Ventspils tiesas kalendārā šomēnes iekļautas vairākas prasības par izlikšanu no dzīvokļiem. Speciālisti prognozē, ka izlikšanas būs vairāk nekā pērn, jo parādi pieaug.

Ventspils nekustamie īpašumi (VNĪ) speciāliste darbā ar nekustamo īpašumu Sarma Jansone informē, ka lielākā daļa no īrniekiem, pret kuriem izlikšanas lietas nonāk tiesā, ir ļaunprātīgi nemaksātāji. Tie pārsvarā ir pieauguši vīrieši vai divi pieaugušie darbspējīgā vecumā, kuri divus pat trīs gadus neliekas ne zinis par īres maksājumiem.

 

Jansone aicina cilvēkus, kuriem sāk veidoties parāds, nepielietot strausa politiku, bet gan nākt uz VNĪ un šo jautājumu risināt. Diemžēl, prakse rāda, ka nemaksātāji izvairās no kontaktiem un nekas cits neatliek, kā vērsties tiesā. Ir virkne cilvēku kategoriju, kurus izliekot, pašvaldībai ir jāierāda cita dzīvojamā platība, kas ir mazāk labiekārtota vai mazākas kvadratūras, atbilstoši īrnieku maksātspējai. Tās ir maznodrošinātas ģimenes ar bērniem, pensionāri vai darbnespējīgi invalīdi un tamlīdzīgi. Nodrošinātajiem mitekļa īre jāmeklē privātā sektorā.

 

Speciāliste prognozē, ka šogad izlikšanas lietu būs vairāk nekā pērn, jo vispārējo parādu apjomam ir tendence pieaugt. Pērn ar tiesas spriedumu īrnieki izlikti no sešiem pašvaldības dzīvokļiem. Tai skaitā bijusi viena ģimene ar bērniem. Šai ģimenei cits dzīvoklis netika ierādīts, jo tā nepierādīja, ka ir maznodrošināta.

 

Vēl šobrīd ir aktuāli, ka īrnieki tiek izlikti no dienesta dzīvokļiem. Runa ir par tā saucamajām dzelzceļnieku mājām, kuras ir pārņēmusi pašvaldība. Savulaik tajās dienesta dzīvokļi piešķirti Latvijas dzelzceļš darbiniekiem. Taču viņi jau sen tur vairs nestrādā, tādēļ atbilstoši likumam, viņi tiesības uz dienesta dzīvokli ir zaudējuši.

Ventas Balss janvārī rakstīja, ka tiesa skatīja lietu, lai lemtu par trīs bērnu čigānu ģimenes izlikšanu no mitekļa Kuldīgas ielā par patvaļīgu dzīvokļa apdzīvošanu bez īres līguma. Atgādinām, ka ģimene dzīvoklī dzīvoja kā apakšīrnieki un ar saimnieci vienojās par maiņu ar piemaksu. Tomēr līdz galam darījumu nokārtot neizdevās, jo saimniece nomira.

 

Tiesā uzzinājām, ka VNĪ prasība ir apmierināta un ģimenei 10 dienu laikā kopš sprieduma stāšanās spēkā, no dzīvokļa ir jāizvācas.

 

Izliktais Ainars apgalvo, ka par minētā dzīvokļa īres tiesībām cīnīsies līdz galam, tādēļ spriedumu noteikti pārsūdzēs. Viņš par dzīvokli bijušajai saimniecei ir samaksājis gandrīz astoņus tūkstošus latu, tai skaitā 1800 latus caur VNĪ darbinieci, un neiešot jau zaudēt šādu naudu. Šobrīd viņš ir atradis dzīvokli Pērkona ielā, taču saimnieks to izīrējis tikai līdz pavasarim.

 

Ģimene nonākusi arī pilsētas bāriņtiesas redzeslokā. Taču speciālisti ir pārliecinājušies, ka šobrīd bērni ar pajumti ir nodrošināti, tādēļ tālāka bāriņtiesas iesaistīšanās nav nepieciešama. 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: