Pirms vairākām dienām 8. dzimšanas dienu svinēja labdarības organizācija – biedrība Saviem spēkiem. Laiks pirms Ziemassvētkiem tiek vadīts, rīkojot labdarības akcijas. Šoreiz – Ventspils bērnunama iemītniekiem un vientuļajiem ventspilniekiem.

Biedrības Saviem spēkiem dibinātājs un valdes loceklis Sergejs Galaveckis pastāsta, kā aizsākās viņa lolojuma izveidošana. Vēlme palīdzēt vājākiem un neaizsargātiem viņam bijusi vienmēr. Bet, lai «viss būtu oficiāli un caurskatāmi», Sergejs nodibināja biedrību un visu darbību īsteno tikai caur to, ik gadu iesniedzot finanšu atskaites Valsts ieņēmumu dienestā. Atskaitēs atspoguļoti visi naudas ziedojumi labdarības mērķiem. «Tā uzticības ir vairāk, bet man ir ļoti svarīga cilvēku uzticēšanās,» viņš skaidro.

Organizācijai Saviem spēkiem ir labi sakārtota darbības shēma. Galaveckis jau sen saprata, ka viens pats daudz neizdarīs un lielu palīdzību nespēs sniegt. Tādēļ savu galveno uzdevumu viņš saskata to cilvēku piesaistīšanā, kuri vēlas palīdzēt un ir gatavi ziedot. «Ar labdarību var nodarboties jebkurš. Tam ir vajadzīga tikai vēlme un aktivitāte,» saka Sergejs. Piemēram, ja organizē bērnu braucienu uz Rīgu, viņš vienmēr raksta vēstuli sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumam Lido un vēl nekad nav saņēmis atteikumu, lai bez maksas paēdinātu bērnus. Tāpat ar zooloģiskā dārza apmeklējumu – bērniem ar īpašām vajadzībām vai bāreņiem ieeja zooloģiskajā dārzā ir bez maksas, un labdarības organizācijai atliek vien sameklēt autobusu, lai aizvestu bērnus uz Rīgu. Patlaban organizācijai ir ļoti daudz palīgu visā Latvijā, tādēļ arī lielas labdarības akcijas ir pa spēkam. Viena no viņa pirmajām akcijām notika Ugālē, kur Sergejs agrāk dzīvoja. Tolaik viņš pārdeva datorus un viņam piederēja datorsalons. Uzņēmējs sapulcināja ugālniekus seniorus un organizēja viņiem bezmaksas datorapmācības kursus.

Nākamā akcija bija palīdzības sniegšana vientuļajām māmiņām, kuras dažādu iemeslu dēļ – krīzes situācija vai vardarbība ģimenē – bija palikušas teju uz ielas ar maziem bērniem. Sergejs kopā ar domubiedriem palīdzēja atrast sievietēm mājokļus, organizēja ekskursijas, veda bērnus uz zooloģisko dārzu. Biedrība Saviem spēkiem rūpējas par trūcīgajiem ugālniekiem, bērniem no Stiklu internātskolas, Ventspils Žēlsirdības mājas, kas šobrīd jau ir pārtraukusi savu darbību, bērniem ar īpašām vajadzībām. Jau ilgus gadus biedrība rūpējas arī par slimiem bērniem. Saviem spēkiem regulāri rīko akciju Drosmes kaste, kuras laikā tiek ziedotas rotaļlietas Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas mazajiem pacientiem. Savāktās rotaļlietas, uzmundrinājuma vēstules, paštaisīti suvenīri palīdz slimnīcas mazajiem pacientiem vieglāk pārdzīvot sāpīgās procedūras. Šogad tāda akcija kārtējo reizi notika Ventspilī. Ventspilnieki ātri vien piepildīja Drosmes kasti. «Tagad mums jau ir daudz sekotāju, kas piepilda Drosmes kasti dažādās Latvijas vietās. Tiklīdz mēs saņemam lūgumu no slimnīcas, uzreiz sākam akciju dažādās pilsētās,» stāsta Sergejs.

Šogad organizācija Saviem spēkiem pievērsusi īpašu uzmanību bērnunama Selgas audzēkņiem un visvecākajiem vientuļajiem ventspilniekiem, kam pāri 90. «Kad vācām dāvanas vecīšiem pavasarī, daudzi mūsu aprūpējamie, pateicoties no visas sirds par uzrādīto uzmanību, piebilda: laikam jau līdz nākamajam pavasarim vairs nenodzīvošu. Tādēļ nolēmām rīkot akcijas vecajiem cilvēkiem divas reizes gadā,» stāsta Sergejs. Palīdzot veciem cilvēkiem, brīvprātīgie saskaras ar ļoti dažādām situācijām. Vienai no sirmajām kundzēm ir 98 gadu, viņa dzīvo kopā ar diviem saviem bērniem, no kuriem vienam ir fiziska rakstura problēmas, bet otram – garīgas. Reizi nedēļā šo ģimeni apciemo sociālā aprūpētāja, taču palīdzība ir vajadzīga katru dienu. Sieviete vērsās pēc palīdzības, un brīvprātīgie no biedrības Saviem spēkiem atsaucās. «Brīvprātīgie uz maiņām piedāvā savu palīdzību un jau apmeklē veco kundzi,» gandarīts Sergejs.

Šogad Galaveckis un viņa organizācija sāka sadarboties ar bērnunamu Selga. Labdaru pirmā grupa ieradās Selgā pirms mācību gada sākuma, otro reizi Sergejs kopā ar jauniešiem no Rīgas organizācijas Bekind sarīkoja bērniem no bērnunama pikniku septembra beigās. Patlaban brīvprātīgie gatavo Ziemassvētku dāvanas bērniem, iepriekš uzzinot viņu paustās vēlmes Ziemassvētku vecītim. «Brīvprātīgie izķēra bērnus kā pīrādziņus, un visas bērnu vēlmes jau ir piepildītas dāvanu izteiksmē, gaidot Ziemassvētku vakaru,» ar noslēpumu dalās Sergejs.

Organizācija Saviem spēkiem kopā ar brīvprātīgajiem turpina vākt Ziemassvētku dāvanas senioriem. Interesenti var pievienoties šai akcijai (kontaktus var atrast organizācijas Saviem spēkiem lapā Facebook). Katru dienu brīvprātīgie labdari pierāda, ka žēlsirdībai nav robežu. Viņi palīdz visiem – bērniem, senioriem, dzīvniekiem. Viņus pazīst pilsētas un novada pansionātos, patversmēs un bērnunamos. «Es zinu, ka visu pasauli neizglābsi, taču padarīt to nedaudz labāku var!» pārliecināts Sergejs.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: