Drīzumā Irbenē sāksies lielākā radioastronomijas zemo frekvenču radioteleskopa LOFAR antenu uzstādīšana, informēja Ventspils Augstskolas speciāliste sabiedrisko attiecību jautājumos Una Bitmane.

Jūnijā Ventspils Starptautiskajā radioastronomijas centrā (VSRC) Nīderlandes Radioastronomijas institūta ASTRON meitas uzņēmuma "AstroTec Holding B.V." pārstāvji kopā ar lielākā radioastronomijas zemo frekvenču radioteleskopa LOFAR laukuma būvniekiem no uzņēmuma SIA "Akro" nosprauda kabeļu trases un atzīmēja katras antenas precīzu atrašanās vietu.

Bitmane norādīja, ka darbs bija ļoti atbildīgs un prasīja izcilu precizitāti, lai varētu antenas izvietot tieši paredzētajās vietās. Tika atzīmēti vairāk nekā 800 punkti. Ir piegādāts LOFAR konteiners ar serveru ekipējumu, ar ko arī visi piegādes darbi ir noslēgušies un drīzumā tiks uzsākts antenu uzstādīšanas process.

LOFAR stacijas izveide Latvijā veicinās zinātnisko un inženiertehnisko attīstību modernajās tehnoloģijās, dos iespēju integrēt Latvijas zinātni Eiropas un pasaules zinātnes norisēs, ļaujot Latvijas zinātnes talantiem iesaistīties pasaules līmeņa pētniecībā Latvijā, sekmēs Latvijas ekonomikas un industrijas attīstību, radot iespēju izstrādāt pēc darbības principa analoģiskus produktus, orientētu Latvijas darbspēka attīstību eksakto zinātņu virzienā, piesaistot skolēnus dabaszinātņu un tehnoloģiju studijām, stāstīja Bitmane.

Jau ziņots, ka LOFAR ir lielākais radioastronomijas zemo frekvenču radioteleskops, ko veido vairākās valstīs izvietoti, savstarpēji saistīti LOFAR antenu lauki, kuri strādā zemo frekvenču diapazonā no desmit līdz 240 MHz un izceļas ar savu revolucionāro dizainu.

LOFAR-Latvia būs būtisks papildinājums lielākajam radioteleskopu tīklam pasaulē, kas savienots ar centrālo staciju Nīderlandes ziemeļos, tā veidojot vairāk nekā 2000 kilometru garu tīklu. Ar šo unikālo instrumentu astronomi varēs izpētīt un ielūkoties vēl tālāk Visumā.

Starptautiskais LOFAR teleskopu tīkls ir Eiropas zemas frekvences radioteleskopu tīkls, kas savstarpēji savienots ar ātrgaitas optisko tīklu, kur tūkstošiem antenu ar jaudīgiem datoriem rada milzu virtuālu antenu ar diametru vairāk nekā 2000 kilometru. Tādējādi šādam teleskopam ir vēl asāka un jutīgāka uztveršana.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: