Februārī vispārizglītojošās skolas sāks bērnu reģistrāciju mācībām 1. klasē 2011./2012. mācību gadam. Nauda seko skolēnam, tāpēc skolas ir ieinteresētas, lai pieteiktos pēc iespējas vairāk bērnu. 

Mācību iestādes izvēle ir vecāku ziņā. Un ne tikai. Zināms, ka dažas mācību iestādes savu nākamo audzēkņu vecākus uzrunā jau bērnu dārzos, izvietojot aicinošus plakātus un rīkojot tikšanās. Aptaujājot nākamo pirmklasnieku mammas un tētus, Ventas Balss noskaidroja, ka bērna mācību iestādes izvēlē tomēr svarīgākā ir skolas atrašanās vietas ģeogrāfija – pēc iespējas tuvāk ģimenes dzīvesvietai vai vecāku darbavietai –, tās slava un arī tradīcijas.

Ja skolā mācījies kāds no vecākiem, tad izvēles svaru kauss noteikti nosvērsies uz pārbaudīto vērtību pusi. Ja konkrētajā skolā mācās ģimenes vecākie bērni, tad par visiem 100% var garantēt, ka viņu pēdās ies arī jaunākie. Nav mazsvarīgi arī skolas prestižs un slava.

4. vidusskola ir viena no trim skolām Ventspilī, kas savu potenciālo audzēkņu vecākus uz iepazīšanos aicināja jau janvārī – lai mammas un tēti pirms galīgās izvēles izdarīšanas gūtu ieskatu par šo mācību iestādi, skolotājiem un skolas gaisotni kopumā.

3. vidusskolā šāds pasākums notika 22. janvārī, bet 2. vidusskolā paredzēts šajā sestdienā, 29. janvārī. 4. vidusskolas direktore Dagnija Gromova, uzrunājot uz tikšanos 26. janvārī atnākušos, neslēpa lepnumu par skolēnu sasniegumiem. Viņas vārdu patiesumu apliecināja arī koncerts, kurā jaunāko klašu audzēkņi demonstrēja savas ārpusklases nodarbībās apgūtās prasmes. Ja ir ar ko lepoties – tad kāpēc ne?

Ventas Balss uzrunāja vairākus uz tikšanos atnākušos vecākus. Jurim 4. vidusskolā mācās trīs dēli – 2., 4. un 6. klasē –, tagad 1. klasē laižams jaunākais. Tāpēc skolas izvēle grūtības nav sagādājusi – kur vecākie brāļi, tur arī pastarītis. Juris uzskata, ka bērnu sekmes mācībās galvenokārt atkarīgas no skolotāju un klases audzinātājas prasmes atrast kopēju valodu ar skolēniem.

Pieredzējušais tētis zina, ka 1. klasē būs vairāk jāseko mācību procesam, taču vēlāk viss ieies savā ritmā: «Vecākais dēls 6. klasē jau sen mācās patstāvīgi.» Skolotāju un vecāku sadarbība ir ļoti svarīga, tāpēc, lai arī skola un skolotāji 4. vidusskolā jau labi zināmi, Juris uz tikšanos tomēr atnācis.

«Vēl neesam izlēmuši, vai meitu sūtīt skolā šogad vai gadu pagaidīt,» stāsta Ksenijas Lilijas vecāki Nataša un Kaspars. Meitene dzimusi novembrī, tāpēc vecākiem vēl ir izvēles iespējas. 4. vidusskola par iespējamo mācību iestādi noskatīta tāpēc, ka te mācījušies meitenītes vecmāmiņa un tētis. Ģimene dzīvo Vārves pagastā, taču skola pilsētā atrodas tuvāk nekā Ventavā. Savukārt Bumbieru ģimenē skolas gaitas gatavojas uzsākt jaunākā no meitām – Elza. 4. vidussskolā jau mācās trīs vecākie bērni – Jēkabs, Katrīna un Anna –, bet pastarītim Jančukam viss vēl priekšā. Turklāt skolā mācījies arī tētis Jānis. 

Arī citas Ventspils izglītības iestādes ir paredzējušas atvērto durvju un informācijas dienas nākamajiem pirmklasniekiem un viņu vecākiem. Taču tās ieplānotas jau pēc 1. februāra, kad izvēle jau būs izdarīta. Piemēram, 6. vidusskolā informācijas diena vecākiem kopā ar bērniem paredzēta 5. februārī, 1. pamatskolā mammas un tēti aicināti 7. februārī, 2. pamatskolā – 9. februārī, Centra pamatskolā – 21. martā.

Šoruden Ventspilī darbu sāks 16 pirmās klases, kurās mācīsies 385–390 pirmklasnieki, informē pilsētas domes Izglītības pārvaldes vadītājs Aldis Slavinskis. Viņš atklāj, ka pēdējos gados ik rudeni mācības no jauna sāk aptuveni 400 mazo ventspilnieku, ar nostalģiju atceroties, ka dažkārt rudenī skolas durvis vēruši aptuveni 700 jauno censoņu. Pieteikties skolai iespējams līdz pat 1. septembrim, taču vecāki cenšas to izdarīt laikus.

It sevišķi gadījumos, ja vecāki iecerējuši savas atvases audzināšanu uzticēt konkrētai klases audzinātājai. Skolas ir ieinteresētas savākt pēc iespējas vairāk pirmklasnieku, jo – nauda seko skolēnam. Ventspils skolās jau ieplānots, cik pirmo klašu tiks nokomplektēts. Ņemot vērā potenciālo pirmklasnieku skaitu, paredzams, ka tā arī būs.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: