Jau vienpadsmito gadu vecāko klašu skolēniem ir iespēja piedalīties Ēnu dienā – kļūt par ēnu uzņēmējam, deputātam, aktierim, mūziķim, ārstam, vārdu sakot – jebkuras profesijas pārstāvim. Ieguvējs ir gan ēnas devējs, gan ēnotājs.

Šogad Ēnu diena ieplānota 16. februārī, bet dalībai šajā pasākumā gan vienai, gan otrai pusei iespējams pieteikties līdz 10. februārim, reģistrējoties Ēnu dienas mājaslapā. Ēnu dienu rīko Biznesa izglītības biedrība Junior Achievement – Latvija (JAL). Ēnotāji – skolēni – paplašina savu redzesloku un zināšanas par viņus interesējošo jomu, savukārt ēnu devēji popularizē savu uzņēmumu, iestādi vai profesiju, kā arī iegūst jaunas idejas un skatījumu no skolēniem.

Par ēnām iespējams pieteikties arī Ventspils domes augstākajām amatpersonām: Aivaram Lembergam, Jānim Vītoliņam, Didzim Ošeniekam, Guntim Blumbergam un citiem. Kļūt par ēnu pilsētas domē iespējams, sūtot elektroniskā pasta vēstuli Ventspils domes Mārketinga nodaļai. Iespēju ēnot Briselē piedāvā Eiroparlamenta deputāti Inese Vaidere, Sandra Kalniete un Krišjānis Kariņš. Arī Saeima piedalās Ēnu dienas pasākumos.

Ventspils domes priekšsēdētāja vietnieks Didzis Ošenieks par ēnas devēju gatavojas kļūt pirmo reizi. Viņš neslēpj satraukumu par priekšā stāvošo pārbaudījumu: «Tas ir ļoti atbildīgs uzdevums, jo vienas dienas laikā cilvēkam izveidosies priekšstats ne tikai par manu darbu, bet arī par pašvaldības struktūru un vidi.»

1. ģimnāzijas direktore Pārsla Kopmane ir pārsteigta par skolēnu lielo atsaucību. Ģimnāzijas audzēkņi pieteikušies par ēnām Ārlietu un Ekonomikas ministrijās, Dailes un Nacionālajā teātrī, meteoroloģiskajā dienestā, tiesā, Ziemeļkurzemes un Stradiņa slimnīcās un citur.

Ventspils 1. ģimnāzijas audzēkne Līva Kukle pērn ēnoja Liepājas simfoniskajā orķestrī. Viņa kļuva arī par vienu no Ēnu dienas eseju konkursa uzvarētājiem. Meitene rakstīja: «Diena patiešām bija iespaidu pilna. Mans priekšstats par orķestra un tā direktora darbu krasi mainījās, un es pavisam nopietni apsveru domu par savas karjeras izvēles saistīšanu ar līdzīgu profesiju. Es pilnīgi noteikti iesaku visiem skolēniem izmantot lielisko iespēju, ko dod Ēnu diena, un pieteikties uz vakanci, kas šķiet interesanta. Jūs to nenožēlosiet!»

Unikālo iespēju ēnot sabiedrībā pazīstamas personas, cienījamus darba darītājus pērn izmantoja aptuveni 8,5 tūkstoši skolēnu, projektā piedalījās vairāk nekā 400 uzņēmumu un organizāciju.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: