Neskatoties uz visiem valstī noteiktajiem ierobežojumiem Covid-19 izplatības mazināšanai, Latvijā vienīgais privātais kinoteātris Rio turpina strādāt un gaida apmeklētājus. Kino Rio īpašnieks Raitis Ziemelis ir skarbs savā viedoklī par esošo situāciju, bet tajā pat laikā cerību pilns.

Kinoteātris šobrīd darbojas tikai zaļajā režīmā. Ja bija laiks, kad uz kino apmeklētāji varēja doties arī bez Covid-19 sertifikātiem, tad tagad valsts liegusi šo iespēju. Ziemelis saka, ka tika nodrošināti visi apstākļi, lai kino varētu apmeklēt jebkurš, un uzskata, ka šis viss ir tikai liels naudas jautājums. Apmeklētāju skaits samazinājies strauji, bet viņš saprot arī cilvēkus, jo kino darbība tika pārtraukta trīs reizes, bet divu gadu laikā tas kopumā darbojies aptuveni gadu, kas, protams, liek mainīt iedzīvotāju paradumus. Tāpat par lielu triecienu viņš uzskata situāciju, ka laikā, kad kino sāka rādīt pirmizrādes filmām, tās tika rādītas arī internetā, kas lauza kino sistēmu un iznīcināja kinoteātrus.

Atbalsts šajā laikā no valsts ir bijis minimāls, jo kā privātajam uzņēmējam tas īsti nepienākas, pārējiem kinoteātriem tika izmaksātas subsīdijas no pašvaldībām un valsts. «Nevaram atteikties no apsardzes, nevaram atslēgt siltumu un elektrību, bet par to visu jāmaksā, arī tad, ja apmeklētājus uzņemt mums ir liegs,» pauž Ziemelis. Atvieglojumu par šiem pakalpojumiem uzņēmējam arī nav, tāpēc, ja valsts atkal liegs strādāt, nav skaidrs, cik ilgi visu varēs pavilkt pašu spēkiem.

Darbiniekiem tika maksāts minimālais valsts pabalsts, bet par pēdējo reizi, kad kino bija slēgts, neviens no darbiniekiem neko no valsts joprojām nav saņēmis, par ko Ziemelis ir izbrīnīts. «Sanāk, ka darbiniekiem pašiem uz sava rēķina jāatbalsta šie valsts noteiktie pasākumi. Viņi tērē miljardus kaut kur, ko neviens neredz un nedzird, bet savus iedzīvotājus atbalstīt nesanāk, par to ir ļoti skumji.»

«Neviens kinoteātrī nav saslimis,» smejoties saka Raitis. «Mums lika piedalīties konkursos caur Valsts kultūrkapitāla fondu, ko arī izdarījām, lai saņemtu vismaz kaut kādu atbalstu, jo aparatūra ir jāapkopj arī tad, ja tā netiek lietota, bet neko nesaņēmām. Paši par savu naudu, cik varam, tik uzturam un darām.»

Šobrīd, kad tuvojas Ziemassvētku brīvlaiks, Raitis cer, ka kinomīļi sarosīsies un vēlēsies izbaudīt filmas klātienē. Iznākušas jaunas filmas, viena no tām ir Matrikss: Atdzimšana, kas ir kulta triloģijas Matrikss ilgi gaidītā ceturtā daļa. To piedāvā Lana Vačovski, kura filmu ne tikai režisējusi vienatnē, bet ir arī tās scenārija līdzautore un līdzproducente. Zinātniskās fantastikas grāvēja turpinājumā uz ekrāniem būs redzams gan Kianu Rīvss, gan Kerija Anna Mosa un Džada Pinketa Smita. Pirmā Matriksa sāgas filma tika radīta 1999. gadā un nekavējoties kļuva par žanra klasiku. Pirmizrāde filmai notiks vienlaicīgi visā pasaulē, arī Ventspilī – 22. decembrī plkst. 20.

Ziemassvētku noskaņai no 17. decembra būs iespēja redzēt komēdiju Eglītes 8, mazajiem apmeklētājiem no 18. decembra – Dziedi 2. Ar visu Kino Rio repertuāru var iepazīties mājaslapā kinorio.lv. Kino Rio piedāvā saviem skatītājiem pievienoties WhatsApp kinomīļu grupā, kur būs iespēja telefonā saņemt pēdējos jaunumus un ziņas par jaunākajām filmām, pasākumiem un konkursiem. Lai pievienotos kinoteātra WhatsApp grupai, nepieciešams nosūtīt WhatsApp ziņu GRIBU SEKOT uz numuru 22480248 vai uz e-pastu: kinorio@kinorio.lv.

Ziemelis ļoti cer, ka viss mainīsies un kinoteātris atdzims, un varēs iepriecināt apmeklētājus, kā arī paši sevi, jo vēlme darboties un strādāt ir, tikai jācer, ka ļaus. Kino Rio kolektīvs aicina visus ventspilniekus atbalstīt savējos, jo bez apmeklētājiem diemžēl nekas notikt nevar. «Filmas ir labas, tikai jāpieceļas un jāiet! Vēlētos, lai jaunajā gadā beidzot mums būtu saprātīga valdība un beigtos šīs cilvēku mocības. Visiem patiešām laimīgu un panākumiem bagātu Jauno gadu!» novēl Raitis.

Lasi vēl

Komentāri (9)

  • -11
    Renars Z 16.12.2021, 18:42:56

    Lai veicas Raitim, pilsētā kinoteātrim ir jābūt. Es labprāt aizietu uz pirmizrādi, bet esmu nevakcinēts. Nekas, gan kādu dienu viss atgriezīsies normālās sliedēs.

  • -5
    .Nahs Nahs 16.12.2021, 19:19:01

    Uz vakcināciju tak nekādas lielas rindas nav.Vajag nokārtot to lietu,ne jau tikai kino,bet sevis paša labad.

  • 0
    Pilsēta 16.12.2021, 19:43:49

    Vai būs "neēdāju" seansi?

  • -2
    i 17.12.2021, 06:33:54

    Tā teikt: "Lai rullē omikrons! Tiekamies Rio un brīnamies kāpēc tas izplatās tik ātri". Debīla valdība debīlai tautai...

  • -4
    yolo 17.12.2021, 10:39:04

    Pastāsti kādus lēmumus tu pieņemtu, ja tev vienā pusè sēdētu medicīnas speciālisti un otrā lielie nodokļu maksātāji?

  • -1
    Pornieks 17.12.2021, 10:32:46

    Kādreiz kinītī bija tāds gāzes pūšamais trumulis kas piesildīja pilnu zāli pirms seansa (nejaukt ar Gestapo lietotajām ierīcēm).

  • -9
    Pareizais viedoklis 19.12.2021, 12:08:20

    .Nahs Naham- skrien un vakcinējies kaut trīsreiz dienā, bet neliec to darīt normāliem, VESELIEM cilvēkiem!

  • -4
    Heinrich 19.12.2021, 12:24:11

    Tie tā saucamie "normālie,veselie" cilvēki - nevakcinētie - nosprāgs pirmie.Un lielās mokās pie tam.Un viņu bērni tāpat.

  • -3
    yolo 19.12.2021, 15:04:56

    Veseliem tieši ir ieteicams vakcinēties

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: