS” mērķis ir nodrošināt iedzīvotājiem iespēju ērti ziņot par notiekošo pilsētā, piemēram, nolūzušu koka zaru, pazudušu akas vāku, salauztu soliņu un citām lietām, lai veicinātu šo problēmu ātrāku atrisināšanu un novēršanu, kā arī lai taupītu pašvaldības resursus. Aplikācija ir veidota tā, ka no tās var ziņot tikai par konkrētā pašvaldībā notikušajiem "SOS” gadījumiem.

    Izmantojot aplikāciju lietotāji var apskatīt savus pieteikumus un redzēt to statusu (iesūtīts/ pieņemts/ novērsts). Aplikācija „Ventspils SOS” piedāvā arī iespēju uzņemt fotoattēlu, kas automātiski tiks pievienoti pieteikumam kopā ar

  • 0
    Vpr 23.12.2021, 11:41:54

    Nodokļu maksātājiem tas prieks izmaksāja vismaz 10 tūkstošus eiro?

  • 0
    Covid 19-24.ventspils.lv 21.12.2021, 15:08:46

    "Nākamgad svinēsim 30 gadus kopš Pašvaldības policijas izveides brīža"
    Nu,pirms 30 gadiem bija pavisam citādāk-tad pašvaldības kruķi bieži vien aizveda neiepatikušos personu pa veco Užavas ceļu aiz pilsētas r'obežas,apstrādāja ar stekiem un pameta...Vai tik nebija arī kāds letāls iznākums,labineatceros,bet,liekas bija gan...Ziemā atstāja mežā vīrieti un sievieti,viens vai abi neizdzīvoja...
    Jādomā,ka tagad tā darīt baidās.

  • -1
    Tā nu ir 21.12.2021, 17:04:20

    Tad nu lūk! TIEŠI ŠĀDS līdzeklis bija VISEFEKTĪVĀKAIS. Un tad arī baidījās no muņikiem. Bet tagad, it sevišķi jaunie, puņķāži un pienapuišeļi padsmitnieki. Viņi liek virsū mīksto poličiem, jo zina, ka tāpat,NEKO viņiem nepadarīs. BET. Ja darbotos vecā metode ( it sevišķi pret jaunajiem izlecējiem), tad arī tiem vairāk bikses trīcētu.

  • -1
    Tā nu ir 21.12.2021, 17:15:20

    Domāju, ka pašiem mentiem rokas niez brīžiem, ka gribētu ar steku kādu tādu tupeļvaroni pārmācīt uz vietas... BET. Redz. Nedrīkst. Tiklīdz kādam piedursi pirkstu, tā tas memmesdēliņš aizskries pasūdzēsies mammiņai vai tētiņam. Savukārt tie skries žēloties tāļāk: vai,vai,vai... manam zeltagabaliņam nodarīts pāri.... ( neskatoties, ka viņu zeltagabaliņš varbūt kādu ir padarījis par invalīdu uz mūžu...), nu tas tā, piemēram.

  • 0
    Covid 19-24.ventspils.lv 21.12.2021, 17:26:58

    Nu,toreiz diez vai arī tādus kruķi aiztika.
    Cik zināms,cietušie pārsvarā bija diktām krietni iestiprinājušies cilvēki,kas lāgā neapjēdza ,ko ar viņiem tie pogainie dara.
    Tiem dikti patika izrādīt savu pērspēku un visatļautību tieši pret vājākiem.
    P.S.Šito rakstu arī tāpēc,ka uz savas ādas savulaik nācies izbaudīt kruķu "mugurbrokastu"par pāris ne pārāk glaimojošiem vārdiem sagurušā stāvoklī.Bet tas bija sen,pašā municipēlpolicijas darbības sākumā.Diez,vai kāds no pirmsākumiem vēl tur strādā?

  • 0
    Tā nu ir 21.12.2021, 17:38:35

    TOREIZ, tādu vēl nebija. Nebija tādi izlaisti lopiņi, mīkstmieši puišeļi, kas no sevis tēloja krutos, kaut pašiem mātes piens vēl aizlūpā. Tie ir saradušies tieši pēdējo 15 gadu laikā. Tieši NESODĀMĪBAS PĀRLIECĪBA valda šo memmesdēliņu smadzenēs( cik nu kuŗam lielas tās ir.)
    TOREIZ bij jācīnās ar reketieriem un visādiem citādiem sabiedrības atkritumiem-mēsliem. Tos arī klapēja uz nebēdu un veda uz mežu. Tad arī sāka no muņikiem baidīties.
    Kā saka, ne no šā ne tā, menti klāt nesējās, ja vien pats neuzprasījies.

  • -2
    Heinrich 21.12.2021, 18:04:06

    Atminos,ka krievus atradināja no sēmušku graušanas uz ielām un čaumalu spļaudīšanas...Diemžēl arī dažs labs latvietis šo niķi aizguvis.

  • -2
    Spīdola 22.12.2021, 12:41:11

    Malači, MP! Strādā tiešām ļoti labi. Darbiniekiem ir gan policista stāja, gan pārējais, kas šādā amatā vajadzīgs.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: