Jaunie uzņēmēji – brāļi Krists un Matīss – krīzes situācijā atrod jaunas iespējas, nevis iemeslus čīkstēšanai. Ventspilnieki attīsta biznesu, kas virzīts uz iekšējo un eksporta tirgu, un operatīvi reaģē uz mainīgo pieprasījumu.

Uzņēmums SIA Martess Factory, kas izveidots pagājušajā gadā, no ekoloģiskiem materiāliem ražo mājiņas kempingiem un atpūtai dabā. Ideja pieder Kristam Kūlam un preču zīmes Ragnar Glamp House izstrādātājam Renāram Indriksonam. Namiņu ražošanā iesaistīts arī Krista brālis Matīss, kurš jau vairākus gadus nodarbojas ar grilēšanas inventāra ražošanu un pārdošanu Vācijas tirgū, kā arī koka materiālu ražošanu un tirdzniecību.

Biznesa idejas pamatā – paaugstināts pieprasījums pēc naktsmītnēm svētku un lielu pasākumu laikā. Stilizētas, paaugstināta komforta mājiņas, kuras idejas autori nodēvējuši par glempingu (saīsinājumā no glamūrīgs kempings), ir transportējamas. Mājiņu iekšpusē ir viss nepieciešamais ērtai dzīvošanai – mēbeles, ērtības, elektrība. Sākotnēji mājiņas bija paredzētas pārsvarā kempingiem, ļaujot nepieciešamības gadījumā palielināt naktsmītņu skaitu. Patlaban glempinga sākotnējā versija jau apaugusi ar dažādiem modeļiem un specifikācijām. Mājiņas, kuras ražo Martess Factory, var izmantot gan kempingos, gan privātām vajadzībām.

Glempinga ideja nav nekāds jaunums. Piemēram, Austrālijā tādi namiņi aktīvi tiek izmantoti kempingos. Eiropai, toskait Latvijai, šis ir jaunums, stāsta brāļi Krists un Matīss. Eiropā glempings kļūst arvien populārāks, pateicoties ekotūrisma attīstībai. Ventspilnieku jauninājums ir tāds, ka viņu modeļi ir izgatavoti tikai no ekoloģiskajiem materiāliem, pārsvarā – koksnes. Glempingu mājiņu ražošana attīstās Matīsam Kūlam piederošajā nekustamajā īpašumā Ventavā. Patlaban brāļi gatavo telpas, lai tajās varētu salikt dažāda lieluma un modeļa mājiņas.

Martess Factory pirmā produkcija jau nosūtīta eksportam – pirmo mājiņu, kas salikta Ventspils novada Vārves pagastā, pirms koronakrīzes paguva uzstādīt kādā Francijas kempingā. Šim kempingam tika pasūtītas 10 mājiņas, vēl četras pasūtītas kempingam Holandē, saņemts pasūtījums arī no Islandes. Tomēr Covid-19 dēļ kempingi Eiropā pagaidām ir slēgti, un ventspilnieku sadarbībā ar pasūtītājiem šobrīd iestājusies pauze.

Toties līdz ar ierobežojumu atcelšanu atdzīvojies vietējais tūrisms. Latvijas iedzīvotāji, pavadījuši gandrīz trīs mēnešus izolācijā, vēlas saskarsmi ar dabu, kas var nodrošināt pieprasījumu pēc glempingiem vietējā tirgū. Līdztekus mājiņām vietējais tirgus izvirza papildu pieprasījumu pēc stacionāro pirts mājiņu un pārvietojamu kublu izgatavošanas. Martess Factory izstrādā pirts un kublu modeļus, saņem pasūtījumus no vietējiem pircējiem un pateicas pandēmijai par sniegtajām jaunajām iespējām. Arī glempingiem, kas sākotnēji bija paredzēti dienvidu tirgum, šobrīd top siltināti modeļi, kas ir piemēroti Skandināvijai.

Krists un Matīss ir ventspilnieki kopš dzimšanas. Krists pabeidzis Ventspils Augstskolu, mācījies mārketingu un sociālos tīklus. Matīss grasījās saistīt savu profesionālu karjeru ar sporta pedagoģiju, tomēr muguras trauma mainīja šos plānus. Padomājis par nākotni, Matīss saprata, ka vēlas nodarboties ar koku. Kopš 2007. gada viņš attīsta privāto biznesu, kas saistīts ar grilēšanas inventāra ražošanu. Brāļu un viņu partnera Renāra Indriksona profesionālās zināšanas un iemaņas pilnībā nosedz visas uzņēmuma vajadzības – no materiālu ražošanas līdz gatavās produkcijas virzībai un pārdošanai tirgū. Visus darbus puiši veic paši, viņiem palīdz tikai viens celtniecības speciālists. Līdz ar ražotnes attīstību noteikti būs vajadzīgas papildu darbarokas – nešaubās brāļi.

Jaunie uzņēmēji cenšas izmantot visas iespējas, ko sniedz Ventspils privāto uzņēmumu attīstībai. SIA Martess Factory ir uzņemts Ventspils Biznesa inkubatorā, kur saņem nepieciešamo atbalstu kā iesācējuzņēmums. «Mūsu mērķis ir attīstīt ražošanu, strādāt darbu, kas pašiem patīk, un materiāli nodrošināt savas ģimenes,» saka Matīss. «Mums ir svarīgi palikt Kurzemē, Ventspilī, attīstīt un paplašināt šeit savu ražotni,» brāli papildina Krists.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    T.Montāns 09.06.2020, 18:31:57

    Respekts!!! Malači

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: