Pensionāru biedrība Ventspils liedags jauno gadu iesākusi darbīgi un piedāvā saviem biedriem iespēju iesaistīties dažādos pulciņus.

Sociālā dienesta atbalstītais projekts Pieliksim dzīvei gadus, paliksim gadiem dzīvi ar 1000 latu finansējumu ļauj senioriem organizēt dažādas nodarbības. 
Piemēram, pagājušajā gadā latvisko garamantu cienītāja Aija Kaminska aicināja vienaudžus, kurus interesē senču mantojums, izveidot pulciņu Folkloras lāde. Decembrī, kad notika pirmā nodarbība, uz tikšanos ieradās 18 seniori, bet šonedēļ Kultūras centrā pulcējās vairāk nekā 30 senioru. Folkloras lādi viņi atver divas reizes mēnesī – pirmajā un trešajā pirmdienā plkst. 12, katrreiz kopā pavadot trīs stundas, kas vienmēr aizskrien vēja spārniem. 
Tas, vienā balsī apgalvo biedrības Ventspils liedags dalībnieki, esot pasniedzējas Aijas nopelns: «Viņa mums ir zinoša, prot interesanti visu izstāstīt un parādīt.» Lai nenotiktu tukšu salmu kulšana, Aija izplānojusi, ko katrā reizē stāstīs: «Runāju par dažādām tēmām un vienmēr pieminu arī tikumu. Folklorā slēpjas īpaša gudrība, un to nevar tā paķert viens un divi. Ir labi, ja cilvēki iedziļinās, kā svinami ģimeņu, kā – gadskārtu godi.» Aija savējiem izstāsta teoriju un mudina arī padziedāt, ja lustīgs prāta, iemāca arī kādu rotaļu.
Seniori, saka biedrības Ventspils liedags vadītāja Ligita Kristovska, interesējas par dažādām brīvā laika pavadīšanas iespējām, tādēļ ar prieku uztverta ziņa par iespēju iesaistīties projektā Senioru labo darbu maratons: «Šo izdevību mums piedāvāja biedrība Baltā māja no Līvāniem. Mēs jau  esam sadarbojušies, un tagad atkal visi kopā, piesaistot arī Latvijas pensionāru organizācijas, līdz nākamā gada februārim organizēsim vairākus seminārus un labdarības pasākumus, apraksti par aktīvākajiem pensionāriem no katra reģiona tika iekļauti Senioru labo darbu grāmatā. Bet pats interesantākais laikam ir dažādi pulciņi, ko piedāvājam apmeklēt.»
Aptaujājot savējos, Ligita secinājusi, ka lielākā interese izrādīta par pērļošanu, stikla apgleznošanu, tamborēšanu, nūjošanu un folkloru. Pateicoties piešķirtajam finansējumam, senioriem par nodarbībām un materiāliem nav jāmaksā, turklāt viņu rīcībā paliek viss, ko viņi izgatavo, piemēram, apgleznoti trauki un tamborētas sedziņas.
Kristovska: «Šādas aktivitātes vajadzīgas, lai pensionāri nejustos vientuļi un atstumti un viņiem būtu, kur aiziet arī ikdienā. Nodarbībās cilvēki satiekas, aprunājas, iepriecina cits citu ar kādu nieciņu, un atkal var dzīvot ar gaišu smaidu. Aicinu arī citus seniorus pievienoties mums, jo kopā vienmēr jautrāk!»

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: