Ventspils domes deputāti, paužot attieksmi pret Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisijas atbalstīto likumprojektu "Grozījumi Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā", kas paredz pilsētas un Ventspils novada apvienošanu, lēmumu joprojām uzskata par neatbilstošu iedzīvotāju interesēm.

Ceturtdien Ventspils pašvaldības dome pieņēma lēmumu atzīt, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavotais likumprojekts "Grozījumi Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā" paredz nepamatotus Ventspils pašvaldības iedzīvotāju tiesību ierobežojumus, kā arī likumprojektā nostiprinātais tiesiskais regulējums nesasniedz administratīvi teritoriālajai reformai izvirzīto leģitīmo mērķi.

Lēmums paredz atzīt VARAM sagatavotā likumprojekta piedāvāto redakciju par jauna Ventspils novada administratīvās teritorijas izveidi par prettiesisku, nepamatotu un Ventspils valstspilsētas iedzīvotāju interesēm neatbilstošu.

Domes deputāti neatbalsta ieceri par jaunas Ventspils novada administratīvās teritorijas izveidošanu, apvienojot Ventspils un Ventspils novada pašvaldības.

Deputāti aicina Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisiju ierosināt Ventspils un Ventspils novada iedzīvotāju aptauju, organizējot referendumu par Ventspils administratīvās teritorijas saglabāšanu.

Pašvaldības deputāti aicina 13. Saeimas deputātus iesniegt Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisijā likumprojekta otrajam lasījumam priekšlikumu par Ventspils kā valstspilsētas administratīvās teritorijas statusa saglabāšanu, kā arī aicina Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisiju Likumprojektā lemt par Ventspils kā valstspilsētas administratīvās teritorijas statusa saglabāšanu.

Ventspils pašvaldības dome uzskata, ka Ventspils, ņemot vērā tās nozīmi starptautiskajā un nacionālajā līmenī, nav ietverama vienotā sistēmā ar Ventspils novada pagastiem un Ventspils novada pilsētu.

Valstspilsētas statuss un izmērs nav salīdzināms ar Ventspils novada teritoriālajām vienībām, lai vienlīdzīgi iekļautos kopējā novadā, uzskata deputāti.

Ierosinājums izveidot jaunu Ventspils novadu, apvienojot Ventspils un Ventspils novadu ir prettiesisks, jo tas pārkāpj Satversmes 116. pantā noteiktās konstitucionālās vērtības - Ventspils iedzīvotāju tiesības piedalīties pašvaldības darbā un administratīvi teritoriālās reformas norisē, uzskata pašvaldība.

Saeimas iecere apdraud Ventspils un arī Ventspils novada pašvaldību iedzīvotāju drošību un labklājību, ievērojot valstspilsētu un novadu pašvaldību atšķirīgās pārvaldības īpatnības, ir sagatavota bez atbilstoša teorētiska un praktiskā funkcionālā pamatojuma, netiek balstīta uz Ventspils un Ventspils novada autonomo funkciju izpildes pētījumiem un tās pārvaldības sistēmisku analīzi, uzskata Ventspils domes deputāti.

Viņu ieskatā tā iznīcina unikālo Ventspils kā valstspilsētas iedzīvotāja kultūrvēsturisko identitāti un daudzos gadsimtos veidojušās un pastāvējušās Ventspils pilsētas pārvaldības tradīcijas, pārkāpj labas pārvaldības un subsidiaritātes principus, kas ietver prasības par pārdomātu un iedzīvotājiem pieejamu, sistēmiski organizētu un līdzsvarotu valsts administratīvo teritoriju izveidi un pakalpojumu pieejamību.

Iecere neatbilst Ventspils pilsētas un Ventspils novada iedzīvotāju 2019. gada novembrī un decembrī paustajam viedoklim, jo tikai 29% Ventspils pilsētā dzīvojošo pilnībā vai drīzāk piekrita Ventspils pilsētas pašvaldības un Ventspils novada pašvaldības apvienošanai vienā pašvaldībā, kā arī tikai 33% Ventspils novadā dzīvojošo pilnībā vai drīzāk piekrita pašvaldību apvienošanai vienā pašvaldībā.

Apvienojot valstspilsētu un novadu, tiks apdraudēts Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģijas līdz 2030. gadam mērķis, kur Ventspils ir izglītības, inovāciju, augstas pievienotās vērtības rūpniecības un inženiernozaru, kā arī loģistikas un tranzīta attīstības centrs Baltijas jūras reģionā, uzsver Ventspils domes deputāti.

Arī Ventspils novada domes deputāti ceturtdien lēma neatbalstīt Saeimas ieceri apvienot Ventspils novadu ar Ventspils pilsētu.

Lasi vēl

Komentāri (8)

  • -1
    Vorwärts! 29.10.2021, 09:38:39

    Lembergisti varbūt raustās,ka tad nevarētu savas štelles bīdīt tikpat netraucēti?

  • -15
    Staķis 29.10.2021, 10:09:03

    Ar šādu nostāju redzēt to, ka divām pusēm var būt atšķirīgi darbības mērķi ir grūti. Skaidrs, ka pilsētai ir sava politika un novadam sava, bet apvienojot tos, tiks ar varu uzspiests vienai pusei klausīt otru pusi. Paldies Saeimai, it īpaši Latvijas attīstībai jeb precīzāk Jurim Pūcei un Arturam Tomam Plešam.

  • -13
    корумпант 29.10.2021, 10:13:20

    Viss ko var teikt - tuvojas vēlēšanas. Attīstībai Par, jeb precīzāk Latvijas attīstībai jau 4 gadus strādā pie novadu reformas. Šobrīd tā nav pilnībā īstenota, šāds scenārijs vēlēšanām neder. Taču, ja izdosies ar varu uzspiest apvienošanos, tad uzreiz to varēs izmantot savā priekšvēlēšanu kampaņā. Jeb būs: Sacīts - darīts! Teicām, ka sakārtosim Latvijas pašvaldības, to arī izdarījām!! -- Taču, kāpēc neņem vērā savu partijas biedru viedokļus no reģioniem? Vai tā ir tā saucamā demokrātija??!

  • -1
    Margrieta 666/7 29.10.2021, 10:22:07

    Vēsturiski,tiesa,labi sen atpakaļ,Venspils pilsēta jau ir pastāvējusi vienoti ar Ventspils apriņķi.

  • -1
    Gārfilds 29.10.2021, 10:50:45

    Lembergam jau novadu nevajag, jo tur nav, kā Boič sak: "mazie naudas pumpīši".

  • 0
    Elviss22 29.10.2021, 18:57:57

    Kā nevajag, viņš tāpat kā Vītoliņš jau dzīvo novadā, to apvienošanu ļoooti neatbalsta novada Mucenieks, jo viņām yas krēsls pielipis pie.....

  • -1
    Gārfilds 29.10.2021, 10:55:07

    Plus domniekiem stipri palielinātos atbildības sfēras par novada teritoriju. Neviens negrib sevi apgrūtināt, ar papildus pienākumiem. Novada domei cits stāsts.. zaudēs labi apmaksātos amatus.

  • 0
    tiešām suns 29.10.2021, 18:20:02

    visi žuļiki-lielaki un mazāki.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: