Lai iekasētu dažus santīmus no mazdārziņu zemes nomātājiem, novada dome iegulda lielu darbu un līdzekļus. Lai situāciju mainītu, pašvaldība plāno izdot saistošos noteikumus un noteikt minimālo maksu.

Šobrīd zemes kadastrālā vērtība vairākos pagastos ir ļoti zema, un, iznomājot mazdārziņu, pašvaldība ceturksnī iekasē 1-3 santīmus. Augstāka zemes kadastrālā vērtība ir Tārgales pagastā, tādējādi tur maksa par mazdārziņu nomu ir Ls 4,50 – Ls 6 gadā, informē novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks.

Aprēķināts, ka pašvaldības ieguldījums ir nesamērojami lielāks – lai aizsūtītu nomniekam paziņojumu par nomas maksu, izdevumus prasa gan papīrs un tinte, gan aploksne ar marku, jāiegulda arī pietiekami liels darbs – uz novada domes sēdi jāsagatavo lēmumprojekts, jāsagatavo nomas līgums. Pašvaldības darbinieki nākuši pie secinājuma, ka jānosaka minimālā maksa par mazdārziņu nomu, kas vismaz daļēji kompensētu pašvaldības ieguldījumus.

Novada dome plāno izdot saistošos noteikumus par pašvaldībai piederošās zemes nomu un nomas maksas aprēķināšanas kārtību. Par mazdārziņiem, sakņu dārziņiem un palīgsaimniecībām līdz 1 ha pašvaldība turpmāk plāno noteikt minimālo maksu – Ls 3 gadā, savukārt lauksaimniecības zemei maksājums nebūs zemāks par Ls 5. Paredzēti arī atvieglojumi 50 % apmērā – trūcīgām personām, politiski represētām personām un daudzbērnu ģimenēm.

Par velti iedzīvotājiem neko nedrīkstam atdot, jo to nosaka pašvaldības mantas izšķērdēšanas likums, atgādina novada domes priekšsēdētājs. 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: