Cilvēki visai bieži par zemu novērtē miega nozīmi savā dzīvē. Nereti miegs tiek ziedots citu aktivitāšu dēļ. Jaunībā tas, protams, ir vieglāk, bet ar vecumu uzturēt šādu režīmu kļūst arvien grūtāk. Un tas ir tikai normāli, jo organismam miegs ir nepieciešams, lai varētu uzturēt labu veselību un normālu organisma darbību.

Jaunībā cilvēki daudz ātrāk atjaunojas, kā arī jaunībā ir mazāk dažādas veselības problēmas. Savukārt vecākiem cilvēkiem jau var būt vairāk veselības problēmu, un organisms pats par sevi kļūst lēnāks. Tāpēc daudz ko vairs nevar tā, kā agrāk jaunībā varēja.

Miega nozīme

Ja cilvēks regulāri guļ pietiekami ilgi un kvalitatīvi, tad uzlabosies veselība, būs labāks garastāvoklis un daudz labāka pašsajūta. Arī darba spējas noteikti palielināsies. Katram no mums noteikti ir bijusi tāda diena, kuras laikā ir grūti koncentrēties un strādāt, jo iepriekšējā naktī ir gulētas vien pāris stundas, vai visu nakti ir mocījis bezmiegs.

Ja tu ik pa laikam guli mazāk, nekā vajadzētu – nekas traks nenotiks, taču tam nevajadzētu kļūt par normu. Jaunībā noteikti gribas paballēties un tam nākas ziedot pāris miega stundu, taču ar laiku būtu vēlams ieviest tādu gulēšanas režīmu, lai organismam būtu laiks atpūsties un atjaunoties. Tomēr kvalitatīvi izgulēties ne vienmēr ir tik vienkārši, kā sākumā šķiet.

Kā nodrošināt kvalitatīvu miegu?

Tev noteikti ir bijis tā, ka it kā esi gulējis pietiekami ilgi, taču no rīta ir sajūta, ka esi līdz galam neizgulējies. Tas ir tāpēc, ka gulēto stundu skaits nav vienīgais faktors labam miegam. Lai labi izgulētos, ir vajadzīga ērta gulta un atbilstoša telpa. Dažreiz var likties, ka tie ir tikai tādi sīkumi, taču šie sīkumi var būtiski ietekmēt tava miega kvalitāti – un tu par to vari pat neiedomāties. Neaizmirsti, ka mēs visi esam atšķirīgi, tāpēc nav tādas ideālās formulas, kas visiem derētu pareizas guļamistabas iekārtojumā, tāpēc nāksies eksperimentēt, lai atrastu sev piemērotāko.

Guļamistabai ir vēlams būt tumšai, tāpēc izvēlies piemērotus aizkarus vai žalūzijas saviem guļamistabas logiem. Arī skaņas izolācijai ir nozīme. Protams, ja tu dzīvo pilsētas centrā, kur aiz logiem ir aktīva satiksme, tad būs grūti pilnībā izolēt skaņu. Tomēr ir veidi, kā to var apslāpēt, piemēram, ausu aizbāžņi vai miega kastīte – tā ir skaņas ierīce, kas rada balto troksni, kas apslāpē apkārtējās skaņas un palīdz iemigt. Un istabas temperatūra ir trešais telpas apstākļu faktors, kas tev var traucēt izgulēties. To regulēt gan var būt daudz sarežģītāk, tāpēc vispirms sāc ar tiem faktoriem, kurus vari vieglāk un ātrāk izmainīt – jo varbūt būs gana vienkārši ar aizkaru maiņu, lai tu varētu kārtīgi izgulēties.

Laba gulta

Pati gulta, kurā tu guli ir vissvarīgākā labam miegam. Tai ir jābūt pietiekami lielai un ērtai, lai tu justos komfortabli un labi. Ja tu dzīvo īrētā vai kādā citā pagaidu miteklī, tad var gadīties, ka pašu gultu nav iespējams nomainīt – jāguļ tādā, kāda ir. Tomēr mūsdienās ir izdomāti risinājumi arī šādam variantam – kad nav iespējas iegādāties jaunu gultu ar piemērotu matraci. Tie ir virsmatrači.

Mūsdienās ir pieejams plašs dažādu virsmatraču klāsts, piemēram, Nostra vietnē ir iespējams atrast visai labus variantus par draudzīgu cenu. Tāpēc tu pilnīgi noteikti varēsi atrast arī savai pašreizējai gultai piemērotu virsmatraci. Būtībā tas ir tāds kā plāns matracis, kuru tu vari uzlikt uz dīvāna vai gultas – ja gadījumā nav iespējas iegādāties jaunu gultu un matraci. Virsmatrači var būt tikpat kvalitatīvi kā parastie matrači, turklāt tas var būt lētāks risinājums, kā jaunas gultas iegāde.

Ja tu nezini, kādu matraci, virsmatraci vai spilvenu izvēlēties – tad labāk dodies uz kādu veikalu, kur tos vari reāli pataustīt vai izmēģināt. Pēc tam, kad sapratīsi, kāds materiāls tev vislabāk patīk, tu varēsi iegādāties savu matraci arī internetā – jo tur tomēr izvēle ir daudz plašāka. Gan matraču, gan spilvenu piedāvājums kļūst arvien lielāks tā pieprasījuma dēļ.

Lasi vēl