No 2021. gada ienākumu deklarācijas varēs iesniegt tikai elektroniski, paredz Ministru kabinetā atbalstītie Finanšu ministrijas (FM) sagatavotie grozījumi likumā par nodokļiem un nodevām.

Turpmāk paredzēts visus Valsts ieņēmumu dienesta (VID) adresētus iesniegumus, kā arī nodokļu un informatīvās deklarācijas iesniegt tikai elektroniski, izmantojot Elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS). Šobrīd pienākums iesniegt deklarāciju elektroniska dokumenta viedā ir noteikts tikai juridiskajām personām un fiziskajām personām, kas veic saimniecisko darbību.

Ņemot vērā, ka VID nodokļu maksātājiem nodrošina vairāk nekā 220 dažādus pakalpojumus nodokļu un nodevu administrēšanas un muitas jomā, ar likumprojektu paredzēts, ka turpmāk nodokļu maksātāji visus VID adresētos iesniegumus par nodokļu administrēšanas jomu iesniegs tikai, izmantojot EDS, ja konkrētajā normatīvajā aktā nebūs noteikta cita iesniegumu iesniegšanas kārtība. Lai persona, kas nav reģistrēta kā EDS lietotāja, varētu iesniegt iesniegumu, tai pirms būs nepieciešams reģistrēties VID kā EDS lietotājam.

Gandrīz 82% fizisko personu, kas nav saimnieciskās darbības veicējas, gada ienākumu deklarāciju iesniedz elektroniska dokumenta veidā, izmantojot EDS. Personām, kurām nav datoru vai iemaņu darbā ar datoru, jau šobrīd ir nodrošināta iespēja saņemt praktisku palīdzību un konsultāciju deklarāciju iesniegšanā VID klientu apkalpošanas centros un Valsts un pašvaldību vienotajos klientu apkalpošanas centros.

Lai nodrošinātu, ka fiziskajām personām, kuras nav EDS lietotājas, būtu pietiekams laika periods iemaņu iegūšanai darbam ar minēto sistēmu, likumprojektā ietverts pārejas periods.

Noteikts, ka izmaiņas deklarāciju un iesniegumu iesniegšanas kārtībā stāsies spēkā 2021. gada 1. janvārī. Līdz tam paredzēts arī veikt iedzīvotāju informēšanu par deklarāciju aizpildīšanu un iesniegšanu.

Gala lēmums par likuma grozījumiem būs jāpieņem Saeimai.

Lasi vēl

Komentāri (5)

  • 0
    Mortīcija II 24.09.2019, 14:38:17

    Ak,kungs!
    Nu jāpērk vēl arī fotoaparāts,ar ko pārfotografēt visus čekus un kvītis par attaisnotajiem izdevumiem.

  • 0
    Nka 24.09.2019, 17:13:39

    Kapec japarfotografe? Var tak salimet uz baltas laps,un noskanet ari biblioteka.

  • 0
    Mortīcija II 24.09.2019, 17:15:57

    Paldies!Tiešām neaizdomājos tiktāl.

  • -2
    Vilis Skuja IV 24.09.2019, 17:46:18

    Tāds iespaids,ka drīz vien neviens dokuments nekur nebūs iesniedzams,tā teikt,personiski.
    Nu nav uzticības tiem elektroniskajiem darījumiem.

  • 0
    Nif nifs 25.09.2019, 08:06:28

    Ērti jau ir, vien žēl to ļaužu, kuri ar datoru ir uz "jūs".

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: