Ventspilī sākta labdarības akcija Drosmes kaste, ko rīko organizācija Saviem spēkiem. Līdz 1. augustam Drosmes kaste atradīsies veikalā Mego Ganību ielā 22. Akcijas rīkotājs Sergejs Galaveckis aicina ventspilniekus palīdzēt Onkoloģijas nodaļas mazajiem pacientiem pārvarēt bailes pirms sāpīgajām procedūrām.

Akcijas mērķis ir palīdzēt Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Onkoloģijas nodaļas pacientiem bez asarām pārciest sāpīgās un nepatīkamās ārstnieciskās procedūras. «Mazie pacienti baidās no ķīmijterapijas, injekcijām un punkcijas. Taču procedūras kļūst mazāk briesmīgas, ja par pacietību tiek saņemta balva – rotaļlieta vai suvenīrs no Drosmes kastes,» stāsta akcijas rīkotājs un organizācijas Saviem spēkiem vadītājs Sergejs Galaveckis. Labdarības akcija tiek rīkota katru gadu dažādās Latvijas pilsētās, un ik gadu Bērnu slimnīcai nepieciešamas jaunas rotaļlietas un suvenīri bērniem. Lūk, arī nesen Galaveckis saņēmis ziņu no Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Onkoloģijas nodaļas, ka Drosmes kaste jau atkal ir tukša.

Ventspilnieks un viņa vadītā organizācija ar Drosmes kastes piepildīšanu nodarbojas kopš 2015. gada. Mūsu pilsētā pirmā Drosmes kaste parādījās 2016. gadā bērnu preču veikalā Sapnis. Savukārt gadu iepriekš Sergejs pirmo kasti izvietoja Ugālē, kur tolaik pats dzīvoja un strādāja. Nākamajos gados kaste rotaļlietu vākšanai atradās veikalā Maxima un tirdzniecības centrā Tobago. Katrā pilsētā Drosmes kaste parādās reizi gadā uz divām nedēļām. Ventspilī šogad kaste jau nedēļu stāv veikalā Mego Ganību ielā. Pirms tam tā divas nedēļas bija Liepājā, kur tika piepildīta līdz pusei.

Pēc 1. augusta rotaļlietas nogādās uz Rīgu, Bērnu klīnisko universitātes slimnīcu. Tās vadība plāno izvietot šādas kastes katrā nodaļā, jo tās jau pierādījušas savu pozitīvo ietekmi uz slimo bērnu noskaņojumu. Dodoties uz procedūru, mazais pacients zina, ka pēc tās varēs pieiet pie Drosmes kastes un izvēlēties sev kādu rotaļlietu. Tas vairo viņa drosmi pirms procedūras.

Sergejs vērš uzmanību, ko drīkst likt Drosmes kastē un ko ne. Nedrīkst ievietot plīstošas keramiskās un stikla rotaļlietas, tādas rotaļlietas, kurām ir asi stūri, mīkstās mantiņas, kā arī neizturīgas rotaļlietas vai tādas, kas sastāv no daudz sīkām detaļām. Tā kā slimnīcas mazajiem pacientiem ir novājināta imunitāte, netiek pieņemtas lietotas mantas. Zēni priecājas par mašīnītēm, zaldātiņiem, robotiem, bet meitenes – par apģērbjamām lellēm. Bērniem patīk arī galda spēles, magnētiņi, dzīvnieku figūriņas, bet pašiem mazākajiem – grabulīši, klucīši u.tml.

Iedzīvotāji aktīvi piedalās labdarības akcijā. «Mazajā Kuldīgā pirms trim gadiem divās nedēļās tika savāktas veselas trīs kastes rotaļlietu!» atceras Sergejs. Līdz pat augšai kaste ar rotaļlietām piepildīta Talsos un Saldū. Īpaši aizkustinoši ir zīmējumi un kartītes, kas darinātas pašu rokām, ar uzmundrinošiem tekstiem: «Turieties!» vai «Mēs esam ar jums!» stāsta Sergejs. Katru reizi kastē nonāk vairākas dāvanas no bērniem, kas paši pārslimojuši onkoloģiskas slimības un pilnībā atveseļojušies vai ir remisijas fāzē. «Viņi apraksta savu pieredzi un dāvā slimajiem bērniem un viņu vecākiem cerību izveseļoties. Tādas dāvanas atšķiras no citām ar to, ka noformētas ar īpašu mīlestību, izrotātas sirsniņām, lentītēm, un klāt parasti pielikta vēstule,» savu stāstu papildina mūsu sarunbiedrs.

Galaveckis daudziem ventspilniekiem labi zināms ar savu aktīvo dalību dažādās labdarības akcijās. Nesen viņš rīkoja braucienu uz Rīgas zoodārzu Ventspils novada bērniem ar īpašām vajadzībām. Mecenāti apmaksāja bērniem autobusu un pusdienas restorānā Lido. Bērniem tie bija īsti svētki, stāsta Sergejs.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: