Kā zināms, drošākais veids, kā pasargāt sevi no ērču encefalīta, ir vakcinācija, tāpēc aicinām vakcinēties. Ņemot vērā garo ērču aktivitātes sezonu, vakcīnas iespēju robežās tiek nodrošinātas visu gadu un arī šobrīd Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā vakcīnas ir pieejamas.

Taču jāatceras, ka vakcinācija diemžēl nepasargā no citām ērču pārnēsātajām slimībām, piemēram, Laimas boreliozes jeb Laimas slimības un ērlihiozes.

Lai pasargātu sevi:

  • izvēlieties gaišu apģērbu, uz kura ērces ir labāk saskatāmas;

  • pastaigas laikā ik pa brīdim apskatiet apģērbu, vai uz tā nav ērču;

  • pēc pastaigas rūpīgi pārbaudiet ne tikai apģērbu, bet arī visu ķermeni;

  • izvēlieties piemērotus apavus, jo ērces visbiežāk nokļūst uz garām ejošu cilvēku apaviem;

  • parūpējieties, lai apģērba piedurknes, apkakle un bikšu gali būtu pietiekami noslēgti, lai zem apģērba nepakļūtu ērces;

  • svarīgi ir arī pārbaudīt mājdzīvniekus, vai tiem nav piesūkušās ērces, un jāatceras, ka ērces var pārnest ar mājās atnestiem zariem.

Vakcinēties pret ērču encefalītu iespējams visa gada garumā divos veidos:

  1. parastā vakcinēšanās shēma paredz, ka pacients saņem vienu vakcīnu, otru pēc mēneša un trešo pēc gada;

  2. paātrinātā vakcinēšanās shēma paredz trīs potes – saņem pirmo poti, pēc septiņām dienām otru un pēc 21 dienas – trešo.

Vakcinēties pret ērču encefalītu Ventspils slimnīcā iespējams procedūru kabinetā, kas atrodas 1. stāvā līdzās reģistratūrai, ieeja no Vasarnīcu ielas. Procedūru kabinets strādā darbdienās no plkst. 16.00 līdz 18.30. Lai saņemtu vakcināciju brīvdienās, par to nepieciešams iepriekš vienoties, zvanot pa tālruni 63620980 procedūru kabineta darba laikā. Lūdzam ņemt vērā, ka procedūru kabinets būs slēgts 19.08., 21.08., 28.08. un 30.08.2019.

Informējam, ka 2017. gada 21. jūlijā Ventspils pilsētas dome apstiprināja grozījumus saistošajos noteikumos nr. 1 «Par maznodrošinātas ģimenes (personas) statusa noteikšanu un pašvaldības sociālo pabalstu saņemšanas kārtību Ventspils pilsētā», kas paredz, ka turpmāk Ventspils pilsētas pašvaldība bērniem vecumā līdz 3 gadiem nodrošina bezmaksas vakcināciju pret ērču encefalītu. Lai saņemtu minēto pabalstu, jāvēršas SIA «Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca» procedūru kabinetā un jāuzrāda bērna potēšanas pase, kurā tiks izdarīta atzīme par veikto vakcināciju, kā arī jāiesniedz ģimenes ārsta nosūtījums, ne vecāks par septiņām kalendāra dienām, kurā ietverta atzīme, ka bērnam nav alerģijas pret olbaltumvielām, bērns ir somatiski vesels, un apliecinājums, ka pēdējo divu mēnešu laikā bērnam nav veikta jebkāda veida profilaktiskā vakcinācija. Vienlaikus jāiesniedz arī dokuments, kurā norādīta bērna un viena no viņa vecākiem vai aizbildņa deklarētā dzīvesvieta Ventspils pilsētā. Izziņu par deklarēto dzīvesvietu iespējams izdrukāt no valsts pārvaldes pakalpojumu portāla www.latvija.lv.

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • 0
    Jeska 19.08.2019, 09:21:54

    Cik tad tad maksā tā vakcinācija? Un ja man ir BTA apdrošināšana, tad bezmaksas?

  • 0
    Ventspils valstspilsētas pašvaldības dome 21.08.2019, 14:43:15

    Atbild Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca:
    Labdien!
    Vienas vakcīnas cena pret ērču encefalītu pieaugušajiem ir 34,50 EUR, bet bērniem 32,00 EUR. Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca sadarbojas ar apdrošināšanas kompānijām, pamatojoties uz savstarpeji noslēgto līgumu. Apdrošināšanas kompānija klienta ārstēšanās maksu var segt pilnībā vai daļēji, ko nosaka klienta polises veids un tajā iekļautie ārstnieciskie pakalpojumi. Lai uzzinātu vairāk, kādus pakalpojumus un cik lielā apmērā sedz Jūsu apdrošināšanas polise, iesakām sazināties ar Jūsu apdrošināšanas sabiedrību.

  • 0
    krustmateflorence. 21.08.2019, 15:52:05

    Bērnus var uz laiku deklarēt novados,kuros ērču aktivitāte augsta un attiecīgi vakcinācija bezmaksas!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: