Latvijā cilvēkiem svarīgāk esot paēst, nevis ko un kā ēst. Teiktais skan mazliet aizvainojoši, kaut gan jāatzīst – daļa patiesības tur ir. Produktu kvalitātei pievēršam pārāk maz uzmanības.

Svarīgi, lai ģimene būtu pabarota. Nereti galvenais, kam pievēršam vērību, ir izstrādājuma cena, nevis tā izgatavotājs, produkta sastāvs, kaloriju daudzums tajā utt. Turklāt, lai vēl vairāk sajauktu pircēju prātus, uzraksts ne vienmēr ir patiess. Piemēram, domādami, ka iegādājamies krējumu vai sieru, izrādās, ka pirkumu grozā esam ielikuši krējuma vai siera izstrādājumu, kura kvalitāte un garšas īpašības atpaliek no oriģināla...

Ne velti valodnieki uzsākuši jauno izstrādājumu nosaukumu meklējumus. Arī Ulmaņlaikos esot gatavots sviests, kam taupības nolūkā pievienoti tauki. Taču tā nosaukumā bijis norādīts uz šo faktu – taupsviests. Varbūt krējuma izstrādājumam vajadzētu saukties par krējumeli vai par taupkrējumu?

Speciālistu viedokļi par oriģinālajiem produktiem un to izstrādājumiem, kvalitāti, garšu, iespaidu uz cilvēka veselību ir dažādi. Tomēr nekādi nevaru nepieminēt franču dietologa Mišela Montinjaka teikto, ka mazkaloriju uzturs cilvēkiem, kas vēlas notievēt, garantē neveiksmi. Lai samazinātu svaru, jāraugās vienīgi uz produktu kvalitāti, nevis uz apēsto daudzumu. Varbūt viņam tiešām taisnība, jo francūziete katra vīrieša un arī sievietes prātā asociējas ar šarmu, eleganci, izkoptu tēlu un arī ar slaidumu, bet francūzis... būtībā ar to pašu. Turklāt francūži dzīves ilguma ziņā ierindojas pirmajā trijniekā Eiropas Savienības valstīs, bet pasaulē ieņem 10. vietu: sieviešu dzīve Francijā ilgst 84,1 gadu, vīriešu – 77,1. Toties Latvija šajā sarakstā ir 87. vietā: sievietes pie mums dzīvo vidēji 77,7, bet vīrieši – 67,3 gadus.

Iedzīvotāju dzīves ilgums nenoliedzami ir cieši saistīts ar veselības stāvokli. Jo veselāks – jo ilgāk dzīvo. Pētot francūžu ēšanas paradumus, nevar neievērot, ka viņu uzturā nozīmīgu vietu ieņem siers un vīni – uzturvielas, kas Latvijā nebūt neierindojas visveselīgāko pārtikas produktu sarakstā. Un vēl – par oriģinālajiem produktiem un to izstrādājumiem, jo izrādās, ka veikalu plauktos rindojas ne tikai siera izstrādājumi, bet arī vīnu izstrādājumu pudeles.

Vairāk lasi šodienas laikraksta "Ventas Balss" veselības lappusītē!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: