Šis gads ventspilniekiem, tāpat kā visas Latvijas iedzīvotājiem, iesācies ar pamatpreču un pakalpojumu patēriņa cenu pieaugumu.

Inflācijas līmenis janvārī bija 3,7%. Eksperti prognozē cenu pieauguma turpināšanos, saglabājoties iedzīvotāju zemajai pirktspējai.

Janvārī Latvijas veikalos sadārdzinājās vairums pārtikas produktu. Inflācijas lielākās daļas pieaugumu nodrošināja PVN pieaugums elektroenerģijai no 10% uz 22%, kā arī nepārtrauktais degvielas sadārdzinājums, norāda eksperti. PVN likmes pieaugums atspoguļojās arī visos komunālo maksājumu rēķinos, kas sadārdzinājušies.

Tagad jūtamas pagājušā gada sliktās ražas sekas Krievijā, Ukrainā un citās valstīs, ko izraisīja plūdi un sausums. Jau tika informēts, ka Krievijas vairumtirgotāji iepērk Latvijā dārzeņus, tādēļ šie produkti sāk trūkt Latvijas veikalos un tirgū. Pēc Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) pētījumiem, janvārī nepietiekamā piedāvājuma dēļ kļuvuši dārgāki kartupeļi, kāposti un piena produkti.

Tajā pašā laikā LTVC vērš uzmanību uz daudz elastīgāko cenu politiku tirgū, salīdzinot ar veikaliem. Tirgus ātrāk noreaģēja uz to, ka janvārī – pēc visiem svētkiem – pircēju maciņu biezums būtiski noplaka, cenšoties noturēt cenas iepriekšējā līmenī. To pašu apstiprina arī situācija Ventspilī.

Tirgus direktors Raitis Šauriņš informē, ka janvārī produktu cenas praktiski nav mainījušās. Nedaudz dārgāki kļuvuši kartupeļi – no 20 uz 25 santīmiem kilogramā – un pagājušā gada beigās pieaugusi piena cena. Uz atsevišķiem produktiem cenas svārstās atkarībā no tirgotājiem. Piemēram, skābētie kāposti paviljonā maksā latu kilogramā, bet zem nojumes var atrast arī par 80 santīmiem kilogramā.

Atšķirībā no pārtikas produktiem sezonālās izpārdošanas ietekmē janvārī lētāki kļuva apavi un apģērbi.

Cenu prognozes šim gadam nav patērētājiem iepriecinošas. LTVC direktore Ingūna Gulbe prognozē, ka pārtikas preču sadārdzinājums turpināsies vismaz līdz jaunajai ražai. Būs jārēķinās ar to, ka produktu cenas šogad pieaugs par 10–20%, uzskata Gulbe. Tas nozīmē, ka ikvienas ģimenes budžetā palielināsies uzturam paredzētie izdevumi.

Trūkstošos kartupeļus, kas kļuvuši dārgāki, nāksies aizvietot ar makaronu izstrādājumiem. Taču arī tie var kļūt dārgāki. Sarunā ar Ventas Balsi Gulbe uzsvēra, ka jau tagad veikalos ir parādījušies dārgāki milti, kas iepirkti pērn. Tas nozīmē, ka miltu izstrādājumi, toskait arī makaroni, tāpat sadārdzināsies. Eksperti prognozē, ka tuvākajos mēnešos inflācija varētu pārsniegt 4%. Galvenokārt tas būs saistīts ar gaidāmo elektroenerģijas tarifa pieaugumu no 1. aprīļa un ar iespējamo atsevišķu nodokļu paaugstināšanos.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: