Saistībā Covid-19 vīrusa izplatību Latvijā līdz Lieldienām izsludināta ārkārtējā situācija, nosakot virkni stingru ierobežojošu pasākumu, ceturtdien pēc valdības ārkārtas sēdes paziņoja amatpersonas.

Ārkārtējā situācija ir spēkā no lēmuma pieņemšanas brīža līdz šī gada 14.aprīlim ar mērķi šajā laikā ierobežot Covid-19 izplatību. Veselības ministrija (VM) noteikta par atbildīgo institūciju darbību koordinācijai ārkārtējās situācijas laikā. Ārkārtējās situācijas laikā valsts un pašvaldību iestādēm uzdots izvērtēt un iespēju robežās nodrošināt klātienes pakalpojumu sniegšanu attālināti.

Lai apmeklētu pirmsskolas izglītības iestādi, vecākiem 13.martā ir jāiesniedz pirmsskolas izglītības iestādē rakstisks apliecinājums, ka bērns un ģimene nav apmeklējuši Covid-19 skartās valstis vai teritorijas, nav bijuši kontaktā ar Covid-19 saslimušajiem vai kontaktpersonām un vecākiem nav iespēju citādi nodrošināt bērna pieskatīšanu. 

Tāpat tiks pārtraukta mācību procesa norise klātienē visās citās izglītības iestādēs, nodrošinot no 2020. gada 13. marta mācības attālināti, izņemot centralizēto valsts pārbaudījumu norisi.

Pārtraukta tiks visu kultūrizglītības un sporta profesionālās ievirzes un interešu izglītības programmu mācību procesu norise, piemēram, treniņu, sacensību un mēģinājumu norise. Ar 13.martu atcelti un aizliegti visi publiskie pasākumi, sapulces, gājieni un piketi virs 200 cilvēkiem.

Turpretim tūrisma pakalpojumu sniedzējiem uzdots iespēju robežās piedāvāt pārcelt un neplānot tūrisma braucienus uz Covid-19 skartajām valstīm un teritorijām, no kurām atgriežoties, ir jāveic īpaši piesardzības pasākumi atbilstoši Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) mājaslapā publicētajai informācijai.

Iespēju robežās uzdots atcelt, pārcelt un neplānot darba braucienus un komandējumus uz Covid-19 skartajām valstīm un teritorijām, no kurām atgriežoties ir jāveic īpaši piesardzības pasākumi atbilstoši SPKC norādījumiem. Tāpat jānodrošina, lai darbos, kas, saistīti ar iespējamu risku citu cilvēku veselībai, netiktu nodarbinātas personas ar akūtas elpceļu infekcijas simptomiem.

Savukārt ārstniecības iestādēm, sociālās aprūpes institūcijām un ieslodzījumu vietām tiks ierobežoti trešo personu apmeklējumi, izņemot ar iestādes vadītāja atļauju pamatfunkciju nodrošināšanai.Var arī tikt ierobežotas likumā noteiktās ieslodzīto tiesības, atbilstoši Ieslodzījumu vietu pārvaldes priekšnieka lēmumam.

Fiziskās personas tiek aicinātas atturēties no ārvalstu braucieniem. Personām un kontaktpersonām, kuras atgriezušās no Covid-19 skartās valsts vai teritorijas, turpmāk obligāti būs jāveic īpaši piesardzības pasākumi, tostarp 14 dienas pēc izbraukšanas no minētās valsts vai teritorijas jānovēro savu veselības stāvokli, divas reizes dienā mērot ķermeņa temperatūru.

Cilvēkiem nekavējoties jāzvana 113, ja parādās kādas akūtas elpošanas ceļu infekcijas pazīmes, piemēram, iesnas, klepus, rīkles iekaisums, paaugstināta ķermeņa temperatūra, elpošanas traucējumi. Personām jāveic pašizolēšanās dzīvesvietā jeb mājas karantīna un jābūt pieejamiem saziņai un sadarbībai ar ģimenes ārstu un citām ārstniecības personām.

Tāpat cilvēkiem jānovēro savs veselības stāvoklis. Iedzīvotājiem, kuri atgriezušies no Covid-19 skartas valsts, uzdots nepakļaut citas personas inficēšanās riskam, cenšoties samazināt tiešus kontaktu ar citiem cilvēkiem, proti, neuzņemot viesus, neapmeklējot publiskas vietas, institūcijas un nedodoties privātās vizītēs.

Tāpat šie iedzīvotāji aicināti uzturēties dzīvesvietā un nedoties uz darbu, sabiedriskām vietām, vietām, kur uzturas liels skaits cilvēku, kā arī iespēju robežās neizmantot sabiedrisko transportu. Šiem cilvēkiem pirmās nepieciešamības preču vai pārtikas iegādei jāizmanto kāda no šīm iespējām - piegāde mājoklī, izvairoties no kontakta ar piegādātāju, pārtikas vai preču piegāde ar tuvinieku palīdzību, atstājot tās pie durvīm. Tāpat augstākminētie cilvēki var lūgt pašvaldības sociālā dienesta palīdzību, izvairoties no tieša kontakta ar sociālo darbinieku.

Ja nav citu risinājumu, veikalu šie cilvēki var apmeklēt ar medicīnisko masku, stundās, kad veikalā mazāk cilvēku, ievērojot divu metru distanci no veikala apmeklētājiem un pārdevējiem un ievērojot roku un klepus higiēnu.

Ar ārkārtas stāvokļa izsludināšanu Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā un stacionārās ārstniecības iestādēs strādājošām ārstniecības personām, kā arī SPKC strādājošiem epidemiologiem atļauts noteikt tādu virsstundu darba laiku, kas pārsniedz Darba likumā noteikto maksimālo virsstundu laiku, bet nepārsniedz 60 stundas nedēļā. VM virsstundu darba apmaksai nepieciešamie papildus finanšu līdzekļi tiks pieprasīti no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

Pasākumi tiks finansēti no institūcijām iedalītajiem valsts budžeta līdzekļiem saskaņā ar likumu "Par valsts budžetu 2020.gadam", kā arī pēc institūciju motivēta pieprasījuma no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem". Šādos gadījumos lēmumu par finansējuma piešķiršanu pieņem Ministru kabinets.

Likums "Par ārkārtējo situāciju un izņēmuma stāvokli" paredz, ka ārkārtējo situāciju var izsludināt arī tad, ja, būtiski apdraudēta valsts, sabiedrības, vides, saimnieciskās darbības drošība vai cilvēku veselība un dzīvība.

Likums paredz valdībai tiesības izsludināt ārkārtējo situāciju uz laiku līdz trim mēnešiem. Valdībai ir tiesības nepieciešamības gadījumā vienu reizi pagarināt izsludināto ārkārtējo situāciju uz laiku, kas nav ilgāks par trim mēnešiem.

Vienlaikus ir nepieciešams arī Saeimas lēmums par ārkārtējās situācijas izsludināšanas pamatotību. Saeimas Prezidijam Ministru kabineta lēmums par ārkārtējo situāciju ir nekavējoties jāiekļauj Saeimas sēdes darba kārtībā. Ja Saeima to noraida, valdības lēmums zaudē spēku un saskaņā ar to ieviestie pasākumi nekavējoties tiek atcelti.

Lasi vēl

Komentāri (27)

  • -3
    i 12.03.2020, 18:08:02

    Kur ir nopērkamas maskas? Aptiekās nav. Internetveikalos nav, bet ja ir tad cenas nenormāli uzskrūvētas. Vai valstij par to nebija laikus jāpadomā un jāsagādā...

  • -2
    Zyklon B 12.03.2020, 18:50:07

    Masku var pagatavot katrs pats.No vates slāņa un vairākās kārtās saliktas marles.Vēl vajag diegu,adatu un nedaudz pacietības.
    Var sameklēt no Psrs okupācijas laika saglabājušās brošurās "Tas jāzina katram",tur,ja nemaldos .bija aprakstīts.

  • -11
    ^^—^^ 12.03.2020, 18:56:23

    Parastam, veselam cilvēkam maskas nav jāvelk - SPKC un slimnīca saka, ka tās ir jāvelk slimniekam!

  • -3
    Zyklon B 12.03.2020, 19:21:27

    https://books.google.lv/books?id=gfuwBAAAQBAJ&pg=PA26&lpg=PA26&dq=vates+marles+maska&source=bl&ots=f3KJjs9e6J&sig=ACfU3U1h9sezhFzXosC_lzdCHXXJTBqKtg&hl=lv&sa=X&ved=2ahUKEwj-7OqUuZXoAhXhpIsKHWFZBJIQ6AEwAnoECAsQAQ#v=onepage&q=vates%20marles%20maska&f=false

  • 0
    All-cash 16.03.2020, 18:07:51

    Paņm sievieš puptur,vien puss, un mauc uz ģīm.

  • -3
    Nah Nahs IX 12.03.2020, 18:46:41

    Pirmais,ko vajadzēja darīt-slēgt robežu!!!
    Nu jau par vēlu...

  • -3
    ^^—^^ 12.03.2020, 18:57:25

    Jā, piekrītu - žēl, ka valsts nerīkojās ātrāk - gan lidostas, gan vilcienu satiksmes un robežkontroles jautājumos..

  • -14
    keda 12.03.2020, 20:06:09

    Pietiek mētāt specus! Gan mūsu, gan PVO speciālisti saka, ka viss tika darīts atbilstoši. Pietiek nīdēt!

  • -1
    karlito 12.03.2020, 19:50:52

    redzēs,kas notiks veikalos...cilvēki tos izpirks tukšus...

  • -2
    Krišs Daugulis 12.03.2020, 20:07:09

    Āds mask a ābol mute neder?!

  • -7
    Latvija pāri visām! 12.03.2020, 20:08:50

    Jau paguvu.)
    Kad sākas ažiotāža, labāk pasteigties. Krājumi ir jāveido tāpēc vien lai nevazātos pa veikaliem dēļ katra nieka.

  • 0
    Gaigaliiii 12.03.2020, 20:31:00

    Maximā jau izpērk griķus un toletes papīru..iešu arī rīt pirkt

  • -12
    keda 12.03.2020, 21:00:44

    Tuk tuk....

  • -11
    keda 12.03.2020, 21:04:32

    tuk-tukiem un dam-damiem:
    Šobrīd Latvijas veikalos ir pietiekams daudzums ar produktiem, lai nodrošinātu cilvēkiem nepieciešamo iztiku, taču, ļaujoties panikai, atsevišķos veikalos ir izpirktas konkrētas preces, kuras rīt atkal būs pieejamas, aģentūrai LETA pavēstīja Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) prezidents Henriks Danusēvičs.

  • -4
    ventspilniece.lv 12.03.2020, 21:08:40

    Bet kāpēc gan nesapirkt vairumā to,kas ilgi uzglabājams?
    Jā,izpirktie plaukti ilgi tukši nestāvēs,bet-vai nepacels cenas?

  • -1
    mja 12.03.2020, 21:07:13

    Un kā ar ostas aktīvo darbību. Prāmji kursē kā kursejusi no Zviedrijas. Vispār nekāda atbildība vai rosība samazināt iebraucējus netiek darīta.

  • -1
    Tas pats 12.03.2020, 21:08:12

    Katram sava taktika kā pasargāt sevi. Es arī uzskatu ka jāiepērk pārtika un jāsēž mājās. Mazāk blandies pa bodēm. Veselās būšu.

  • -11
    A.n.i.t.a 13.03.2020, 04:33:02

    Visupirms, slimajiem nav ko staigāt apkārt , pārtiku iepirkt lielos daudzumos nav prāta darbs, vai tad tikai ar griķiem barosies , bez gaļas , olām , dārzeņiem , augļiem un piena produktiem?Kādam tas noteikti ir izdevīgi, varēs izpārdot neejošu preci,piemēram, konservus un cenas arī cels uz augšu. Jācer, ka turpmāk uzskaitīs katru ar parasto gripu saslimušo un nomirušo , tad varēs izvērtēt, salīdzināt , kas ļaunāks, pagaidām īsti skaidrs nav.

  • -2
    FerdinanTs. 13.03.2020, 06:13:40

    Maskas par skādi nenāks arī veselajiem.
    Vispareizāk būtu,ja ārpus mājas bez maskām neviens neietu.

  • -3
    Arvic Sauleskalns 13.03.2020, 08:24:16

    Ar masku tikai uz banku!
    Uz veikalu nē!

  • -3
    krustmateflorence 13.03.2020, 10:04:59

    Tas ir cilvēcei kā Dieva sods, gan pa pastāvīgo dabas postīšanu, gan dzīvnieku mocīšanu, gan pa vardarbīgo un ļauno cilvēku sastrādātajiem darbiem.
    Ar to nekas vēl nebeigsies, tas tikai sākums,jo pa visu šai dzīvē -būs agri vai vēlu mums ikvienam jāsamaksā.

  • 0
    Jeska 13.03.2020, 10:19:44

    Interesanti, Ventspilī šodien skolas slēgtas, bet Jelgava skolnieki šodien iet uz skolu! Jelgava nav Latvijā? Viens likums visiem!

  • -1
    некто 13.03.2020, 11:59:05

    Un tad kāpēc nevar slēgt spēļu zāles ?Tur taču arī pulcējās daudzie cilvēki.

  • -1
    krustmateflorence 15.03.2020, 11:29:14

    dzertuves un publiskos namus Ventspilī neslēdz???

  • 0
    .666.ventspils.lv 15.03.2020, 11:54:33

    Kur,vai Jūras ielā 36 arī slēgts?

  • -1
    krustmateflorence 11.03.2021, 19:04:14

    prātiņ nāc mājās, šeit Ventspilī daudziem tā ļoti,ļoti,ļoti pietrūkst... .

  • 0
    Juris Orinskis 12.03.2021, 15:56:06

    Par robežas slēgšanu gan nevar piekrist. Loģiski domājot, tad arī prāmju satiksme būtu spiesta meklēt citu ostu. Un vēlāk atpakaļ jau vairāk neatgrieztos uz tik nestabilu reģionu. Attiecīgās kravu plūsmas momentā atrastu citus tranzītceļus. Arī visas to apkārtnes iedzīvotāju ģimenes, kuru pārstāvji ir spiesti pelnīt maizi svešatnē, nonāktu ķīlnieku stāvoklī bez iztikas līdzekļiem. Ierobežojumiem jābūt samērīgiem un pirmajā vietā ir eksistenciālo vajadzību nodrošināšana iedzīvotājiem. Tie, kas maizi pelna ārzemēs, šeit pilnīgi nekādus pabalstus sakarā ar ārkārtas situāciju nesaņem. Ventspils osta knapi elpo. Taču nevajag to pavisam nobeigt.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: