Tās publiskās iestādes, kas par mūzikas atskaņošanu nemaksā autortiesības, no šī gada var rēķināties ar ievērojamiem sodiem.

Tagad par autortiesību vai blakustiesību pārkāpšanu fiziskajām personām piemēros naudas sodu no 200 līdz 500 latiem, bet juridiskajām personām – no 500 līdz 5000 latu, konfiscējot autortiesību pārkāpuma objektus un to nesējus.

 

Latvijas Izpildītāju un producentu apvienības (LaIPA) izpilddirektore Ieva Platpere informē, ka Ventspilī šobrīd līgumi ir noslēgti ar 67 publiskām vietām, kas atskaņo mūziku. Tā ir tikai puse no kopumā 133 iestādēm. Pārējie autortiesības nemaksā. Organizācija šobrīd meklē jaunu reģionālo pārstāvi, kas turpinātu strādāt ar iestādēm, lai noslēgtu jaunus līgumus.

 

Maksājamās atlīdzības lielums ir atkarīgs no tā, kāda loma uzņēmēja komercdarbībā ir izmantotajai fonogrammai – vai tā tiek izmantota kā fona mūzika (lielveikali, frizētavas, saloni, solāriji, slidotavas, spēļu zāles, arī kafejnīcas, bāri, restorāni), vai ir saimnieciskās darbības būtiska sastāvdaļa (mūzikas un deju klubi; kafejnīcas, bāri, restorāni, kuros ir paredzētas dejas; aerobikas, deju nodarbības un priekšnesumi).

 

To ietekmē arī fonogrammu izmantošanas biežums, kā arī noteiktos gadījumos – apmeklētāju skaita un ieejas maksa. Ventas Balss jau rakstīja, ka, piemēram, kafejnīca Ērmanītis par autortiesībām maksā vairāk nekā 200 latus, bet viesu māja Kupfernams vairāk nekā 100 latus gadā.

 

No policijas sniegtās informācijas noprotams, ka līdz šim nelegālas mūzikas atskaņošanas kontrolēšana nav bijusi policijas prioritāte. Taču šogad Valsts policijas Kurzemes reģionālās pārvaldes darbinieki savā apkalpojumā teritorijā plāno pastiprināti veikt pārbaudes intelektuālā īpašuma pārkāpumu apkarošanā, tai skaitā Ventspilī. Tas attiecas arī uz mūzikas atskaņošanu publiskās vietās. Šādas pārbaudes šī gada janvārī jau notikušas Saldus un Liepājas nakts klubos.

 

Reidu laikā tika konstatētas nelicencētas komerciāla statusa datorprogrammas, izņemti vairāki kompaktdiski ar nelegālām programmām un audiofailiem, 224 kompaktdiski ar nelegāliem audioierakstiem, kā arī, tika konstatēti pārkāpumi autortiesību un blakustiesību objektu audioierakstu publiskajā atskaņošanā. Uzsāktas administratīvās lietvedības. 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: