Pašvaldības SIA Ventspils reiss patlaban strādā deviņas autobusu vadītājas – daiļā dzimuma pārstāves –, un viena no tām ir Kristīne Birziņa. Viņa ir apliecinājusi profesionalitāti gan darbā pie stūres, gan arī saskarsmē ar pasažieriem.

Lai iepazīstinātu ar meistarīgākajiem uzņēmuma darbiniekiem, Ventspils reiss uzsāk jaunu publikāciju sēriju Stāsti par šoferiem. Pirmā, kas tika aicināta uz sarunu, bija Kristīne Birziņa.

Pirmoreiz ideja par darbu pie autobusa stūres viņai ienākusi prātā pirms vairākiem gadiem, jo arī ikdienā Kristīne ir kaismīga autobraucēja un vienmēr gribējusi vadīt lielgabarīta auto. «Jo lielāka, jo labāk,» smej Kristīne. Toreiz viņa nesadūšojās pārmaiņām. Taču gadus vēlāk, kad bija sagaidījusi savu ceturto atvasi un dekrēta atvaļinājums tuvojās izskaņai, dzīve piespieda atgriezties pie šīs idejas. Tam iedrošinājis arī vīrs. Viņa pielika punktu darbam viesmīlības jomā un pieteicās kursiem, lai iegūtu C un D kategorijas autovadītāja apliecību un 95. kodu. Eksāmenus, kas nemaz nav viegli, Kristīne nolikusi ar pirmo reizi. Drīz pēc tam viņa uzsāka darbu Ventspils reisā par autobusu vadītāju. Kopš tās dienas ir pagājuši nepilni divi gadi, kuru laikā viņa sevi parādījusi no labākās puses. Kristīni dara laimīgu dzīves lielās pārmaiņas un darbs Ventspils reisā, jo, strādājot par autobusa vadītāju, viņai ir iespēja ne tikai nodoties savam vaļaspriekam – braukšanai pie stūres –, bet arī strādāt ar cilvēkiem.

Ikdienā Kristīne vada mazas ietilpības autobusus gan pilsētas, gan starppilsētu maršrutos – viņa brauc uz Rīgu, Kuldīgu, Dundagu un citur. Runājot par savu darbu, sieviete ir apņēmības pilna paaugstināt kvalifikāciju un nākotnē vadīt arī lielas ietilpības autobusus.

Kristīne atceras, ka sākums nebija viegls. Pirmās divas nedēļas, kurās notika apmācības, viņa apguva pilsētas maršrutus un iepazina darba specifiku. Neskatoties uz to, ka bija apzinīga un darīja visu pēc labākās sirdsapziņas, pirmā īstā darba diena nāca ar lielu satraukumu un apjukumu: «Iekāpu autobusā un sapratu, ka nekā nezinu. Pirmajā dienā biju kā izspiests citrons uz salātiem.» Taču, neraugoties uz to, viss izdevās labi un arī pasažieri todien bijuši ļoti atsaucīgi.

Sabiedrībā joprojām valda aizspriedumi par sievietēm autobusa vadītājām, un šo tēmu sarunas laikā komentēja arī Kristīne. Viņa neslēpa, ka attieksme, ko pauž vīrieši, mēdz būt dažāda, un ne vienmēr tā ir glaimojoša. Darbā viņai nācies uzklausīt arī nepatīkamas piezīmes, bet tas nemazina pārliecību par sevi kā autobusa vadītāju. «Es esmu pārliecināta par to, ko daru, un zinu, ka daru to labi,» tā Kristīne. Vienlaikus viņa piebilda, ka ir saņēmusi arī komplimentus par braukšanas kultūru, autobusa vadīšanas iemaņām u.tml.

Kristīnei autobusa vadītāja darbā vienlīdz svarīga ir saskarsme ar pasažieriem. Viņa neskopojas nedz ar priecīgiem Labrīt!, nedz novēlējumiem Lai jauka diena!. «Es vienkārši nevaru savādāk,» patiesa bija autobusa vadītāja.

Apmaksāta informācija.

Lasi vēl

Komentāri (11)

  • -2
    inga 04.02.2020, 08:33:26

    Vēlu veiksmi! Tiešām jauka šoferīte!

  • -2
    Kriska 04.02.2020, 09:48:17

    Tos novēlējumus es arī esmu saņēmusi

  • -9
    Pilsēta 04.02.2020, 09:58:38

    Kaut kā jocīgi. Noliek kategoriju un uzreiz iet strādāt par autobusa šoferi? Ventspils reiss (drošākais pārvadātājs) ņem darbā šoferus, cilvēku pārvadāšanai, bez pieredzes uz ceļa? Braukšana ar instruktoru un eksaminātoru vai ar pilnu autobusu ar cilvēkiem ir divas dažādas lietas. Nemaz nerunājot par bērniem autobusā.
    Bet, Ventspils reisa vadība jau noteikti labāk zina kā ir pareizi.

  • -5
    ^^—^^ 04.02.2020, 14:39:27

    Nu paga, Tu runā tā it kā būtu tikko nokārtojusi tiesības. Bet viņa tak tikai kategoriju paaugstina. Braukusi varbūt visu apzinīgo mūžu un iespējams brauc vēl labāk nekā dažs labs iesācējs vai vīrietis.

  • -2
    Persona 04.02.2020, 22:23:26

    Izstāsti man, kā lai viņa iegūtu pieredzi pēc kategorijas saņemšanas, ja nekur neņemtu darbā? :D

  • -3
    Andris R. 04.02.2020, 10:44:13

    Pilsēta...jūs ko, viņai taču ir jau b kategorija un tad tik liek attiecīgi uz autobusu. Kurš d kategorijā vadā pilnu auto ar pasažieriem mācību laikā?

  • -3
    Andris R. 04.02.2020, 10:46:12

    Un ja nemaldos, tad d kategoriju var likt, ja ar b ir braukts noteikts laika posms 3 gadi.

  • -2
    Andris R. 04.02.2020, 10:48:06

    Neesmu braucis pie šīs šoferes, bet varu teikt, ka sievietes pie stūres brauc uzmanīgāk nekā šoferi vīrieši.

  • -1
    Rimich 04.02.2020, 11:47:53

    Malacis! Prieks par tavu mērķtiecību un apņemšanos. Lai Tev viss izdodas tagad un turpmāk!

  • -4
    FerdinanTs. 04.02.2020, 13:16:13

    Sieviete ir labs kā šofers,
    Ja tai mute ciet kā kofers!

  • -1
    qwerty 04.02.2020, 19:30:06

    Tikai minējums: varbūt atalgojums VR ir tāds ,ka jauni vīrieši nevēlas šo darbu, bet tieši sievietei ir OK?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: