Pašvaldības SIA Ventspils poliklīnika iegādājusies triecienviļņu terapijas iekārtu. To pielieto gan akūtu, gan hronisku saslimšanu gadījumos, piemēram, ja ir locītavu trauma, muskuļu sastiepums un citos gadījumos. Līdz ar triecienviļņu terapijas pieejamību Ventspilī pacientiem vairs nav jāmēro ceļš uz Liepāju vai Rīgu.

Ekstrakorporālā triecienviļņu terapija ir ārstniecības metode, kurā veic iedarbību uz pacienta audiem ar triecienviļņiem. Ar šo terminu apzīmē augstus enerģijas un skaņu viļņus. Metode ir neinvazīva, paredzēta skeleta un muskuļu sistēmas saslimšanu ārstēšanai. Triecienviļņi rada ļoti īsas, samērā lielas intensitātes svārstības, kas tiek ģenerētas aplikatorā – ierīces uzgalī, ko izmanto ekstrakorporāli jeb ārpus pacienta ķermeņa, stāsta Ventspils poliklīnikas fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārste Eva Goba. Starp ādu un aplikatora darba virsmu tiek uzklāta želeja, kas vada ultraskaņu, – tā kalpo kā kontakta vide triecienviļņu vadīšanai.

Mehāniskie triecienviļņu impulsi bojātajos audos iekustina virkni pozitīvu procesu, tostarp palīdz uzsūkties sakaļķojumiem un iekaisumiem, atslābina muskuļu savilkto struktūru, kā arī nodrošina audu barošanos un atjaunošanos. Triecienvilnis noārda uzkaļķojumus, paātrina sadzīšanas procesus, stimulē vielmaiņu, uzlabo asinscirkulāciju, mazina tūsku, kā arī samazina un likvidē sāpes.

Metodei ir virkne iespējamu blakusefektu un kontrindikāciju, tāpēc, lai izvērtētu triecienviļņu terapijas piemērotību, vispirms nepieciešama fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsta konsultācija. Tās laikā pacientam izveidos individuālu ārstēšanas kursu, ņemot vērā blakus saslimšanas un vispārējo veselības stāvokli.

Triecienviļņu terapijas iekārta Ventspils poliklīnikā iegādāta, cita starpā ņemot vērā arī ventspilnieku ierosinājumus. Vairākkārt saņēmām ziņas, ka šāds pakalpojums Ventspilī būtu nepieciešams, jo līdz šim, lai to saņemtu, pacientiem nācās doties uz Liepāju vai Rīgu. Triecienviļņu terapija ir maksas pakalpojums, cenas var apskatīt Ventspils poliklīnikas tīmekļvietnes www.ventspilspoliklinika.lv sadaļā Cenrādis. Pierakstīties uz fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsta konsultāciju iespējams, sazinoties ar Ventspils poliklīnikas reģistratūru – zvanot pa tālruņa numuru 63622131 vai rakstot ziņu uz registratura@ventspilspoliklinika.lv.

Triecienviļņu terapiju izmanto šādos gadījumos:
• sāpes pleca locītavā pēc traumas vai sakaļķojumiem;
• sāpes elkoņa locītavā;
• karpālā kanāla sindroms (nospiests nervs plaukstas pamatnē vai elkoņa apvidū);
• muskuļu sasitumi, sastiepumi;
• sāpes ceļa locītavā;
• papēža pieši (papēža kaula sabiezējums);
• sāpes pēdas locītavā – saišu pārkaļķojumi, kalcifikātu ieslēgumi, traumas un citi bojājumi.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • 0
    Margrieta666 29.10.2020, 15:16:01

    Kāpēc gan vēl vajadzētu pierakstīties uz fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsta konsultāciju ,ja triecienviļņu terapijas nepieciešamība notādīta traumatologa-ortopēda slēdzīenā?

  • 0
    Ventspils poliklīnika 30.10.2020, 13:31:47

    Labdien!
    Tas tādēļ, ka Ventspils poliklīnikā ar triecienviļņu terapijas iekārtu strādā fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsts. Ja iepriekš veikti izmeklējumi, ārsts traumatologs uzstādījis diagnozi un nav kontrindikāciju šai terapijas metodei, tad, protams, ārsts veiks procedūru pēc individuāla plāna, ņemot vērā diagnozi.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: