Arvien vairāk ventspilnieku izvēlas zaļo dzīvesveidu, mainot savus ieradumus par labu daudzkārt lietojamajiem dabīgajiem materiāliem, atkritumu samazināšanai, ilgākai mantu un priekšmetu lietošanai.

Ventspilniece Karīna Ziemele uzskata, ka zaļā domāšana neprasa daudz pūliņu – vienkārši ikdienas dzīvē ir jāatjauno mūsu vecmāmiņu ieradumi. Viņa dalās ar vairākiem praktiskiem padomiem, kā maksimāli samazināt plastmasas izmantošanu ikdienas dzīvē.

Karīna strādā par pārdevēju jaunajā veikalā Daba, kuru nesen atklāja Ventspilī. Veikals ir saistošs ar to, ka tajā var iegādāties Latvijas ražotāju preces un tas demonstrē vērīgas attieksmes pret apkārtējo vidi principus, piedāvājot iepakojumu no papīra un citiem bioloģiskajiem materiāliem. Karīnai Ziemelei ir ļoti tuva jaunā veikala koncepcija, jo viņa jau vairākus gadus pati piekopj zaļo domāšanu un motivē to pašu darīt arī savus tuviniekus.

Saista vietējās preces

Karīna ir ventspilniece, kas atgriezusies savā pilsētā pēc vairāku gadu mācībām un darba galvaspilsētā. Rīgas koledžā viņa apguva reklāmas un sabiedrisko attiecību pamatus un strādāja televīzijā, pārsvarā nodarbojoties ar fotografēšanu un dizaina projektiem. Karīna piedalījās kulinārijas raidījumu veidošanā kanālā TV24 kopā ar Latvijā dzīvojošo itāļu mūziķi Roberto Meloni. Jaunā sieviete fotografēja ēdienu gatavošanas procesu, kas notika kopā ar slavenībām, kā arī pagatavotos ēdienus. Viņas fotogrāfijas ir apskatāmas abās Roberto Meloni recepšu grāmatās. Ieguvusi profesionālo izglītību un zināmu pieredzi, Karīna atgriezās Ventspilī. «Ieraudzījusi sludinājumu, ka veikalā Daba ir vajadzīgi pārdevēji, es atradu internetā informāciju par tādiem pašiem veikaliem Liepājā un Jelgavā, par to piedāvātajām precēm. Mani uzreiz piesaistīja tas, ka šī tīkla veikali piedāvā tikai Latvijas tirdzniecības zīmolu preces,» atceras Karīna. Līdztekus saviem tiešajiem pārdēvējas pienākumiem viņa palīdz arī izvietot informāciju par veikalu sociālajos tīklos un ar lielu prieku turpina apgūt jauno profesiju.

Izmanto audumu maisiņus

Karīna jau vairākus gadus cenšas dzīvot zaļi. Tam, kā viņa apgalvo, nav vajadzīga liela piepūle. Veikalos viņa pēc iespējas neizmanto vienreizlietojamos plastmasas maisiņus – viņai vienmēr ir līdzi vairāki pašas šūti maisiņi. Maisiņu audumu viņa iegādājas lietoto preču veikalā, jo zaļā domāšana paredz maksimāli samazināt jau gatavu izstrādājumu lietošanu. Ja viņa ņem līdzi ēdienu, tad liek to nevis vienreizlietojamajās plastmasas kārbiņās, bet gan silikona saliekamajā trauciņā, kas neaizņem daudz vietas somā. Silikona traukā var likt arī siltu ēdienu, nekaitējot veselībai, atšķirībā no plastmasas, kas, to uzsildot, izdala kaitīgus ķīmiskos elementus. Savukārt dzeramo ūdeni viņa lej metāla pudelē, ko iegādājusies RITO veikalā.

Informāciju par videi draudzīgiem priekšmetiem Karīna atrod internetā. Sociālajos tīklos viņa sastop domubiedrus, kas dalās ar savu zaļo pieredzi. Citu iedvesmota, Karīna sākusi ar atkritumu šķirošanu. Zaļajam dzīvesveidam viņu tuvināja iedzimta rūpība. «Esmu ļoti taupīgs cilvēks, bet zaļā domāšana tieši veicina šo taupīšanu. Cenšos iegādāties tādas lietas, kas var maksimāli ilgi kalpot, lai nebūtu jāizmet pēc pirmās lietošanas,» par saviem ieradumiem stāsta Karīna. Viņa kā piemēru min skūšanās piederumu komplektu. Daudzi izmanto plastmasas izstrādājumus, kuri, iespējams, ir vienkāršāki lietošanā un lētāki. Taču Karīna labprāt izvēlas metāla skūšanās komplektu un tērauda asmeni. Tiesa, pagaidām pietrūkst vietu, kurās pieņem izlietotos tērauda asmeņus, – Karīna zina tikai vienu tādu veikalu, un tas pats atrodas Rīgā.

Atteicās no plastmasas pudelēm

«Vēl dzīvojot Rīgā, es pēkšņi sapratu, ka man visapkārt ir ļoti daudz plastmasas izstrādājumu un priekšmetu, piemēram, virtuvē. Sāku meklēt alternatīvas preces,» atceras sieviete. Jaunais dzīvesveids palīdz Karīnai taupīt naudu, rūpīgi attiekties pret dabu un pašai pret sevi, jo daudzi zina, ka plastmasa ir kaitīga veselībai. Sieviete apzinās, ka pilnībā atteikties no plastmasas izstrādājumu lietošanas pagaidām nav iespējams, jo īpaši iegādājoties veikalā preces plastmasas iepakojumos. Taču viņa cenšas samazināt plastmasas lietošanu, cik vien tas ir iespējams, piemēram, pērk produktus tirgū, kur tos var ielikt savā auduma maisiņā, atsakās no pārdevēju piedāvātajiem plastmasas maisiņiem. «Augļiem un dārzeņiem ir sava miziņa – kāpēc tie vēl būtu jāliek maisiņā?» spriež ventspilniece. Viņai garšo ne tikai veselīgi produkti, bet arī, piemēram, čipsi. Karīna mēģina pati pagatavot čipsus no sakņaugiem.

Pēdējā laikā veikalos nopērkams arvien vairāk videi draudzīgu preču, tās ir tikai jāpamana, apgalvo Karīna. Matu mazgāšanai viņa izmanto dabīgās šampūnziepes, kas nopērkams veikalos Rīgā un tagad arī veikalā Daba Ventspilī. Šim mazgāšanas līdzeklim ir lielas pelēkmelnas krāsas tabletes forma. Šī līdzekļa sastāvā ir tikai dabīgas sastāvdaļas: soda, ogles, augi un citas. Dabīgās šampūnziepes labi puto un tiek izlietotas taupīgi, pēc tā izmantošanas tas vienkārši ir jānosusina un jānoliek uz plauktiņa līdz nākamajai matu mazgāšanas reizei. Dabīgo ziepju pārdevēji apgalvo, ka viena tāda tablete aizvieto vidēji trīs šampūna pudeles. Karīnas draugs matus mazgā katru dienu un izmanto vienu tādu tableti jau trīs mēnešus! Dabīgās ziepes matu mazgāšanai ļauj atteikties no plastmasas pudelēm ar šampūniem.

Kafiju dzer no savas krūzes

Karīna ir gandarīta, ka arvien vairāk cilvēku, kas ir viņai apkārt, sāk piekopt zaļo domāšanu. Viņas ģimenē atkritumi tiek šķiroti un vesti uz šķiroto atkritumu pieņemšanas punktu, savukārt pārtikas atkritumus ved uz laukiem komposta pagatavošanai. Karīna ir uzšuvusi auduma maisiņus produktiem ne tikai sev, bet arī mammai, rūpīgi ieliekot tos viņas mašīnā. Galu galā no mums pašiem arī daudz kas ir atkarīgs, pārliecināta Karīna. Var atteikties no plastmasas maisiņiem, palūdzot pārdevēju nesaiņot preci vienreizlietojamajos maisiņos. Karīna ir pārliecināta: lai kļūtu videi un savai veselībai draudzīgs, ir vienkārši jāpārvar slinkums, kā arī jāatminas mūsu vecmāmiņu ieradumi – viņas produktus tina papīrā, bet uz veikalu gāja ar somām un auduma maisiņiem.

«Nevajag domāt, ka jaunais dzīvesveids pieprasa kardinālas izmaiņas. Vienkārši nepārdomāti nepērciet jaunas lietas, bet maksimāli izmantojiet tās, kas jums jau ir,» mūsu lasītājiem iesaka Karīna. Piemēram, nepavisam obligāti nav jāpērk atsevišķi mazgājamie līdzekļi tualetei, vannas istabai, traukiem, flīzēm – visu lieliski var notrīt ar sodu un etiķūdeni. Daudzi izmanto vienreizlietojamās glāzītes kafijai, kas izskatās kā no papīra, taču patiesībā satur plastmasu. Karīna izmanto parastu vairākkārt lietojamu krūzi un saņem atlaidi, iegādājoties kafiju degvielas uzpildes stacijā.

Šobrīd arvien aktuālāka kļūst dāvanu gatavošana un to rotāšana Ziemassvētkiem. Karīna iesaka gatavot pašiem dāvanas no dabīgajiem materiāliem, nevis tikai pirkt lētas plastmasas gaismiņas un rotaļlietas. Var dāvināt draugiem izlasītas grāmatas no savas bibliotēkas, pašgatavotas dekoratīvās sveces. Jaunie ventspilnieki var daudz ko iemācīties, apmeklējot kursus, seminārus un praktiskās nodarbības Jauniešu mājā, kurā Karīna ik pa laikam ielūkojas un kur viņa arī daudz ko jau iemācījusies.

Karīna Ziemele cenšas dzīvot saskaņā ar apkārtējo vidi un motivē arī līdzcilvēkus.

Karīna vienmēr nēsā līdzi vairākus priekšmetus, pateicoties kuriem viņa pēc iespējas atsakās no vienreizlietojamo plastmasas trauku un iepakojumu izmantošanas. Tie, piemēram, ir viņas pašas šūtie produktu maisiņi, metāla salmiņi dzērieniem, metāla pudele ūdenim u.c.

Materiāls sagatavots ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu.

Projekts: DZĪVES VIDES NOSPIEDUMI VAKAR, ŠODIEN, RĪT.

Lasi vēl

Komentāri (16)

  • -1
    Vilis Skuja VII 29.11.2019, 12:26:00

    Uz veikalu parasti gāja ar tīkliņu.Tas ērti iebāžams kabatā.
    Bet kur tagad tādus var dabūt nopirkt?
    Vai ir kādi mājamatnieki,kuri ražo un tirgo?

  • 0
    reku 30.11.2019, 20:16:31

    https://sikumi.lv/ekologiskais-kokvilnas-iepirkumu-tiklins-soma-avosjka

  • -1
    masii 29.11.2019, 12:49:21

    komats gan virsrakstā nav vajadzīgs, to nu vajadzētu zināt

  • -4
    Katja 29.11.2019, 14:19:51

    Vides jautājumi pēdējā laikā ir ļoti aktualizējušies, īpaši par atkritumu šķirošanu. Vai Labiekārtošanas kombināts organizē kādas lekcijas skolās - skolēniem par atkritumu šķirošanu. Manuprāt, ļoti būtiski ir stāstīt agrīnā vecumā par šim lietām.

  • -5
    PSIA "Ventspils labiekārtošanas kombināts" 02.12.2019, 09:02:43

    Pašvaldības SIA “Ventspils labiekārtošanas kombināts” mērķtiecīgi strādā pie tā, lai tieši skolas vecuma bērni iegūtu plašas zināšanas par atkritumu apsaimniekošanu un tai skaitā – atkritumu šķirošanu. Lai ar praktisku informāciju papildinātu izglītības iestāžu sniegtās zināšanas par atkritumu apsaimniekošanas jautājumiem, pašvaldības SIA “Ventspils labiekārtošanas kombināts” labprāt viesojas skolās gan ar lekcijām, kurās tiek pārrunāta Ventspils pilsētā izveidotā atkritumu apsaimniekošanas sistēma un sniegta informācija par pareizu atkritumu apsaimniekošanu, gan īpaši apmācības procesiem izveidotām spēlēm, lai visai sarežģītos atkritumu apsaimniekošanas procesus parādītu pēc iespējas bērniem saprotamākā veidā. Tāpat tiek rīkoti konkursi un pasākumi, kas saistīti ar atkritumu apsaimniekošanas jautājumiem.

    Ceram, ka iegūtās zināšanas jaunajai paaudzei palīdzēs pret vidi izturēsies ar lielu atbildību!

  • -13
    Latvija pāri visām! 29.11.2019, 17:53:29

    Nu ja. Mūs' vecs buks jau vairs neizpravīs.)
    Atkritumus lai šķiro bomži pie Rimčika.

  • 0
    Nif nifs 29.11.2019, 20:59:43

    Sava taisnība viņai ir. Mana vecmāmiņa uz avotiņu pēc ūdens arī gāja ar metāla kanniņu :)

  • -1
    Nah Nahs VII 30.11.2019, 11:56:24

    Kādi vēl skūšanās piederumi?
    Vai šī smukā sieviete īstenībā pieder pie pretējā dzimuma?
    Skatoties bildi,nudien nepateiksi...

  • -7
    Nif nifs 30.11.2019, 21:36:07

    Papriekš pasaki, kas pats esi, lai var zināt, kas tev pretējs :b

  • -3
    Nah Nahs VII 01.12.2019, 07:32:17

    Nif nifam.
    Šeit es esmu ceturtais sivēns, kurš namiņus necēla, ar vilkiem necīnījās, ne ar vienu nedraudzējās, bet visus pasūtīja…
    Vai skaidrs salmu būdas iemītniecei?

  • -4
    Nif nifs 01.12.2019, 19:39:43

    Par to jau stāsts. Kas ir "pretējais dzimums" ceturtajam sivēnam?

  • -1
    Vilis Skuja VII 02.12.2019, 05:16:20

    >Nif nifs.
    Laikam jau Tu pati.
    Kad iespraudīs Tev,tad sajutīsi.

  • 0
    Māris 02.12.2019, 09:27:08

    Visam pamatā ir izglītība un ētikas trūkums.

  • 0
    Pornieks 27.11.2020, 17:28:17

    Kādreiz nebūtu slikti biežāk pilsētā manīt stacionāras šķiroto atkritumu tvertnes konteinerakciju vietā.

  • -1
    Krišs Daugulis 27.11.2020, 20:13:13

    Būtu forši, ja būtu kur likt kartonu un papīru

  • 0
    specialists 30.11.2020, 14:09:48

    Te jau var manīt, ka sieviete strādā, tāpēc, ka nav ko darīt pa dienu (no Rīgas uz V-pili par pārdevēju...). Visticamāk ir arī kāds labs "štucers", kas samaksā rēķinus utt..tāpēc nav nekas cits par ko satraukties.
    Ja stāsts sāktos ar "Samaksāju no savas 300eur algas hipotēku un komunālos un tad nezināju par ko satraukties..." tad jā - raksts par normālu cilvēku normāliem cilvēkiem..

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: