Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā nosakot, ka pret Covid-19 vakcinētajiem, kuriem no vakcīnas saņemšanas radušās vidēji smagas komplikācijas vai smags kaitējums, tiek izmaksāta kompensācija.

Sākotnēji valdības virzītajā redakcijā kompensācija bija paredzēta tikai par smaga kaitējuma iestāšanos, proti, ja radušies veselības traucējumi ir paliekoši. Taču pēc opozīcijas deputātes Jūlijas Stepaņenko priekšlikumā likumā noteikts kompensācijas piešķiršanas mehānisms arī tiem pacientiem, kuriem vakcinācijas rezultātā nodarīts vidēji smags kaitējums.

Iepriekš Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē šādam risinājumam piekrita arī komisijas vadītājs Juris Rancāns. Viņaprāt, tas būtu tikai samērīgi paredzēt šādu kompensāciju un vismaz ārstēšanās izdevumu apmaksu, kas radušies saņemtās potes dēļ.

Šādai idejai komisijas sēdē piekrita arī tiesībsargs Juris Jansons, sakot, ka kompensācijas mehānismiem ir jābūt. Sākotnēji viņš nešaubīgi uzsvēra, ka, ja ir runa par smagu kaitējumu veselībai vai dzīvībai, tad kompensācijai noteikti jābūt, bet vidējo smagos gadījumos - ir diskutējams jautājums.

Rancāns norādīja, ka pat, ja vidēji smagas blaknes būs vienam no miljona, un viņš nonāks slimnīcā, kur mēnesi ārstēsies  pēc Covid-19 potes saņemšanas, valstij būtu jākompensē ārstēšanās izdevumi. Pēc viņa domām, tas nebūtu godīgi, ja valsts uzliek pienākumu vakcinēties, bet ārstēšanās gadījumā izmaksas nesedz. Vienlaikus viņš piebilda, ka apsārtuma un temperatūras gadījumā gan kompensācija nepienāktos.

Tikai noraidīts opozicionāra Ivara Zariņa rosinājums noteikt, ka kompensācija pienākas par jebkādu kaitējumu, kas radīsies saņemot poti.

Lasi vēl

Komentāri (13)

  • -7
    A.n.i.t.a 04.11.2021, 15:56:03

    Gribētos redzēt tos gadījumus ,kad tiks vainota vakcīna .Līdz šim viss kas ir vainīgs pie komplikācijām , tikai ne vakcīna....te smagas hroniskas kaites, te liekais svars, te pīpēšana , alkohola lietošana utt.nu viens vai augstākais divi tādi gadījumi arī varētu gadīties , jo gudrinieki jau spriež ka varbūt 1 no 1 000 000, nu tad tā arī būs, bet tiem ,kuri zaudēs darba spējas un īsāku vai garāku laiku, ......paši jau pie potēšanas parakstās un atkal visi gali ūdenī.Un vispār - kad ir bijis tā ,ka pandēmijas laikā potē? Vismaz pie gripas pandēmijas tā nedarīja , pat ar iesnām un klepu rekomendēja mazliet pagaidīt ar poti....

  • -5
    Kļumpats 04.11.2021, 16:18:35

    Haha, pirms pāris stundām perfekti prognozēju šādu antivakseru reakciju :) Tas nekas, ka pirms tam tiek skandināts, ka valdībai vienalga. Kad valsts parāda, ka gatava sniegt atbalstu, ja nu kas, atrodas citi iemesli čīkstēt. Teicami turamies pie sava vektora, tā teikt :)

  • -4
    Kļumpats 04.11.2021, 16:16:56

    Labs solis! Iedrošinās šaubīgos, kas saklausījušies šausmu stāstus un baidās no potes!

  • -6
    ilona kaķis 04.11.2021, 16:53:22

    Pēter, tak ne no vakcīnas baidās, vai to ir tik neiespējami saprast?
    No blaknēm baidās. Es arī. Ko man līdzēs valsts apmaksāta ārstēšanās, ja man ar savu autoimūno saslimšanu ir iespējas no šīm blaknēm palikt uz gultas? Šobrīd es vēl kaut kā varu eksistēt, bet ja nu...?
    Manā ģimenē visi ir potēti. Kurš nu labprātīgi, kurš piespiedu kārtā, lai nezaudētu darbu. Neviens neizspruka bez blaknēm. Kam vieglākas (temperatūra, slikta dūša, vai pēkšņas iesnas un galvassāpes; ir arī insulta gadījums). Un nevienam- dzirdi- nevienam neviens no dažādajiem ģimenes ārstiem neuzdrošinājās apstiprināt, ka tās ir potes blaknes.
    Insults? Gadi!
    Iesnas un galvassāpes? Saaukstējāties; uztaisiet covid testu! Temperatūra un slikta dūša? Dzeriet ūdeni un uztaisiet covid testu!

  • -2
    Kļumpats 04.11.2021, 17:10:50

    Ne jau ģimenes ārstiem kaut kas tāds ir jāapstiprina un ne jau viņi pieņem gala lēmumu, kas pa iemeslu bija blaknēm pēc potes.
    Tas šķidrums nav nekāda raganas mikstūra, kas liks degunam izstiepties vai sejai mainīt krāsu! Toties stress gan ar cilvēku dara interesantas lietas un var novest i pie sliktas dūšas, i insulta, i visa kā vēl. Jā, ir ārsti runājuši par ādas izsitumiem, kas tiešām bijuši saistīt ar vakcīnām, jā kādu dienu vai dienas var būt slimošanas sajūtas, bet tā tomēr nav kaut kāda krievu rulete - izdzīvos vai nē. Tas pa lielam ir mūsu pašu galvās. Sagrābstamies info no ticamiem FB avotiem vai šarlatāniskiem, uzmanības trūkumu piedzīvojošiem ārstiem un tad gaidām nez kādas šausmas. Palasiet , ko saka cilvēki, kas reāli saskaras ar vakcināciju un vakcinētajiem. Ja ir šaubas, jā ir veselības problēmas, protams, jāprasa padoms ģimenes ārstam vai vēl kādam SPECIĀLISTAM, tādam, kurš tiešam ir informēts un uzticams

  • -8
    celis 04.11.2021, 16:56:13

    Jā,Neimani.. ko tad valsts tagad neizmaksā kompensāciju 3 bērniem, kuri palikuši bez mātes, kas spiediena rezultātā, aizgāja novakcinēties un ir mirusi. Personīgi pazīstu šo ģimeni. Un cik vēl nav dzirdets

  • -3
    Barons (Freiherr) 04.11.2021, 17:19:48

    Ekš man Muiž viss Ļauž ir pōtet.Un ne kād Blak-parādib neir bijuš.Tas laikam aiz tō,ka prekš Profilaks bij brūķet makten pulk šķaidit Špirkt,le zinat.

  • -2
    Kļumpats 04.11.2021, 17:21:57

    Ilonas Kaķim:
    Lūk,ko par pieredzi ar poti stāsta Kārlis Akums:
    Četras nedēļas paliku uz gultas. Nedaudz paaugstināta temperatūra bija tikai īsu brīdi, taču pote iedarbojās uz manu nervu sistēmu. Man bija pilnīgs nespēks, pazuda gribasspēks, nebija apetītes. Kad zvanīja telefons, nebija spēka to pacelt. Teicu: man liekas ka man ir depresija. Kad iedzēru četras pustabletītes nervu zāles, viss pārgāja. Atgriezās i ēstgriba, i gribasspēks.

  • -2
    ilona kaķis 04.11.2021, 18:14:36

    Jā, Pēter, es lasīju viņa pieredzi. Viņam ir tāda, mūsu ģimenei ir citāda. Attālos rados ir arī letāls iznākums. (Gadi, gadi; tas nekas, ka pirms tam sievietei veselība kā pionierim, un aktivitātes vienkārši apskaužamas.)
    Tevis pieminētais stress varētu pārņemt tādus neracionālus cilvēkus, kam pat pie zobārsta bail aiziet; mēs neviens nebūtu tādiem pieskaitāmi.

  • -2
    ilona kaķis 04.11.2021, 18:15:14

    Lai kaut kādas reakcijas atzītu par blaknēm, jāsāk tik tiešām ir ar ģimenes ārstu, par to vari neironizēt, tāda ir kārtība. Kurš izdarīs gala secinājumus, man vairs nebūtu tik īpaši svarīgi.

    Varbūt nesteidzies visus tos, kas tev momentā nepiekrīt, iedalīt kaut kādā nicināmā un izsmejamā dumjo kastā, kas iedomājušies, ka viņiem deguns izstiepsies vai ģīmis paliks zaļi strīpains.
    Par to, ka cilvēkiem ar autoimūnajām saslimšanām vajadzētu ļoti nopietni izsvērt, vai vakcinēties, vai nē, ārsti ir runājuši un runā. Tiesa, kopš viņiem piedraudēja atņemt sertifikātus, ja kādu pieķers, neiesakot potēties, oficiāli pieņemšanās viņi cenšas kaut kā izlocīties no konkrētas atbildes. Privātās sarunās vien nopūšas, ka politika nostājusies zinātnes vietā.

  • -3
    karlito 04.11.2021, 17:31:26

    Jāatceras tas,ka no vakcīnu blaknēm neviens nemirst,bet mirst no covid ...Arī es esmu sastapies ar cilvēku,kurš ar putām uz lūpām stāstija,ka ļoti labs draugs pēc vakcinācijas esot miris..tikai kad gribēju uzzināt tā drauga vārdu,vecumu,tad viņš pēkšņi to bija aizmirsis....
    Tā ka tas viss ir no sērijas-viena tante teica!

  • 0
    mernigors 04.11.2021, 17:33:13

    Pandēmija jau vairāk kā gadu, tagad apstiprina, bet vilciens jau pusceļu nobraucis, fani priecājas, es jau teicu, ka būs. Vai tiem, kas bija pakļauti blaknēm pirms likuma pieņemšanas, izmaksās? Domburšovā lieliski pierādīja, ka nē? Nav arī ciparu....Nav kritēriju, kas ir vidēji smagas blaknes...Vienā komentārā tiek aicināts ticēt SPECIĀlISTIEM, bet otrā eksperts ir A.. Vakar pat ģimenes ārsti apgalvoja, ka likumus vajadzēja pieņemt ievērojami agrāk. Bet nekas, savējie jau saņems....

  • -2
    Vorwärts! 04.11.2021, 19:10:02

    Vakcinēšanos par obligātu valdībai vajadzēja izsludināt vēl tad,kad tikko parādījās pirmās vakcīnas!
    Tad varbūt nebūtu tik daudz apdauzīto antivakseru.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: