Pirms četriem gadiem Rīgā aizsākusies kustība TechGirls saista arī ventspilnieces. Pirmā tikšanās notika koprades telpās Biznesa atbalsta centrā.

Kustība TechGirls radusies, jo arvien vairāk izjūtams darbaspēka trūkums informācijas tehnoloģiju (IT) jomā. Kā zināms, tieši šī nozare attīstās visstraujāk, toskait arī Latvijā. Tomēr pētījumu rezultāti brīdina: 2022. gadā darbaspēka deficīts IT nozarē Latvijā sasniegs 16 000 cilvēku! Situāciju šajā nozarē nolēmušas glābt jaunas sievietes. 2015. gadā Rīgā dzima kustība TechGirls. Šodien to pārstāv gana plaša un darbīga komanda, pastāstīja rīdziniece Anna Andersone. Kustība paplašinās, izejot ārpus galvaspilsētas robežām. TechGirls komandas jau ir izveidotas un darbojas Vidzemē un Liepājā.

Uz Rīgas organizācijas TechGirls aicinājumu atsaukušās arī ventspilnieces. Uz pirmo tikšanos, kuru organizēja Biznesa atbalsta centra telpās, ieradās vairāk nekā divdesmit jaunu sieviešu, kas pārstāv dažādas nozares un profesijas. Sākumā Andersone pastāstīja par situāciju IT nozarē. Latvija ir nonākusi līderpozīcijā Eiropā informācijas tehnoloģiju patēriņa ziņā, taču vienlaikus atpaliek IT produktu izveidē. Nodarbināto īpatsvars šajā nozarē veido tikai 2,2% no visiem strādājošajiem.

Informācijas tehnoloģijas tradicionāli tiek uzskatītas par vīriešu profesiju, lai gan sievietes no TechGirls ir iecerējušas kliedēt šo stereotipu. Un tomēr 80% visu IT jomā strādājošo veido vīrieši un tikai 20% – sievietes. Vēl viena nozares īpatnība ir gana lielais imigrantu īpatsvars – pārsvarā no Ukrainas, Moldovas un Krievijas.

Lai arī pēdējā laikā IT ir manītas jaunas tendences – piemēram, pieaudzis meiteņu īpatsvars, kas apgūst tehnoloģijas mācību iestādēs –, līdz pilnvērtīgam izrāvienam vēl ir tālu. Kā norāda aptaujas, tikai nedaudz vairāk par 2% 8. klases skolnieču plāno saistīt savi dzīvi ar IT. «Tieši tādēļ mēs arī esam, izveidojot pirmo komūnu Latvijā, kas kā savu mērķi izvirza iedvesmot meitenes un sievietes,» norādīja TechGirls komandas pārstāve. Jāatzīst, ka ceļā uz savu mērķi meitenēm ir daudz ko izdevies izdarīt. Rīdzinieces organizē tikšanās, kas notiek pārsvarā vakaros, un bezmaksas darbnīcas, kur dalās ar informāciju par to, kā izveidot jaunu uzņēmumu, izstrādāt virtuālās spēles. TechGirls pasākumus aizvadīto četru gadu laikā apmeklējuši ne mazāk kā 2,5 tūkstoši iedzīvotāju, pastāstīja Andersone. Rīgas komandai TechGirls izdevies piesaistīt aptuveni 40 mentorus, toskait ārpus Latvijas robežām, un izveidot stipendiju programmu meitenēm, kas apgūst IT. Un, ja 2018. gadā tika piešķirtas 20 stipendijas, tad šogad – jau 120, pateicoties sadarbībai ar kompāniju Accenture.

Pēc prezentācijas Andersone atbildēja uz tikšanās dalībnieču jautājumiem, bet pēc tam ventspilnieces dalījās ar savu pieredzi IT jomā. Žanete Mertena no Digitālā centra, Māra Kalneja no Digitālā centra un Ventspils Tehnikuma, kā arī Laura Karatajeva un Jana Gruntmane pastāstīja par savām attiecībām ar informācijas tehnoloģijām darbā, profesionālajā karjerā un privātajā biznesā. Pirmās tikšanās izskaņā dalībnieces nobaudīja kūkas gabaliņu un padzēra tēju. Rīdzinieces sola palīdzēt organizēt un sarīkot Ventspilī vienu vai divus TechGirls pasākumus mēnesī.

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: