Ventspils poliklīnika aicina sievietes rūpēties par savu veselību un veikt mamogrāfiju jeb krūts audu rentgenoloģisku izmeklēšanu. Ar poliklīnikas digitālo mamogrāfijas iekārtu iespējams iegūt digitālus izmeklējuma attēlus, kuros var saskatīt smalkākas struktūras, kas ir būtiski, lai krūts vēzi atklātu agrīnā stadijā.

Uzaicinājumu veikt krūts mamogrāfiju bez maksas Veselības ministrijas Nacionālais veselības dienests (NVD) reizi divos gados izsūta sievietēm vecumā no 50 līdz 69 gadiem. Dodoties uz valsts apmaksāto krūšu pārbaudi, līdzi jāņem NVD vēstule, kas kalpo kā nosūtījums uz izmeklējumu, kā arī tai pievienotā karte. Uzaicinājums uz bezmaksas izmeklējumu ir derīgs divus gadus, tomēr NVD aicina pārbaudi veikt trīs mēnešu laikā pēc uzaicinājuma saņemšanas. Tāpat ar digitālo mamogrāfijas iekārtu tiek veikti diagnostiskie izmeklējumi, kad ārsts tos nozīmējis, jo radušās aizdomas par audzēju, kā arī kontroles nolūkos, ja iepriekš bijušas kādas problēmas.

Ventspils poliklīnikas radiologs Andris Kārkliņš norāda, ka ļaundabīgu krūts audzēju diagnostikā izmanto gan mamogrāfijas, gan ultrasonogrāfijas izmeklējumus, kas ir savstarpēji papildinoši. Vispirms būtu jāveic mamogrāfijas izmeklējums un, ja nepieciešams - pēcāk arī ultrasonogrāfijas izmeklējums. Radiologs aicina sievietes rūpēties par savu veselību un izmantot NVD sūtītās uzaicinājuma vēstules. ''Ejot uz izmeklējumu, nevajag domāt, ka ejam meklēt vēzi. Mēs ejam pārliecināties, ka viss ir kārtībā,'' akcentē Kārkliņš.

Pierakstīties uz mamogrāfijas izmeklējumu iespējams, personīgi ierodoties Ventspils poliklīnikas reģistratūrā vai zvanot uz tālruņa numuru 636 22131. Gaidīšanas rindas uz šo izmeklējumu Ventspils poliklīnikā pašlaik nav, tas pieejams dažu dienu laikā. Mamogrāfijas izmeklējums ir viens no poliklīnikas pakalpojumiem, uz kuriem iespējams pierakstīties arī elektroniski – portālā www.piearsta.lv

Onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība “Dzīvības koks” norāda, ka krūts vēzis ir biežākais ļaundabīgais audzējs sievietēm Latvijā. Risks saslimt ar krūts vēzi ir katrai devītajai sievietei. Ir ļoti būtiski krūts vēzi atklāt laikus, jo 90% gadījumu, kad audzējs atklāts agrīnā stadijā, iespējams saglabāt krūti un dzīves kvalitāti.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    ^^—^^ 16.11.2019, 11:01:06

    Es patiešām gribētu uzslavēt šo pakalpojuma pieejamību mūsu slimnīcā un cilvēkus, kas ar to strādā. Man ir ļoti būtiski, lai saņemot veselības pakalpojumus, attieksme no personāla būtu saprotoša - jo šādas un līdzīgas veselības pārbaudes mēs neveicam katru dienu, tāpēc ir labi, ka Tev pastāsta, kas tiks darīts un kādi būs sagaidāmie rezultāti. Biju pirms mēneša Ventspils slimnīcā uz mamogrāfijas pārbaudi un mani tik ļoti patīkami pārsteidza kundze, kas mani apkalpoja (tieši tā,kas ir arī bildē) - visu pastāstīja, palīdzēja, novēlēja labus rezultātus un lielisku atlikušo dienu. Lai mums vairāk šādu cilvēku līdzās,kas ar dažiem vārdiem spēj iedrošināt un uzlabot visu dienu. Šis bija mans labais un pozitīvais stāsts par slimnīcu. Zinu, ka daudziem domas dalās - tāpēc gribēju padalīties ar savu labo pieredzi.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: