Liepājas un Ventspils pilsētu domes aicina Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu atlikt ostu pārvaldības reformas skatīšanu valdības sēdē ceturtdien, 1. aprīlī.

Liepājas pilsētas vēstuli parakstījis domes priekšsēdētājs Jānis Vilnītis, un tā adresēta tikai Kariņam, bet Ventspils vēstuli parakstījis domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks infrastruktūras jautājumos Jānis Vītoliņš, un tā adresēta arī satiksmes ministram Tālim Linkaitam.

Abās vēstulēs pausts, ka 22. martā notikušajā diskusijā, kurā piedalījās Satiksmes ministrijas (SM), Ekonomikas ministrijas (EM), uzņēmēju un Latvijas ostu, kā arī pašvaldību pārstāvji, vairākkārt uzsvērts, ka plānotajai reformai trūkst ekonomiskās analīzes un nav bijis pietiekami efektīvs dialogs ar visām iesaistītajām pusēm, tostarp uzņēmējiem un pašvaldībām.

Abu Kurzemes pilsētu pārstāvji vēstulēs norāda, ka jautājuma izskatīšana valdībā jāatliek, līdz tam tiek sniegts atzinums Latvijas Ostu, tranzīta un loģistikas padomes sēdē.

Grozījumus likumā par ostām Ministru kabinetā paredzēts skatīt ceturtdien, 1. aprīlī.

SM rosina veikt grozījumus likumā, nosakot, ka Rīgas un Ventspils brīvostas, kā arī pēcāk Liepājas speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) pārvaldīšanai tiek veidotas valsts kapitālsabiedrības, kurās iespēja iegūt akcijas būtu arī pašvaldībām.

Grozījumos likumā par ostām un Liepājas SEZ likumā paredzēts, ka kapitālsabiedrībās kapitāldaļu turētāja no valsts puses būs SM, Finanšu ministrija (FM), Ekonomikas ministrija (EM) un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM). Valstij piederošās akcijas paredzēts nodot turējumā šādās proporcijās - 40% SM, 20% - FM, 20% - EM un 20% - VARAM.

Ņemot vērā ostas darbības ietekmi uz pašvaldību, kā arī pašvaldībai piederošo īpašumu skaitu, kas jau šobrīd ir nodoti ostu pārvaldēm pārvaldīšanai, gan likumā par ostām, gan Liepājas SEZ likumā paredzēts, ka kapitālsabiedrībā, kas veic ostas pārvaldes funkcijas arī pašvaldībai ir tiesības iegūt akcijas ar nosacījumu, ka valstij paliek ne mazāk kā divas trešdaļas akciju. Tādējādi pašvaldība arī turpmāk saglabātu aktīvu līdzdalību ostās, kontrolētu tās īpašuma lietošanu un pašvaldības interešu ievērošanu.

Privātā sektora līdzdalībai, likumā ietverts jauns pants, kas paredz ostu pārvaldēm izveidot konsultatīvās padomes, iesaistot ostas lietotājus un citas ieinteresētās puses ostas attīstībai būtisku jautājumu apspriešanai. Paredzēts, ka tas dos skaidras likumā definētas tiesības ostās strādājošiem uzņēmumiem iesaistīties ostas attīstībā, veidot dialogu ar ostas pārvaldi un panākt visiem pieņemamus risinājumus, tostarp par infrastruktūras attīstību, ostu maksām, dažādu vides prasību ievērošanu, administratīviem jautājumiem un daudzām citām lietām, kas nepieciešamas ostas uzņēmumiem ikdienas darbā.

Lasi vēl

Komentāri (11)

  • -1
    Kriska 31.03.2021, 09:49:49

    Liepājai kā dēļ jāuztraucas? Reforma to neskars.

  • -5
    sranskis 31.03.2021, 11:56:24

    Un Jūs tam ticat, ka neskars?:) Stipri naivi!

  • -3
    keda 31.03.2021, 16:16:19

    Ko? skars, tikai vēlāk! Ja, protams, nenāks cits ministrs ar citām prioritātēm

  • -4
    sranskis 31.03.2021, 17:48:15

    Kedai- citam ministram būs stipri jāpiepūlas, lai pašreizējā sabrūvetos mēslus nokoptu!

  • -1
    Kriska 31.03.2021, 12:05:43

    Vismaz šinī lēmumā netiks pieminētā

  • -5
    sranskis 31.03.2021, 12:17:36

    Liepājā vis, labi- ne visi, savādāk liepājnieks Orinskis iebildīs, ir kā uz adatām. Liepājas SEZ ir izmētāta pa visu pilsetu, Rīgā un V-pilī brīvostas atrodas vairāk vai mazāk kompakti. Visi aimirsuši, ka SEZ ir arī Rēzeknē, kur uzņēmumi darbojas līdzīgi. Nez kāpēc tur visu valsts negrib sagrābt.

  • -1
    tiešām suns 31.03.2021, 14:22:55

    kā tad nu ventspils pašvaldība tik švaka un nevarīga...kā mūs par muļķiem turēt-tur varas pietiek? ventspils pašvaldība-ātri ielikt saist noteikumos jaunu punktu-nekādu ostas reformu....un ģela v šļape...

  • -3
    Ēriks Leimanis 31.03.2021, 15:50:31

    Parastam cilvēciņam tik un tā no tām ostām nekāda labuma nav, visu sadala savā starpā pie siles esošie., kāds te tolks šūmēties...

  • 0
    tiešām suns 31.03.2021, 16:14:20

    arī vērā ņemams viedoklis...bet redzat kā mūsu dome šūmējas...

  • 0
    tiešām suns 01.04.2021, 11:26:04

    šeit tikai aicina bet mums liek -tīriet mūsu zemi citādi -sods.un muti vaļā neveriet-mums vienmēr un visur taisnība jūs melnie mazie vergi...

  • 0
    tiešām suns 03.04.2021, 17:07:25

    ko jūs esat izdarījuši ar ostas floti...kas tas vispār ir ka mēs nevaram sniegt bunkerēšanos- no rīgas jāsauc kuģis?kad tas beigsies? to šodien redzēju savām acīm?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: