Septembrī pirmo reizi notiks Latvijas Ainavu arhitektūras balvas pasniegšanas ceremonija. Uz balvu pretendē vairāki objekti un notikumi Ventspilī, kā arī pilsētas pašvaldība.

Balvai kopumā saņemti 83 pieteikumi trīs nominācijās – Ārtelpa, Procesi un Personības, informē konkursa organizatore Latvijas Ainavu arhitektu asociācija. Katrā no nominācijām iekļautas vairākas kategorijas. Nominācijā Ārtelpa starp 63 objektiem un projektiem pieteikts arī Ventspils Lielais laukums ar strūklaku Fregate «Valzivs» un Mūzikas vidusskolas un koncertzāles Latvija ēku. Vēl šajā nominācijā pieteikts Jūrmalas parks ar Ventspils muzeja kultūrvēsturisko ekspozīciju. Nominācijā Personības balva tiks piešķirta par īpašu ieguldījumu ainavu arhitektūras nozarē. Šajā kategorijā astoņu balvas pretendentu vidū ir arī Ventspils pašvaldība. Trešajā nominācijā – Procesi – balvai pieteikti 12 pretendenti, un to vidū ir arī Ventspils Sniegpulkstenīšu stādīšanas talka. Nominācijā varēja pieteikt darbu, kuru tā pieteicējs uzskata par saistītu ar ainavu arhitektūras vai ārtelpas pārveidošanas procesiem.

Līdz 10. septembra plkst. 10 portāla lsm.lv rakstā, ikviens var nobalsot par sev tīkamu objektu, kas saņems sabiedrības simpātiju balvu. Balsot iespējams par pieteikumiem divās no trim nominācijām: Ārtelpa un Procesi. Attiecīgi balsošanā iekļauts Ventspils Lielais laukums ar strūklaku Fregate «Valzivs» un Mūzikas vidusskolas un koncertzāles Latvija ēku, Jūrmalas parks ar Ventspils muzeja kultūrvēsturisko ekspozīciju, kā arī Sniegpulkstenīšu stādīšanas talka. Balsot var par vairākiem objektiem katrā nominācijā.

Visus pieteikumus vērtē nacionālā un starptautiskā žūrija. Nacionālajā žūrijā strādā ne tikai ainavu arhitekti, bet arī eksperti arhitektūrā, kultūrvēsturiskā mantojuma jautājumos, vides mākslā un sociālajā plānošanā. Visu kategoriju pieteikumos tiek vērtētas trīs kvalitātes: ideja, meistarība un rezultāts. Pirmajā kārtā nacionālā žūrija no visiem pieteikumiem atlasa nominantus, otrajā kārtā izvirza laureātus, savukārt trešajā kārtā pie darba ķeras starptautiskā žūrija, kas piešķirs Latvijas Ainavu arhitektūras Dižbalvu un, iespējams, arī citas balvas. Svinīgā balvas pasniegšanas ceremonija norisināsies brīvā dabā – 13. septembrī Klīversalā.

Šogad Latvijas Lauksaimniecības universitātē nosvinēti 25 gadi ainavu arhitektu izglītības programmai. Savai 25 gadu jubilejai tuvojas arī Latvijas Ainavu arhitektu asociācija, ko 1995. gadā dibināja ainavu arhitektūras nozares speciālisti. Iezīmējot nozares briedumu un atzīmējot profesionālās izglītības un profesionāļu sabiedriskā darba sniegumu, asociācija šogad rīko pirmo Latvijas Ainavu arhitektūras balvu. Tās uzdevums ir apzināt un godināt laikmetīgus darbus, atjauninošus procesus un izcilas personības Latvijas ainavu arhitektūrā, kā arī būt atvērtai ainavu arhitektūras nozares daudzveidībai. Nominācijā Ārtelpa Latvijas Ainavu arhitektūras balvai pieteikts arī Lielais laukums ar strūklaku Fregate «Valzivs» un Mūzikas vidusskolas un koncertzāles Latvija ēku.

Apmaksāta informācija.

Lasi vēl

Komentāri (6)

  • -3
    Mimmīte 05.09.2019, 09:22:20

    Viss ir ļoti labi,izņemot "valzivi"!

  • -5
    Nif nifs 05.09.2019, 10:18:39

    Valzivij nav ne vainas, katram sava gaume. Man atkal galīgi "neiet pie dūšas" tie rūtiņveidīgie stādījumi. Augi skaisti, bet gribas ainaviskāku, dabiskāku to salikumu.

  • -1
    Nah Nahs VI 05.09.2019, 11:23:14

    Pāri ielai 2.vidusskola.Staļina laiku architektūras paraugs.Bet-daudzreiz simpātiskāka par vācieša projektēto pārmodernismu.

  • -1
    Opaps 05.09.2019, 22:20:48

    Ja skatās no Lielā prospekta- Ganību ielas krustojuma pie veikala MEGO ,ir ļoti skaists skats . Tādu nevarēju iedomāties pirms 60-50 gadiem.

  • -1
    Opaps 05.09.2019, 22:25:09

    Jāpiekrīt tam ,ko saka iebraucēji vai ciemiņi. Pilsēta ir mājīga un piemīlīga , bet trūkst vakara dzīves. Uz ielām klusums, izņemot pāris vietas , kur ir dzīve.

  • -1
    Arnis Junge 06.09.2019, 08:30:58

    A kāds var uztaisīt labāk? Atkal tik bļauj, ka viss ir slikti, bet esat pamēģinājuši kaut savu dārzu, sētu iekopt. Tas prasa nenormālu darbu. Man babene plēšas kā traka - tās puķes, krūmi, zālājs - tas viss jākopj,ja gribi skaistu. No čomiem un radiem, kas atbraukuši mums te ciemos - visi slavē pilsētu un, protams, Lielo laukumu. Kaut kad atceros, ka bija rakstīts, ka Lielais laukums pat ieguvis vairākas balvas (pirms koncertzāles), tā kā čill - viss notiek. Mēs vietējiem vienkārši pie daudzām lietām esam pārāk pieraduši un nespējam tās vairs novērtē, tāpēc vieglāk ir paburkšķēt.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: