Sabiedrībā bieži vien valda uzskats, ka uroloģijas nozare galvenokārt specializējas vīriešu reproduktīvo slimību diagnosticēšanā un ārstēšanā, taču urologs nav tikai vīriešu ārsts, bet gan speciālists, kurš ārstē visa veida uroloģiskās saslimšanas abu dzimumu pacientiem.

Tāpat ir novērojama tendence, ka cilvēki izvairās doties uz vizīti pie urologa, jo nevēlas risināt sensitīvus un neērtus jautājumus. Tomēr būtu jāatceras, ka ārsta apmeklējums nav nekas pazemojošs un savlaicīgi diagnosticēta uroloģiska saslimšana ir veiksmīgas ārstēšanas pamatā.

Domājot par uroloģijas profila attīstību un pieejamību pacientiem, Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca Ventspilī turpina attīstīt uroloģijas nozari, par galveno mērķi izvirzot augstas kvalitātes primāro uroloģisko aprūpi un izmeklēšanu. Lai sekmīgi varētu paplašināt uroloģijas iespējas Ziemeļkurzemes reģionā, šajā gadā ir piesaistīti jauni speciālisti, kā arī iegādāta jauna funkcionālās diagnostikas iekārta, kuras iegādi nofinansēja valsts, piešķirot slimnīcai mērķdotāciju.

Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas valdes priekšsēdētājs Juris Lācis par uroloģijas attīstību: «Slimnīcas plāns ir tuvāko gadu laikā atjaunot pilnvērtīgu uroloģijas profila darbību Ventspilī. Urologa specialitāti rezidentūrā apgūst jauns speciālists, kurš pēc sertifikāta iegūšanas uzsāks pastāvīgu darbu slimnīcā. Līdz tam ambulatorās pieņemšanas un pacientu apskati stacionārā nodrošinās piesaistītie speciālisti. Rūpīgi plānojam un attīstām dažāda profila speciālistu pieejamību slimnīcā un priecājamies, ka saņemam atbalstu no valsts nozares attīstības veicināšanai.»

Šobrīd slimnīcā strādā trīs augsti kvalificēti urologi – Inese Celmiņa, Arvis Freimanis un Sanda Siliņa, kuri sniedz ambulatorās konsultācijas gan vīriešiem, gan sievietēm visa spektra uroloģiskajos jautājumos (nierakmeņi, urīna nesaturēšana, apgrūtināta mikcija, onkoloģiskās saslimšanas u.c.), kā arī veic ultrasonoskopa un apakšējo urīnceļu endoskopiskos izmeklējumus. Kopumā tas ir par diviem speciālistiem vairāk nekā pagājušajā gadā. Tāpat, pašreiz rezidentūrā mācās viens speciālists, kurš pēc studijām 2022. gadā uzsāks darbu Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā.

Ventspils slimnīcā ir iegādāta videocistokopijas sistēma ar endoskopa apstrādes iekārtu un izmeklējumu apraksta programmatūru. Jaunā sistēma sniedz būtiskas priekšrocības endouroloģisku izmeklējumu un manipulāciju veikšanā. Jaunie, lokanie videocistoskopi nodrošina pacientam komfortablāku delikātās procedūras – urīnpūšļa un urīnizvadceļu apskates – veikšanu. Izmantojot digitālo signāla apstrādes metodi, ir iespējams iegūt augstas kvalitātes attēlu, kas nodrošina būtiskas priekšrocības diagnostikā, ļaujot agrīnāk konstatēt urīnpūšļa un urīnizvadceļu saslimšanas. Iekārtu bija iespējams iegādāties, pateicoties valsts piešķirtajam finansējumam nozares attīstības veicināšanai Kurzemē un pašvaldības atbalstam. Slimnīca aktīvi strādā pie tā, lai 2020. gadā tiktu palielināta kvota un pacientiem būtu iespējams saņemt valsts apmaksātus pakalpojumus uroloģijā visa gada garumā. Šobrīd uroloģijas pakalpojumi tiek sniegti esošās kvotas ietvaros.

Patlaban pacientu pieņemšana notiek sešas reizes mēnesī ar iepriekšēju pierakstu. Pieteikties uz konsultāciju iespējams, zvanot uz slimnīcas reģistratūru pa tālruni 63624665 vai piesakoties klātienē.

Videocistokopijas sistēma ar endoskopa apstrādes iekārtu un izmeklējumu apraksta programmatūru.

Dr. Sanda Siliņa.

Apmaksāta informācija.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: